Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2019,
11.55

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

6

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Fraport Adria Airways

Torek, 24. 9. 2019, 11.55

4 leta, 7 mesecev

Adria bi lahko ostala brez tretjine flote, zaradi nje odpoveduje tudi Austrian Airlines #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

6

Ameriška družba Aero Century je Adrii Airways odpovedala najemno pogodbo za dve letali. Če do petka ne poravna dolga, bodo odpovedali najemno pogodbo še za eno, kar bi bilo šesto prizemljeno letalo našega prevoznika v finančnih težavah. Adria, ki bo danes in jutri opravila le po en polet v Frankfurt oziroma iz njega, je sicer težave povzročila tudi drugim prevoznikom: Austrian Airlines je odpovedal tri polete.

"Po mesecih sodelovanja z Adrio Airways, ki je poskušala izboljšati svoj finančni položaj, smo obvestili Adrio, da s takojšnjim delovanjem prekinjamo pogodbo za najem dveh letal CRJ 900, ker družba ni plačala svojih dolgov," so sporočili iz ameriške lizinške družbe Aero Century, ki ji je Adria prejšnji teden že vrnila eno od najetih letal, zdaj pa Američani odpoveduje najemno pogodbo za še dve.

Če Adria ne bo poravnala dolgov do petka, bodo odpovedali še najemno pogodbo za četrto od letal. "Omenjena tri letala nameravamo kar se da hitro prevzeti nazaj v svojo last in jih pripraviti za nadaljnjo oddajo ali prodajo," so dodali v Aero Century.

Adria je sicer pojasnjevala, da so v petek letalo z registracijo S5AAL vrnili "zaradi optimizacije obstoječe flote družbe glede na predviden urnik letenja v zimski sezoni".

Poleg štirih letal ameriške lizinške družbe je Adria AIrways že prejšnji teden ostala brez dveh letal CRJ 900 lizinške družbe Trident Aviation Leasing Service, ki spada v skupino Falko. O tem v članku Kdo je zasegel letala? Domnevni rešitelj Adrie. Če se napovedi Američanov uresničijo, bi tako lahko ostala brez šestih Bombardierjevih letal. 

Prevoznik ima po lastnih navedbah v svoji floti še:

  • tri letala airbus 319 (vsa od njih izvajajo redne dnevne operacije),
  • dve letali CRJ700 (obe letali izvajata redne dnevne operacije) in
  • šest letal saab2000 (eno od njih izvaja redne operacije, tri letala so na rednem servisu, dve letali pa nista vpisani v register).

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar o tem, kaj storiti, če ste plačali let, a ostali na tleh:

Adria bi lahko kmalu ostala brez šestih od skupno 17 letal v svoji floti. | Foto: STA , Adria bi lahko kmalu ostala brez šestih od skupno 17 letal v svoji floti. Foto: STA ,

Težave tudi za Avstrijce

Letalski prevoznik Austrian Airlines je danes na družbenem omrežju Twitter sporočil, da so zaradi težav Adrie Airways morali odpovedati tri polete. | Foto: Reuters Letalski prevoznik Austrian Airlines je danes na družbenem omrežju Twitter sporočil, da so zaradi težav Adrie Airways morali odpovedati tri polete. Foto: Reuters Letalski prevoznik Austrian Airlines je danes na družbenem omrežju Twitter sporočil, da so zaradi težav Adrie Airways morali odpovedati tri polete. Austrian Airlines je namreč od Adrie najemal letala s posadko.

Za nekatere polete z Adrijino storitvijo jim je uspelo zagotoviti nadomestna letala, tri lete na relacijah Dunaj-Varšava-Dunaj, Dunaj-Lyon-Dunaj in Bologna-Dunaj pa so morali odpovedati. 

"Danes in v prihodnjih dneh bomo poskušali nadomestiti izpad z drugimi letali, ne moremo pa izključiti nadaljnjih odpovedi poletov," so še zapisali na Twitterju.

Adria začasno na tleh

Adria Airways je zaradi finančnih težav za danes in jutri začasno prekinila izvajanje večine letalskih operacij. Ohranila je le povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu. O tem v članku Letala Adrie ostajajo na tleh, leteli bodo le v Frankfurt.

Sinoči ob devetih zvečer se je iztekel "ultimat Adrie Airways", da jim država da štiri milijone premostitvenega posojila oziroma poroštva. Predstavniki vlade so to možnost v zadnjih dneh že večkrat zavrnili in poudarili, da je letalski prevoznik od leta 2016 v zasebni lasti, zato mu ne morejo več pomagati.

V sindikatu pilotov menijo, da bi država še vedno lahko priskočila na pomoč. "Zavedamo se nezavidljivega položaja, vendar verjamemo, da se lahko nastali položaj reši v sodelovanju z državo," je zapisal predsednik sindikata Luka Radovic.

 

Ne spreglejte