Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
23.39

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

10

Natisni članek

Adria Airways

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 23.39

4 leta, 7 mesecev

Letala Adrie ostajajo na tleh, leteli bodo le v Frankfurt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

10

Adria Airways letališče | Foto STA

Foto: STA

Adria Airways danes in jutri začasno prekinja izvajanje večine letalskih operacij, so v ponedeljek zvečer sporočili iz družbe. V teh dveh dneh bodo ohranili le povezavo s Frankfurtom: v torek bodo izvedli polet iz Frankfurta v Ljubljano, v sredo pa v obratni smeri.

Od države pričakovali štiri milijone evrov poroštva

Družba, ki je od leta 2016 v lasti nemškega sklada K4 Invest, je v petek državi postavila ultimat, v katerem je zahtevala štiri milijone evrov premostitvenega posojila oziroma poroštva. Rok za odgovor države se je iztekel v ponedeljek zvečer, ker pa država na njihovo zahtevo ni odgovorila pozitivno, so pozno zvečer ustavili vse polete. Po besedah vodstva družbe naj bi poroštvo Adrii pomagalo, da preživi do dogovora z novim bodočim partnerjem. 

Adria Airways potnikom, ki potujejo v teh dveh dneh, svetuje, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov polet. Če je to družba Adria Airways, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.

Kot so zapisali v sporočilu za medije, je odločitev o začasni prekinitvi letalskih operacij posledica trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije. Družba intenzivno išče rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways ponovno poleti in da bo prekinitev samo začasna.

Dodali so, da nastali položaj globoko obžalujejo, vsem svojim potnikom in partnerjem pa se opravičujejo. Svojim potnikom in partnerjem svetujejo, da na njihovi spletni strani spremljajo tekoča obvestila.

Nekateri potniki kljub vsemu prišli na letališče

Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z odpovedanimi leti Adrie Airways, so danes zjutraj vseeno prišli na ljubljansko letališče. Osebje Fraporta, ki upravlja z letališčem, jim je pomagalo z informacijami. Zjutraj je upravljavec letališča na svoje stroške za potnike organiziral tudi prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča, je poročal STA.

Pogled na spletno stran brniškega letališča. Vsi torkovi poleti Adrie Airways so odpovedani. 

Odpovedani leti Adrie Airways | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Agencija za civilno letalstvo po besedah direktorja Roka Marolta redno, iz ure v uro spremlja razmere v letalskem prevozniku. Kaj začasna prekinitev letenja pomeni za postopek pred agencijo, ni znano. Pojasnila in ugotovitve so v agenciji napovedali za sredo. Če bo Adria Airways pristala v stečaju, bo agencija licenco preklicala, delovanje prevoznika pa lahko ustavijo tudi upniki in dobavitelji ali lastniki letal.

Država, ki je pred leti prodala prevoznika, se medtem že pripravlja na stečaj podjetja. Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili zakonski predlog, ki bo, če bo treba, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij. 

Marolt je za sobotni Večer dejal, da bi lahko linije zelo hitro nadomestili tudi drugi letalski prevozniki, ki bi v tem videli ekonomski interes. Bi pa za prevzem potrebovali nekaj časa, dva ali tri mesece, saj je treba prilagoditi rezervacijski sistem, piše STA.

Adria v zadnjih dneh ostala brez več letal

Adria Airways | Foto: STA , Foto: STA , Lizinška družba AeroCentury je sicer v ponedeljek od agencije za civilno letalstvo (CAA) zahtevala izbris še enega Adrijinega letala iz registra. Gre za letalo bombardier CRJ900 z oznako AAL, ki je bilo na Brniku na popravilu. Letalo naj bi usposobili za letenje, nato pa so ga na zahtevo lastnika v petek prepeljali v Maastricht.

Že v četrtek je zaradi odpovedi pogodbe Adria ostala brez dveh letal bombardier lizinške družbe Trident Aviation Leasing Service, ki spada v skupino Falko. Ta ima v lasti tudi irskega nizkocenovnega prevoznika CityJet in je med največjimi upniki Adrie. Prav Falko je bil tisti, ki so ga v Adrii v zadnjih tednih predstavljali kot skorajšnjega rešitelja največjega slovenskega letalskega prevoznika.

Adria je namreč pred časom vsa svoja letala prodala liziniškim hišam in jih zdaj najema. Težava se je pojavila, ker so zaradi dolgov tem hišam ostali brez dela flote.

Adria Airways
Novice Adria ostala brez še enega letala. Zaposleni: Zelo težko nam je. #video
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Na črni scenarij Adrie se pripravljajo tudi na Brniku
Ne spreglejte