Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
13.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator prodaja Agrokor

Petek, 14. 6. 2013, 13.35

7 let, 2 meseca

Damijan Janković: Zaradi Mercatorja sem izgubil šest milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Prodaja Mercatorja ne bi bila nujno slaba, če bi bil kupec kdo z ustrezno poslovno strategijo in finančno stabilnostjo," meni Marko Golob, nekdanji član uprave AUKN-ja.

Sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića in direktor podjetja KLM Naložbe Damijan Janković obžaluje, da se Mercator ni prodal že takrat, ko je Agrokor ponujal 221 evrov za delnico. Poudaril je, da je zato podjetje KLM Naložbe, ki ima v lasti 1,6 odstotka delnic Mercatorja, izgubilo šest milijonov evrov, zato bo, kot pravi, terjal odgovornost od tistih, ki so takrat preprečili ta posel.

Marko Golob: Agrokor je najslabši mogoči kupec "Prodaja Mercatorja ne bi bila nujno slaba, če bi bil kupec kdo z ustrezno poslovno strategijo in finančno stabilnostjo. Agrokor pa je zaradi zadolženosti najslabši mogoči kupec Mercatorja," meni Marko Golob, nekdanji član uprave AUKN-ja, ki je najbolj nasprotoval prejšnji prodaji Mercatorja po 221 evrov za delnico in zdajšnji svetovalec pri sindikatih.

"Prepričan sem, da se bodo naložbe poslabšale, sanacija bo slabša, kot bi bila, če bi Mercator ostal v domačih rokah. Če bi imele slovenske banke enak odnos do Mercatorja, kot so ga imele hrvaške banke do Agrokorja, ta družba danes ne bi imela nobenih težav. Na Hrvaškem so posojila Agrokorju podaljšali za deset let, pri nas pa o čem takem banke, tudi tiste v državni lasti, nočejo niti slišati. Prav tako kot ni razloga za to, da niso časa za odplačevanje posojil podaljšali Pivovarni Laško.

Vsaka normalna banka bi podaljšala posojilo, saj bi s tem poskrbela tako za to, da komitenti preživijo, ohranila pa bi tudi svoj posel. Le pri nas z nerazumnimi potezami potapljamo dobra in perspektivna podjetja.

Posojila Mercatorja so tudi neprimerno boljše zavarovana od Agrokorjevih, saj ima Mercator kar okoli milijon kvadratnih metrov premoženja v nepremičninah. A očitno pred dogovori o prodaji nihče ni naredil resne makroekonomske analize. Prav tako ne drži, da je Mercator zasebno podjetje, saj je prek dveh državnih bank, ne nazadnje pa tudi prek Pivovarne Laško, država vsaj posredni lastnik te družbe in bi prodajo lahko preprečila. Z resnim pristopom bi lahko tudi brez prodaje rešili težave Mercatorja, saj ta sploh ni tako slaba družba."

Stepišnik: Za vlado ne sme biti pomembno, kdo je lastnik Mercatorja Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik pa je glede prodaje Mercatorja dejal, da za vlado ne bi smelo biti več pomembno, kdo je lastnik Mercatorja, pomembno je le, da je ta razvojno naravnan ter ne gleda na prevzem s konkurenčnega vidika in s ciljem, da bi postopno zapiral Mercator v Sloveniji.

Po njegovem mnenju Mercator zagotovo prodajamo vsaj leto dni prepozno, saj bi lani za delnico dobili 220 evrov, zdaj pa je cena za polovico nižja. "Če bomo še čakali, bo cena še upadla," je dejal minister, ki zato meni, da je dobro, da največjega slovenskega trgovca prodamo, a ob tem dodaja, da bi bilo morda dobro, če se v pogodbi zapiše kakšna zaveza, po kateri se mora določen delež slovenskih proizvodov v Mercatorju še naprej prodajati.

Sicer pa bi korist od prodaje po njegovem morali imeti vsi, tako tisti, ki prodajajo, kot tisti, ki kupujejo, predvsem pa tudi tisti, ki proizvajajo in dobavljajo izdelke Mercatorju. S prodajo se bo namreč tudi razširila mreža in bodo taki proizvajalci imeli priložnost svoje izdelke prodajati v veliko večjo trgovsko mrežo in na večji trg.

"Bojim se, da se prodajalci ne zavedajo pomena, ki ga ima Mercator za Slovenijo" S precej večjo zaskrbljenostjo prodajo spremlja minister za kmetijstvo Dejan Židan. "Mercator ne pomeni samo 12.000 delovnih mest v Sloveniji, pomeni tudi posredno 100.000 zaposlenih v proizvodnji hrane," je opozoril in dodal: "Z veliko zaskrbljenostjo gledam, če se pojavljajo kupci, ki ne dokažejo, da imajo realni denar, temveč samo željo, da bi kupili svojega tekmeca. Dodatno nelagodje pa mi povzroča to, da Mercator kupuje njegov neposredni tekmec, tudi proizvajalec hrane in s tem tudi konkurent slovenski proizvodnji hrane."

Židan od prodajalcev svojih deležev v Mercatorju pričakuje, da bodo upoštevali vse te okoliščine ter da bodo znali zaščititi ne le svoj neposredni interes, temveč tudi interes zaposlenih kot slovenske proizvodnje hrane. "Bojim pa se, da prodajalci zdaj zasledujejo le svoje ozke prodajne interese in se ne zavedajo pomena, ki ga ima Mercator za Slovenijo, kjer rezervnih delovnih mest preprosto ni," je sklenil.

"Če je cena res 120 evrov za delnico, je mogoče hitro mogoče izračunati, koliko znaša izguba" Ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji predsednik uprave Mercatorja, ki je pred novinarje stopil pred mestno hišo, je po vprašanju, kakšen je njegov komentar tega, da "njegov otrok" dobiva novega očeta, za nekaj trenutkov pomolčal, potem pa dejal: "Ko bo dal gospod Todorić ponudbo, bo jasno, kako se bodo nanjo odzvali lastniki delnic. Če je cena res 120 evrov za delnico, je hitro mogoče izračunati, koliko znaša izguba. Pri vseh delnicah skupaj je to 400 milijonov evrov razlike v enem letu. Mogoče bi bilo treba vprašati tiste, zakaj so se pred enim letom odločili, kot so se, če niso imeli vizije, kaj bi storili z Mercatorjem."

Janković je ob tem poudaril, da ob slabših rezultatih, ki jih ima zadnje leto naš prvi trgovec, odločevalci očitno niso videli druge rešitve kot prodajo.

"Agrokor bi moral dati odgovore na tri vprašanja" Agrokor bi moral dati po Jankovićevem mnenju odgovore na tri vprašanja: koliko bo ponujena cena na delnico, ali namerava ohraniti dozdajšnjo proizvodnjo in kaj bo z zaposlenimi v Mercatorju, ki jim je, tako Janković, treba dati možnost, da pokažejo svoje znanje. Janković sicer meni, da mora sedež Mercatorja ostati v Sloveniji, prepričan pa je tudi, da glede slovenskih dobaviteljev ne bo sprememb, saj smo Slovenci navajeni na svoje blagovne znamke. Pravi pa, da se bo treba za polico boriti.

Janković, sicer 62,5-odstotni družbenik podjetja KLM, ki je lastnik nekaj več kot 61 tisoč delnic Mercatorja, tudi sam čaka na ponudbo, na pogovore o prodajni ceni delnic pa ga, kot pravi, do zdaj niso povabili. "Če se dobro spomnim, je to deveti poskus prodaje in o njem nima smisla govoriti, dokler ne bo to javna ponudba," je pojasnil Janković.

Ne spreglejte