Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 1. 2016,
15.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tuš prestrukturiranje ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek Bogomir Kovač študija

Petek, 8. 1. 2016, 15.28

7 let, 2 meseca

Bo zadolženi trgovec Tuš prestrukturiran v zadrugo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pripravili elaborat o ekonomski upravičenosti prestrukturiranja podjetja Tuš v potrošniško zadrugo.

Elaborat bi lahko po besedah ministra Zdravka Počivalška služil za morebitno odločitev o takšnem prestrukturiranju trgovca.

Tuš bankam dolguje skoraj 400 milijonov evrov Tuš je precej zadolžen, saj po neuradnih podatkih bankam dolguje nekaj manj kot 400 milijonov evrov, minister pa verjame, da bodo "na ekonomskih temeljih tudi banke pripravljene slediti [načrtu prestrukturiranja v zadrugo], saj verjamemo, da je transformacija koristna z obeh vidikov - iz dobaviteljskega, ki mu sledimo, in konec koncev tudi iz prodajnega".

Sicer gre šele za študijo, ali je takšna odločitev sploh smiselna, naslednji korak pa je priprava ekonomskega elaborata izvedbe preureditve trgovca. "Če bo ekonomsko vzdržna, sem globoko prepričan, da jo bodo banke izbrale. Gre za to, ali se bodo odločile, da vzamejo vrabca v roki, ali pa jih bomo z načrtom, ki ga bomo pripravili, prepričali, da bodo s časovnim zamikom dobile dosti več," je še pojasnil minister.

Trodelna analiza Eden od pripravljavcev študije, ekonomist Bogomir Kovač, je pojasnil, da so analizo pripravili iz treh delov. V prvem delu so preučili vlogo Tuša v agroživilski industriji, kjer je trgovina eden izmed ključnih povezovalcev, v drugem delu so se posvetili različnim vidikom zadružništva, v tretjem delu pa so razvili tri mogoče scenarije potencialnega razvoja Tuša.

Prvi temelji na obstoječem stanju prestrukturiranja, ki temelji na bančnem sporazumu, v drugem so preverili možnost stečaja ali prodaje, v tretjem pa so se usmerili v možnost poslovanja Tuša kot zadruge.

Tuš pa s svojo verigo trgovin omogoča preprost zagon zadruge Tudi znotraj tretjega scenarija so pripravili tri scenarije - Tuša kot potrošniške zadruge, Tuša kot potrošniško-dobaviteljske zadruge in Tuša kot poslovne zadruge, pri čemer so na podlagi primerjav izbrali tretjo, ki vključuje potrošnike, dobavitelje in strateške partnerje.

"Ocenjujemo, vsaj kar zadeva strokovno podlago, da je to dovolj močna perspektiva. Da je mogoče znotraj teh okvirov nadaljevati procese analiz in hkrati tudi iskanja razvojnih možnostih, ki bi jih imeli pri prestrukturiranju te družbe," je zaključil Kovač.

Ob tem je opomnil, da so banke že pripravile podlago za reprogram posojil do konca leta 2020, ki naj bi ga konzorcij odobril do konca meseca, Tuš pa s svojo verigo trgovin omogoča preprost zagon zadruge.

Edini trgovec v fazi poslovnega in finančnega prestrukturiranja Tuš je po njegovih besedah edini večji trgovec, ki je še v fazi poslovnega in finančnega prestrukturiranja. Spomnil je še, da se je tudi pri Mercatorju sicer nekaj časa razmišljalo o zadrugi, a je bilo že zdavnaj prepozno.

Po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika so pri analizi računali na med 150 tisoč in 200 tisoč Slovencev, ki bi se pridružili zadrugi, kar je okoli tretjina vseh članov Tušovega kluba zvestobe. Če bi se odločili za transformacijo, bi bil po začetku procesa v primeru uspešnosti zaključen najpozneje v 10 letih.

Ne spreglejte