Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 8. 2018,
14.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

stres dopust Poletni Dan.

Sreda, 22. 8. 2018, 14.00

5 let, 8 mesecev

POLETNI DAN.

Kako se izogniti podopustniškemu stresu? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

September velja za mesec, v katerem ljudje občutijo največ razdvojenosti. Razbohotenje narave v vsej svoji barvitosti, temperature, v katerih se lažje diha, na drugi strani pa žalovanje po pravkar minulem dopustu in strah pred novimi službenimi obveznostmi in celoletno rutino.

Izgorelost zaradi preobremenjenosti je vse pogostejši pojav med ljudmi, ki se pri več kot polovici delovno aktivnih Slovencev kaže v številnih oblikah. Prav dopust je tako priložnost, da se regeneriramo in si napolnimo baterije, a tudi ta, če ni primerno načrtovan in izkoriščen, lahko povzroči katero od težav po njegovem zaključku.  

stres | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Stres je naraven odziv telesa na dogodke, ki nas ogrožajo ali spravijo iz ustaljenih tirnic. Značilnosti podopustniškega stresa so napetost, razdražljivost, slabša koncentracija, zmanjšana storilnost, brezvoljnost, boleče mišice in utrujenost.

Predvsem september je stresen za 80 odstotkov tistih ljudi, ki si za glavni dopust izberejo julij in avgust, saj so njihovi spomini še toliko bolj živi. V nekaterih primerih se tovrstni občutki lahko spreobrnejo celo v blažjo ali hujšo obliko stresa ali depresije.  

stres | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Tudi sociologi washingtonske univerze so ugotovili, da je poleg marca ravno avgust mesec, ko je vloženih največ vlog za ločitve. Razlog naj bi bil v tem, da gredo zakonci na dopust z velikimi pričakovanji in ga vidijo kot možnost za nov začetek, a se nato zgodi ravno obratno, sploh ko se vrnejo z oddiha v dnevno rutino. 

stres | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zaradi stresa začneta nadledvični žlezi izločati hormon adrenalin. Ta sproži odzive, ki telesu pomagajo prebroditi stres. Ker bi bilo utopično pričakovati, da bo stresa v prihodnje manj, se ga moramo naučiti premagovati. Priporočajo se meditacija, joga, trening pravilnega dihanja in podobno, vendar brez ustrezne prehrane ne bo uspeha. Zato bi morali skrbeti za pravilno, zdravo in redno prehranjevanje.

dobro počutje
Trendi Kako se enkrat za vselej naučiti obvladovati stres

Veliko manj stresno je, če se domov vrnemo vsaj dan ali dva pred odhodom v službo; po stanovanju razstavimo fotografije in spominke, ki smo jih na počitnicah kupili ali nabrali, da nas spominjajo na lepe trenutke. Predvsem pa si zastavite nove cilje, ki nas spodbujajo in osrečujejo, najsibodo na službenem ali zasebnem področju.

Ne spreglejte