SiolNET. Trendi Zdravje
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako se enkrat za vselej naučiti obvladovati stres

1,88

termometer

dobro počutje
Foto: Thinkstock

Poletni meseci, ko je vse bolj sproščeno in umirjeno, nam dajo vedeti, da življenje morda prevečkrat jemljemo preresno. Zdaj je popoln čas, da sprejmemo pomembne odločitve glede obvladovanja stresa.

Med poležavanjem na plaži ali v igrivem poletnem mestnem vrvežu spoznamo, da premalokrat uživamo v trenutku in da se obremenjujemo z nepomembnimi stvarmi. Stresu pustimo, da opravi svoje in nas potegne v neskončni vrtinec skrbi.

Zdaj, ko je ozračje umirjeno in sproščeno, je čas, da sprejmemo nekatere navade in se ga enkrat za vselej naučimo obvladovati.

Vzemite si pet minut pred vsako (nespametno) reakcijo. Navada, ki jo velja vzeti za svojo. Nikoli ne sprejemajte hitrih odločitev, ko ste jezni. Vzemite si vsaj pet minut in nekajkrat globoko vdihnite. Vsakič, ko dobite elektronsko sporočilo ali doživite odziv, ki vam dvigne pritisk, se sprehodite po svežem zraku ali pa vsaj vstanite od mize in si vzemite odmor.

dobro počutje Foto: Thinkstock

Ne pozabite dihati. Kadar je pred vami naporen dan, imejte v mislih: dihajte, dihajte, dihajte. Kratka joga ali meditacija zjutraj bosta pomagali bolj, kot si mislite.

Naučite se reči ne. Če boste sprejeli vsako nalogo, tudi če veste, da ne boste zmogli, si lahko na dolgi rok precej škodite. Enako velja za zasebno življenje: preden nekomu rečete da, se prepričajte, da niste sebi rekli ne. Razmislite o tem, zakaj vam je tako težko izreči to besedico. Ko se boste naučili reči ne, boste sebe in svoje duševno zdravje postavili na prvo mesto.

dobro počutje Foto: Thinkstock

Vzemite si čas za razvajanje samega sebe. Ne pozabite se pocrkljati vsaj enkrat na teden, pa naj gre za masažo, pedikuro ali gledanje najljubše serije ob najljubšem obroku. Poskrbite, da vam bo lepo in da boste uživali v svoji družbi.

Bodite prizanesljivi do sebe. Naj ne bo "popolno" sovražnik "dovolj dobrega". Nekateri opravki ne potrebujejo popolnosti. Čisto dovolj je, da so samo opravljeni, brez pretiranega razmišljanja o izboljšavah. Včasih boste nekaj naredili najboljše, kar lahko, včasih boste naredili napako. Pa kaj, se zgodi.

Poiščite si ventil. To ste slišali že tisočkrat, a gibanje in rekreacija resnično delata čudeže. Tek, joga ali kakšen drug trening bodo odgnali stres, zbistrili glavo in prinesli dobro voljo.

dobro počutje Foto: Thinkstock

Ostanite organizirani. Stres največkrat povzročita zmeda in neorganiziranost, zato skušajte spraviti v red vsa opravila z upoštevanjem njihove pomembnost in nujnosti. Delajte zapiske.

Dober spanec naj bo na prvem mestu. Zagotovo najpomembnejša navada. Dober spanec je ključen za uspešno spopadanje z dnevnimi izzivi, zato naj bo spalnica vaš tempelj udobja in dobrega počutja, spanje pa na vrhu seznama zdravih prioritet.


Preberite si še:


Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin