Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
26. 7. 2016,
20.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Natisni članek

spanje spanec

Torek, 26. 7. 2016, 20.25

6 let, 6 mesecev

Stvari, ki jih nikoli ne počnite pred spanjem

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

3

Foto: Thinkstock

Preden se odpravite v posteljo, se čisto odklopite, odvadite se početi nekatere stvari, ki vam kradejo spanec ali pa ga delajo manj kakovostnega.

Tudi če vam uspe vsako noč spati celih osem ur, to še ne pomeni, da teh osem ur spite kakovostno. Če se zjutraj kljub temu zbujate utrujeni, je morda zaradi vaše večerne rutine. Razmislite, kaj počnete in kaj bi lahko vplivalo na slab spanec. Morda je kakšna od teh stvari:

Pošiljanje službenih elektronskih sporočil. Če ste delo prinesli domov, ni s tem nič narobe. Poskrbite le, da boste s tem opravili čim prej in ne tik pred spanjem, sploh pa ne pod odejo, ko je čas za umirjene misli, brez napora, stresa in pretiranega tuhtanja.

Prebiranje družbenih omrežij. Ali kakršnokoli prebiranje na tablici ali pametnem telefonu. Raziskave so namreč pokazale, da svetloba, ki jo oddajajo zasloni današnjih elektronskih naprav, zavira sproščanje hormona melatonin, ki je odgovoren za to, da vaše telo pripravi na spanje. Z novicami o prijateljih, mediji in drugim, kar vas navdihuje na teh omrežjih, raje počakajte do jutra.

Tablica ali prenosni računalnik naj počakata zunaj spalnice. | Foto: Thinkstock Tablica ali prenosni računalnik naj počakata zunaj spalnice. Foto: Thinkstock

Pretiravanje s sladkorjem. Košček temne čokolade se sicer ne zdi slaba ideja, a nekatere temne čokolade vsebujejo tudi kofein, česar pa nočete uživati tik pred spanjem.

Pretiravanje z vodo. Zadostno pitje vode je ključno za dobro delovanje telesa, a pretiravanje tik pred spanjem vam lahko krati spanec. Vaš mehur najbrž ne bo zdržal do jutra in vas bo zbudil sredi noči, ko si to najmanj želite.

Preobilna večerja. Težki in obilni obroki tik pred spanjem niso pametna ideja. Ne samo da boste težko zaspali, povsem verjetno je, da boste morali še malo presedeti na straniščni školjki. Sploh poleti, ko so večeri vroči, si raje privoščite kaj lahkega, kot je denimo solata.

Za piko na i se pred spanjem dobro pretegnite, razgibajte hrbtenico in vrat, da boste še lažje odjadrali v spanec.

Ne spreglejte