Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
15.55

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Planet TV rekreacija kajak

Torek, 3. 7. 2018, 15.55

5 let, 9 mesecev

Poletni dan.

Kajakaštvo - svoboda z vesli v rokah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Poletje je čas za počitek, pa tudi rekreacijo in nove pustolovščine. Veslanje s kajakom po jezerih in rekah omogoča, da združimo prijetno s koristnim.

Veslanje je v toplih mesecih prav gotovo ena boljših oblik poletne rekreacije. Na ta način lahko poskrbimo za svoje telo in se sprostimo ob razgledu na okoliške naravne lepote, ki smo jim priča ob veslanju. K priljubljenosti kajakaštva so pripomogli tudi naši odlični športniki, na primer olimpijca Andraž Vehovar in Peter Kauzer, kljub povečanemu zanimanju pa ljudje pogosto še vedno niso dovolj seznanjeni z vsemi značilnostmi veslanja.

Da bi bila izkušnja čim bolj prijetna, je pred odhodom na tovrstno vodno pustolovščino dobro vedeti nekaj koristnih informacij.

Kajak nekoč

Kajak izvira s skrajnega severa, kjer so ga Eskimi uporabljali za lov. Njegovo ime je prvotno pomenilo moški ali lovčev, pa tudi človeški čoln. V osnovi je bil narejen iz živalskih kož, napetih na leseno ogrodje. Kot lovski predmet se je obdržal, dokler niso postale učinkovitejše druge oblike lova. Zaradi ribarjenja z motornimi plovili ga mlajše generacije niso uporabljale, saj se je kot eksponat umaknil v muzeje.

Leta 1984 so mladi pod mentorstvom gospoda Manasseja Mathaeussena, ki je takrat v svojih sedemdesetih letih predstavljal starodavno tehniko, ustanovili prvi kajakaški klub oziroma organizacijo.Rob Roy je kot začetnik jadranja v kanuju oziroma kajaku kasneje dejal, da "pešca ustavi vsaka reka ali morje, jadralca vsaka plitvina in obala, kanuist pa lahko ovire prevesla, prenese ali prejadra". 

V dvajsetem stoletju je razvoj kajaka močno napredoval in postal je priljubljen šport med rekreativci in profesionalci.

kanu | Foto:

Kajak danes

Dandanes poznamo različne vrste kajakov glede na namen in uporabo. Polietilenski kajaki so prisotni v vseh oblikah rekreativnega kajakaštva, tako po mirnih kot tudi divjih vodah. Kajaki iz kevlarja in karbona so namenjeni skoraj izključno tekmovalnemu športu, medtem ko se leseni in platneni kajaki znajdejo le še v rokah največjih kajakaških navdušencev in zbirateljev.

Najopaznejše razlike so v dolžini, teži in širini, od tega pa so odvisne zahtevnost veslanja, hitrost, vodljivost in stabilnost. Nekoliko več spretnosti in občutka za ravnotežje potrebujete v ožjih kajakih, medtem ko boste v širših bolj stabilni. Med te med drugim uvrščamo mirnovodne kajake, ki imajo navadno dodano tudi krmilo, in potovalne kajake s prostorom za prtljago.

Veliko zanimanja je tudi za novodobni zložljiv ali napihljiv kajak, ki ga lahko prenašate kar na svojem hrbtu. V dolžino meri 427 centimetrov in tehta 25 kilogramov, kar za aktivnega človeka ne bi smelo biti pretežko breme, za malo manj močne pa so tu koleščka, da kajak prevažate kot potovalni kovček.

Izbiri najprimernejšega kajaka sledi izbira vesla, ki ima lopatico na obeh straneh za izmenične veslaje na levi in desni strani. Dolžina vesla mora biti prilagojena vaši višini, pravilna drža in tehnika veslanja pa vam omogočata, da z minimalno moči naredite maksimalne zaveslaje.

kajakaštvo | Foto:

Oprema in varnost

Preden se prepustimo novi dogodivščini, moramo poskrbeti tudi za varnost. Posebnost je krovnica, ki se na eni strani oprime pasu veslača, na drugi pa jo zapnemo na čoln, s čimer preprečimo vstop vode. Plavalni jopič, čelada in primerna veslaška oblačila ter obutev spadajo k obvezni opremi, spomladi ali jeseni pa je priporočljiva tudi obleka iz neoprena. Manjkati ne smejo niti reševalna vrv, vponke in nož. Pomembno se je pozanimati tudi o posebnostih in nevarnostih na rečnem odseku, na katerem želimo veslati.

Predpriprave in kondicija

Čeprav sedimo, je kajakaštvo šport, ki poleg optimalne tehnike zahteva kar nekaj kondicije. V uri aktivnega veslanja namreč porabimo od 800 in 1.000 kalorij. In kakšne vaje nam pomagajo, da si pridobimo kondicijo za veslanje? "Veslanje na simulatorju veslanja, veslanje v predklonu, vaje za ramenski obroč, potiski nad glavo, vaje za roke, upogibi in iztegi komolcev, trebušnjaki za stabilizacijo telesa in vaje za križ z iztegi trupa," svetuje osebni trener Andrej Milutinovič.

Kam s kajakom?

Navdušeni kajakaši pravijo, da ta šport pomeni potovanje k samemu sebi. Potovalno kajakaštvo sicer lahko razdelimo na več podzvrsti glede na dolžino izletov. Rekreativci se najpogosteje odločijo za krajše, nekajurne ali enodnevne izlete. Odpravimo se lahko na jezera in počasne tekoče reke, kot so Ljubljanica, Krka pod Novim mestom, večji del Kolpe ter manjše reke, na primer Vipava, Unica, Savinja in druge.

V potovalnem smislu so ljudje do zdaj preveslali skoraj vse, razen prenevarnih ali pa zaradi geopolitičnega položaja zaprtih območij.

V zadnjem času je bolj kot odkrivanje novih kajakaških poti priljubljeno veslanje po klasičnih smereh in legendarnih poteh iz preteklosti. Na glede na to, kam se odpravimo, nam rečna struga namreč pogosto razkrije tudi nove poglede na že znane kraje, kombinacija sonca, vetra, zraka, vode in svobode pa nam podari enkratno izkušnjo za zabavne poletne dni.

Dežela kozolcev, dežela kakijev ali dežela desetega brata? Kako se imenujejo kraji, kjer izvira dolenjska lepotica Krka? Pravilen odgovor nam pošljite na enega od načinov v grafičnem prikazu in zadenite družinski spust s kajakom po reki Krki.

Nagradna igra Poletni Dan | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

 

Ne spreglejte