SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sončna energija zadovoljuje že več kot odstotek svetovnih potreb po elektriki

2

termometer

 | Foto:
Delež elektrike, ki jo na svetovni ravni prispevajo sončne elektrarne, je letos prvič presegel en odstotek. Največ sončne energije proizvedemo v Evropi, najhitreje rastoči trg pa je Kitajska.

Skupna nazivna moč vseh svetovnih sončnih elektrarn je lani zrasla za 40 gigavatov (GW) in se povzpela na 178 GW, piše v zadnjem poročilu organizacije Solar Power Europe (SPE). Največ elektrike so lani proizvedle sončne elektrarne v Evropi, ki je tudi vodilna svetovna celina glede na moč nameščenih solarnih energetskih obratov (88 GW). Sončne celice najhitreje "rastejo" na Kitajskem Kar četrtino vseh novih obratov za izkoriščanje sončne energije so lani namestili Kitajci (10,6 GW), še kažejo podatki organizacije Solar Power Europe. Kitajski, ki je sicer tudi država z največ sončnimi elektrarnami, je sledila vzhodna soseda Japonska (9,7 GW), na tretje mesto se so uvrstile Združene države Amerike (6,5 GW).

V SPE sicer predvidevajo, da bo skupna moč svetovnih sončnih elektrarn v prihodnjih petih letih v najboljšem primeru dosegla 540 gigavatov, v najslabšem pa 396 gigavatov.

Največ elektrike še vedno proizvedemo na "umazan" način Čeprav obnovljivi viri pri proizvodnji elektrike na svetovni ravni vsako leto predstavljajo večji delež (lani približno 22 odstotkov, vir: Enerdata), so še vedno v zaostanku za fosilnimi gorivi. Po podatkih organizacije IEA slabih 40 odstotkov svetovne elektrike namreč še vedno proizvedejo termoelektrarne (premog), z dobrimi 20 odstotki sledijo plinske elektrarne. Jedrske elektrarne so s približno desetimi odstotki na četrtem mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin