Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2013,
15.29

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska

Natisni članek

Četrtek, 11. 4. 2013, 15.29

8 let, 4 mesece

Na Kitajskem ponujajo pogrebe za žive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Kitajski pogrebni zavod je sprožil kar nekaj ogorčenja, ko je začel ponujati lažne pogrebe za še živeče osebe.

Prejšnji mesec je tako na pokopališču Shimenfeng v Whuanu potekalo kar 24 pogrebov za ljudi, ki še niso umrli. Lažni pogrebi so bili ideja 20-letne študentke Zeng Jia, bodoče pogrebnice, ki je bila tudi prva, ki se je ulegla v krsto in negibno ležala med svojim lažnim pogrebom.

Zhang Bei, ki je pri zavodu zadolžena za oblikovanje pokopališča, pravi, da so prvi, ki ponujajo tovrstno storitev, za katero meni, da bo ljudem pomagala, da bodo bolj cenili svoje življenje. Jia Zeng je idejo dobila, ko je njen sorodnik umrl zaradi možganske krvavitve, kar jo je izjemno pretreslo, a hkrati ganilo. Njeni sodelavci so bili sprva presenečeni nad njenim novim konceptom, a jih je Zengova vendarle uspela prepričati.

Zhangova zagotavlja, da so pogrebi kljub odsotnosti trupel izjemno realistični, da v njih uporabljajo prave krste, aranžmaje rož, pogrebce, fotografe in celo čustvene nagovore prijateljev "pokojnih".

Lažni pogrebi so sestavljeni iz dveh delov: 20-minutnega spominskega obreda ter od 15- do 20-minutne "izkušnje smrti pri življenju".

Na pogrebu iznajditeljice je bilo na primer dvajset njenih sošolk in sošolcev, ki so ji v nagovorih povedali, kaj si o njej zares mislijo, s čimer je Jia Zeng dobila boljši vpogled vase in ugotovila, kako jo vidijo drugi. "Po obredu se mi je zdelo, da znam bolje ceniti svoje življenje," je dejala pobudnica storitve.

Udeleženci lažnih pogrebov naj bi storitev do zdaj večinoma pohvalili, so bili pa bolj kritični zunanji opazovalci, ki so storitev ostro kritizirali na spletu.

Iznajditeljica sicer meni, da lažni pogrebi ne bodo postali pogosti, saj so pogrebni obredi vendarle namenjeni mrtvim in ne živim.

Ne spreglejte