Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
14.25

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mraz Antarktika Babno Polje

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 14.25

2 leti, 7 mesecev

Kotički sveta, kjer mraz reže do kosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskovalci so odkrili najhladnejši kraj na svetu, kjer bi v le nekaj minutah lahko zamrznili človeške oči, nos in pljuča, saj se temperature spustijo celo pod minus 91 stopinj Celzija.

Gre za rekordno odkritje znanstvenikov iz Ameriškega nacionalnega podatkovnega centra za sneg in led. Kraj, kjer je bila izmerjena rekordno nizka temperatura, se nahaja vzdolž antarktičnega grebena. Mraz, pred katerim se Slovenija lahko samo skrije. Če bi trenutne temperature po Sloveniji, ki so le nekaj stopinj pod lediščem, primerjali z rekordno nizko izmerjeno temperaturo, bi lahko rekli, da imamo pri nas vročinski val.

Najhladnejši naseljen kraj na svetu je ruska vas Za merjenje temperature na Antarktiki so raziskovalci uporabili satelite in druge tehnike. Minus 91,2 stopinje Celzija so izmerili na nadmorski višini 3779 metrov na gori Dome Fuji.

Do zdaj je za rekorderja med najhladnejšimi kraji na svetu veljalo območje okoli ruske raziskovalne baze Vostok na Antarktiki, kjer so pozimi leta 1983 izmerili rekordno nizko temperaturo zraka, –89,2 stopinje Celzija. Raziskovalci pa menijo, da obstajajo še hladnejši kraji.

Za najhladnejši naseljeni kraj na svetu sicer še vedno velja ruska vas Ojmjakon, kjer je povprečna januarska temperatura –50 stopinj Celzija.

Slovenski neuradni rekord: –49 stopinj Po podatkih Agencije RS za okolje je najnižja temperatura, izmerjena v Sloveniji, že dolgoletni rekord. Na merilni postaji Babno Polje so 15. in 16. februarja leta 1956 namerili –34,5 stopinje Celzija.

To je sicer rekord v državni mreži meteoroloških postaj. V sredogorskih mraziščih Julijskih Alp so bile neuradno izmerjene še občutno nižje temperature; na Lepi Komni je bila najnižja izmerjena temperatura –49 stopinj Celzija 9. januarja 2009. Dolgoletne meritve v podobnih mraziščih v Avstriji, Švici in Nemčiji pa so pokazale, da lahko temperatura v najhujših zimah pade tudi pod –50 stopinj Celzija, navajajo na Arsu.

Ne spreglejte