Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2022,
13.34

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Natisni članek

Piran Lokalne volitve 2022

Torek, 15. 11. 2022, 13.34

1 leto, 5 mesecev

Za piranski županski stolček kar 13 kandidatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Piran | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zadnja štiri leta je v Piranu zaznamoval razkol med županom Đeniem Zadkovićem in njegovo stranko. Letos ob Zadkoviću kandidirajo še Dušan Olaj, Andrej Korenika, Mihael Tomše, Manuela Rojec, Gašpar Gašpar Mišič, Vojko Jevševar, Onelio Bernetič, Zlatka Olah, Kristijan Cerovac, Martel Antoni Santinni, Robert Fakin in Danilo Milharčič.

Zanimanje za položaj piranskega župana je veliko. Leta 2018 je predstavnik Gibanja za občino Piran Đenio Zadković premagal osem protikandidatov, letos jih bo imel kar 12. Vsi med drugim obljubljajo ureditev mirujočega prometa z gradnjo garažnih hiš, zagotovitev stanovanj za mlade, ureditev obale in skrb za podeželje.

Samo tri mesece po prejšnjih volitvah je Zadković izgubil podporo večine članov Gibanja za občino Piran, zato je le stežka uresničeval svoje zamisli. Kot pravi, mu je kljub temu uspelo premakniti več projektov, ki so na mestu stali leta ali desetletja. Navedel je ceste v Fiesi, skladišče soli Grando, zdravstveni dom v Luciji, urejanje Jernejevega kanala in sanacijo klifa pod piransko cerkvijo.

Letos je kandidat Zveze za Primorsko. Med načrte za prihodnja štiri leta je uvrstil vrtec s podzemno garažo v Luciji, stanovanjski stolpič na Košti in varovana stanovanja za starejše. Vzpostaviti želi pogoje za gradnjo po modelu stanovanjske zadruge. Obljublja nadaljevanje revitalizacije istrskih hiš, širitev industrijske cone v Luciji, urejanje območja stare šole v Svetem Petru in revitalizacijo Kroga nad Sečovljami. Napoveduje tudi prizadevanje za protipoplavno zaščito Pirana in prenovo Avditorija Portorož.

Bojan Šrot
Novice Županske volitve v senci predsedniških: je po 24 letih čas za spremembo?

Velika konkurenca za županski stolček v Piranu

Tokratni kandidat Gibanja za občino Piran je Kristijan Cerovac, 51-letni občinski svetnik, elektrotehnik, podjetnik in skrbnik Hiše Tartini. Kot pravi, želi dokazati, da lahko držijo besedo in učinkovito izpeljejo nujne spremembe, "za katere je prišel čas že pred štirimi leti". Poudarja, da bi bilo treba takoj sprejeti proračun, ki bi upošteval spremenjene gospodarske okoliščine in vključeval socialne transferje za omilitev draginje ter ohranjanje življenjskega standarda socialno šibkih. Nujne investicije bi izvajal preudarno in s pomočjo evropskih sredstev. Z občinskim prostorskim načrtom bi čim prej določil območja za stanovanjsko gradnjo in traso hitre ceste skozi predor pod Baredi do Dragonje.

Socialni demokrati pošiljajo v boj direktorja podjetja DUOL, 60-letnega kemijskega tehnologa Dušana Olaja, ki se namerava umakniti iz posla in se je odločil za selitev iz Ljubljane v Sveti Peter. Prepričan je, da je med preživljanjem prostega časa v tem kraju "dodobra spoznal področja, kjer se danes v občini bijejo najtežje bitke". Meni tudi, da lahko poveže vse, ki se do zdaj niso znali. Ocenjuje, da so programi vseh kandidatov enaki. Kot zatrjuje, v nasprotju z vsemi preostalimi kandidati posveča največjo pozornost najranljivejšim skupinam. Obljublja draginjske dodatke, blagajno za položnice, brezplačne prevoze in občinske štipendije.

40-letni bančni uslužbenec Andrej Korenika se s svojo listo LAK predstavlja kot alternativa nepremičninskim in gradbenim elitam, "ki so v zadnjih dveh desetletjih ugrabile našo občino in jo uporabile za doseganje lastnih ciljev, pri tem pa zanemarile javni interes". Ima dolgoročne načrte, ki jih ni mogoče uresničiti v enem mandatu. Med prioritete je uvrstil gradnjo vrtca, pokopališča v Luciji in ureditev medgeneracijskega centra. Napoveduje revizijo strategije razvoja turizma, participativni proračun in tak občinski prostorski načrt, ki bo omogočil tudi razvoj podeželja.

Gibanje Svoboda bo predstavljala 61-letna Manuela Rojec, v iztekajočem se mandatu podžupanja in občinska svetnica iz vrst italijanske narodne skupnosti. Za glavni cilj je označila sprejetje kakovostnega in vključujočega občinskega prostorskega načrta. Močno nasprotuje nakupu teniških igrišč v Portorožu in opozarja, da bi občina v tem primeru ostala brez denarja za druge projekte.

65-letni Gašpar Gašpar Mišič je že kandidiral za župana Kopra in Ankarana, zdaj poskuša v Piranu, kjer vodi komunalno podjetje Okolje. Kot pravi, se zaveda, da je od politike največje turistične občine v državi odvisen prihodnji razvoj Istre. To bi morali po njegovih besedah graditi skupaj s preostalimi občinami kot enotno območje. Poudarja, da turistični kraj sestavljajo tudi ljudje, zato jim je treba omogočiti, da pokažejo svojo ustvarjalnost, tradicijo in zgodovino. Obljublja, da bi bil povezovalen župan in bi kot tak lahko poskrbel za gradnjo infrastrukture. Kot pravi, ima pripravljenih več kot sto načrtov.

67-letni upokojenec Vojko Jevševar, kandidat Slovenske demokratske stranke, napoveduje, da bi najprej pospešil sprejetje občinskega prostorskega načrta in dokončal že zastavljene projekte, kot so gradnja vrtca v Luciji, ureditev Jernejevega kanala in stanovanja na Košti. Podpira uresničitev že pripravljenega Darsovega načrta za odsek hitre ceste Jagodje-Lucija. Želi si pridobiti evropska sredstva za vse projekte in da bi občina postala zanimiva dvanajst mesecev na leto.

Kandidat Oljke je 49-letni orodjar in podjetnik Onelio Bernetič. Kot pravi, želi vrniti zaupanje v lokalno politiko, zato si prizadeva, da bi občani neposredno odločali o desetih odstotkih proračuna. Opozarja, da bo občina z zadolževanjem za vrtec Lucija in z morebitnim nakupom teniških igrišč v Portorožu dosegla zakonsko dovoljeno mejo dolga, zaradi česar ne bo mogla izpeljati nobene večje naložbe. Poudarja, da je treba pri urejanju Jernejevega kanala prisluhniti domačinom in sanirati tudi cesto. Poleg ureditve poslovno-obrtniške cone v Luciji predlaga podobno cono v Dragonji. Potencial vidi v turizmu na podeželju, športnem in zdraviliškem turizmu.

Stranko slovenskega naroda zastopa 61-letna Zlatka Olah, po izobrazbi gostinski tehnik, zdaj pa se predstavlja kot aktivistka. Meni, da so občinski projekti premalo ambiciozni in da imajo odgovorni strah pred črpanjem evropskih sredstev. Trdi, da bi to spremenila in da ima jasno vizijo razvoja. Med drugim predlaga ustanovitev gospodarske javne službe za pridobivanje in distribucijo energije, ki bi tudi omogočala opravljanje prakse dijakom elektrotehnične smeri.

33-letni zdravstveni tehnik in vodja projektov Martel Antoni Santinni se na volitve podaja kot kandidat Državljanskega gibanja Resni.ca. V svojem programu poudarja urejanje kanalizacije v vseh 11 naseljih v občini. Vodni vir bi iskal tudi na območju občine, lahko tudi z zbiranjem meteornih voda in razsoljevanjem morske vode. Prizadeval bi si uvesti občinske subvencije za sončne elektrarne. Možnost nadgradnje turizma vidi na podeželju, v Fiesi in v usmeritvi v manj množični turizem. Poskusil bi pomagati naravi in ribištvu s postavitvijo betonskih morskih grebenov. Želi si uvesti ladijsko linijo med obalnimi mesti.

Robert Fakin, ki kandidira s podpisi občanov, ima 65 let in je od začetka meseca upokojenec. Zadnje leto in pol je bil podžupan, pred tem direktor Agrarie. Opozarja, da delovanju občine škodijo stalne žaljivke in obtožbe. Ustanovil bi skupino strokovnjakov, ki bi se ukvarjala izključno z občinskim prostorskim načrtom in predloge usklajevala z občani. Kupce občinskih zemljišč bi zavezal k začetku gradnje, da ne bi več kupovali atraktivnih parcel "na zalogo". Zavzema se za oživitev starega mesta in za dogovor o razvoju turizma z lastniki hotelskih verig. Za obrtno cono predlaga nakup zemljišč v Sečovljah. V Luciji bi načrtoval športni center. Zavzema se še za finančne spodbude mladim kmetom in proračunsko financiranje vaških programov.

Slovenska ljudska stranka za župana Pirana predlaga 64-letnega ljubljanskega podjetnika Danila Milharčiča, ki ima stalno bivališče v Sečovljah. Kandidat meni, da v občini vse stoji na mestu, tudi miselnost, zato potrebuje spremembe. Zavzema se za povezavo hitrih cest v slovenski in hrvaški Istri. Nasprotuje schengenskemu režimu na meji s Hrvaško. Predlaga zmanjšanje ali ukinitev zaščitenega območja Nature 2000, saj meni, da ima človek prednost pred naravo.

slovenska policija
Novice Razgrajal na upravni enoti, posredovala je policija
Predčasno glasovanje
Novice Začenja se predčasno glasovanje na lokalnih volitvah
Volitve. Lokalne volitve. Župan.
Novice V Domžalah se za glasove volivcev poteguje šest županskih kandidatov
Lokalne volitve 2018.
Novice Tržičani bodo novega župana izbirali med tremi kandidati
Ne spreglejte