Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2022,
13.28

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Tržič Lokalne volitve 2022

Torek, 15. 11. 2022, 13.28

1 leto, 5 mesecev

Tržičani bodo novega župana izbirali med tremi kandidati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Lokalne volitve 2018. | Foto STA

Foto: STA

Občina Tržič bo na prihajajočih volitvah dobila novega župana. Za župansko funkcijo se bodo po odhodu dolgoletnega župana Boruta Sajovica v poslanske klopi pomerili trije kandidati. To so nekdanji direktor občinske uprave Drago Zadnikar, predsednik Turističnega društva Plac Peter Miklič in gostinec Samo Dolhar.

Tržiški podžupan Dušan Bodlaj, ki od poletja začasno opravlja župansko funkcijo, se za župansko kandidaturo ni odločil. Se je pa v volilno tekmo, tako kot že pred štirimi leti, znova podal Drago Zadnikar, ki tudi tokrat nastopa kot kandidat SD. V konkurenci še dveh kandidatov se nadeja višjega odstotka podpore kot pred štirimi leti, ko je med šestimi kandidati prejel 5,5 odstotka glasov.

66-letni Zadnikar je politično pot v Tržiču začel leta 2002, ko je bil izvoljen v občinski svet. Ko je konec leta 2006 zapustil policijske vrste, je do leta 2017 opravljal naloge direktorja tržiške občinske uprave. Kot pravi, je v tem času spoznal pomanjkljivosti delovanja občine in usvojil način, na katerega je treba nadgraditi odnos med občino in občani, da se doseže prijazen, ustrezen in odprt dialog pri reševanju težav.

V svojem programu s sloganom Za boljši jutri za vse med drugim izpostavlja ukrepe za boljšo dostopnost in povečanje fonda najemniških stanovanj, kar bi dosegel z ustanovitvijo stanovanjskega sklada. Možnosti vidi tudi v tem, da bi občina spodbudila starejše osebe, ki ostanejo same v velikih hišah, da del hiše oddajo, na voljo pa bi jim morala biti tudi selitev v oskrbovana stanovanja.

Predčasno glasovanje
Novice Začenja se predčasno glasovanje na lokalnih volitvah

Reševanje stanovanjske problematike izpostavlja tudi podjetnik in gostinec Samo Dolhar, ki se je v boj za županski stolček podal s podporo skupine volivcev. S svojo listo, poimenovano Ko za obljubami stoji ime, kandidira tudi v občinski svet. 60-letnik ima, kot je poudaril, vizijo in voljo. Prepričan je, da so pot do uspeha odločnost, proaktivnost, sodelovanje, iskrenost, poštenost, povezovalnost in transparentnost.

Kot poudarja, njegov program vključuje tudi nove, drzne, predvsem pa ustvarjalne predloge. Med njimi so izgradnja novega doma za starejše občane, sprehajalna učna pot za Slapom in oživitev Zelenice ter Ljubelja. "Potrebna je realizacija vseh dejavnikov, ki so temelj razvoja gospodarstva, turizma in kmetijstva, kar pa so tudi trije najmočnejši dejavniki z zelo slabo izkoriščenim potencialom," je zapisal.

S podpisi volivcev in svojo listo za občinski svet, poimenovano Tržič zmore več, za župana kandidira tudi predsednik tržiškega turističnega društva Plac Peter Miklič. 56-letni sociolog, samostojni podjetnik in strokovnjak za upravljanje s človeškimi viri ter organizacijo javne uprave opozarja, da se zadnje desetletje Tržič na lestvici razvitosti 212 slovenskih občin uvršča okoli 140. mesta. Skoraj dve tretjini delovno aktivnih prebivalcev je zaposlenih zunaj občine, v mestu in okolici pa samevajo degradirana območja.

Kot ključne projekte svojega programa je Miklič opredelil aktivno sodelovanje pri oživitvi degradiranega območja BPT, oživitev mestnega jedra, dokončanje športnega in šolskega centra v Križah, gradnjo prizidka zdravstvenega doma in uveljavitev Tržiča kot trajnostne turistično-športne destinacije. Kot pomembno orodje za sodelovanje občanov pri odločanju vidi participativni proračun.

Za mesta v tržiškem občinskem svetu se poteguje osem strank in neodvisnih list. Poleg Liste Samota Dolharja Ko za obljubami stoji ime, liste Tržič zmore več in stranke SD, ki imajo tudi svojega županskega kandidata, so to še DeSUS, Gibanje Svoboda, Ekipa Mladena Novkovića za razvoj Tržiča, SDS in NSi.

Volitve. Lokalne volitve. Župan.
Novice V Domžalah se za glasove volivcev poteguje šest županskih kandidatov
Tolmin
Novice V Tolminu bodo dobili novega župana ali županjo
Ne spreglejte