Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
22. 11. 2018,
18.12

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

lokalne volitve 2018

Četrtek, 22. 11. 2018, 18.12

5 let, 5 mesecev

Arsenovič in Kangler ne moreta računati na Fištravca

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
Kangler. Arsenovič. | Foto Uroš Maučec

Foto: Uroš Maučec

Po prvem krogu lokalnih volitev v Mariboru bolje kaže podjetniku Saši Arsenoviču. V nedeljo je prejel skoraj 1.200 glasov več od drugouvrščenega nekdanjega župana Franca Kanglerja. Kdo pa bi lažje sestavil koalicijo?

Maribor bo prihodnjo nedeljo po marcu 2013 dobil novega župana. Aktualnemu županu Andreju Fištravcu, ki se je na položaj župana štajerske prestolnice zavihtel po vstaji, ki je konec leta 2012 odnesla Franca Kanglerja, se ni uspelo prebiti v drugi krog. 3.826 glasov je zadoščalo le za dobrih osem odstotkov in pol podpore.

Prihodnjo nedeljo se bosta tako pomerila povratnik Kangler, ki mu je svoj glas v prvem krogu namenilo 14.009 volivcev, in novinec v politiki Saša Arsenovič, ki je v prvem krogu dobil 17.041 glasov.

Med nekaterimi izpadlimi kandidat, katerih liste so dobile mandate v mestnem svetu, smo preverili, koga bodo podprli v drugem krogu.

Boris Popovič
Novice Županske volitve: v Kopru bo drugi krog bolj tesen kot v Mariboru #video

Fištravec in Levica odločno odrekla podporo obema

Fištravec, ki počasi pospravlja svojo pisarno, je zatrdil, da ne Arsenovič ne Kangler ne more računati na njegovo podporo. "Podpiram vijoličasto, zelene pa ne," je izjavil.

Prav tako nobenega od kandidatov ne bodo podprli v Levici, saj ne eden ne drugi po njihovem mnenju ne bo deloval za Maribor. Njihov kandidat za župana Vladimir Šega je ob tem dejal, da se bodo glede vstopa v koalicijo odločali kasneje na podlagi programov.

Fištravčeva lista je v mestnem svetu dobila tri mandate, Levica pa dva.

Andrej Fištravec ne podpira ne enega ne drugega morebitnega naslednika. | Foto: STA , Andrej Fištravec ne podpira ne enega ne drugega morebitnega naslednika. Foto: STA ,

Nekateri čakajo, da jih kandidata sama pokličeta

Lidija Dijak Mirnik, sicer poslanka LMŠ v državnem zboru, ki je kot županska kandidatka osvojila 5,5 odstotka glasov, njena lista pa je v občinskem svetu dobila dva mandata, je pojasnila, da v njeni listi zagovarjajo sodelovanje. V skladu s tem pričakujejo, da jih bosta kandidata poklicala in da se bodo odločili na podlagi razgovora.

Prav tako še ni jasno, katerega kandidata bodo podprli v SD, ki ima prav tako dva mandata v občinskem svetu. Njihova kandidatka za županjo Alenka Iskra, ki je v nedeljo osvojila dva odstotka in pol, je dejala, da na ravni stranke o tem še niso razpravljali, sama pa tudi še ni odločena. Pojasnila je, da "sta oba kandidata zanimiva, oba imata svoj plus".

Odločitve o podpori enemu ali drugemu kandidatu prav tako še niso sprejeli v Listi kolesarjev in pešcev s tremi mandati v novi sestavi mestnega sveta, to bodo sporočili v torek.

Melita Petelin, ki je prav tako kandidirala za županjo, njena lista pa je dobila en mandat v občinskem svetu, se prav tako ni konkretno izrekla za nikogar,pravi le, le da so volitve pokazale, da si v Mariboru želijo sprememb.

"Želim si, da bi drugi krog prinesel več vsebinskih razprav in da občanke in občani slišijo, kaj lahko pričakujejo v prihodnosti. Čestitam obema kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog," še dodaja.

Kangler. Arsenovič.
Novice V Mariboru drugi krog: Arsenoviču kaže bolje kot Kanglerju #video

Na koga lahko zagotovo računata?

Arsenovič, ki je s svojo listo v mestnem svetu dobil enajst mandatov, zagotovo lahko računa na podporo SMC, ki ga je tudi predlagala za župana. SMC je dobila tri svetniške mandate.

Kanglerja medtem podpirajo v SDS in NSi, prva je na nedeljskih volitvah osvojila tri mandate, druga enega. Nova ljudska stranka Franca Kanglerja ima tako skupaj s svojimi desetimi mandati zagotovljenih 14 svetniških mest, prav toliko Arsenovič. Za sestavo koalicije bosta potrebovala 23 mandatov.

Boris Popovič
Novice Bo Popoviča pokopal pakt njegovih protikandidatov?
volitve
Novice Zakaj je Popoviča lahko strah, kako so žrtvovali Logarja in zakaj Maribor ne sme pasti #analiza
 

Ne spreglejte