Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2020,
14.19

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

19

Natisni članek

Boštjan Koritnik #OstaniZdrav aplikacija

Torek, 18. 8. 2020, 14.19

3 leta, 8 mesecev

Aplikacijo si je preneslo skoraj pet tisoč uporabnikov, možna tudi uvedba obvezne aplikacije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

19

Potem ko je včeraj v Googlovi trgovini izšla slovenska mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom #OstaniZdrav, je minister za javno upravo Boštjan Koritnik dejal, da si je aplikacijo preneslo že skoraj pet tisoč uporabnikov. Koritnik se boji, da bomo potrebovali tudi aplikacijo, ki bo obvezna in na kateri že delajo, piše STA.

Mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom #OstaniZdrav je za uporabnike z operacijskim sistemom Android od včeraj na voljo v Googlovi spletni trgovini Google Play.

Kdaj točno bo aplikacija na voljo tudi za naprave z operacijskim sistemom iOS, še ni znano, je pa vladni govorec Jelko Kacin pred dnevi dejal, da predvidoma do konca avgusta.

Kot smo poročali dopoldne, je aplikacija #OstaniZdrav zaradi povečanega zanimanja slovenskih uporabnikov danes že prva na lokaliziranem seznamu Najboljše aplikacije v spletni trgovini Google Play.

Na voljo v štirih jezikih: slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem

Koritnik je povedal, da si je aplikacijo od včeraj od 16. ure do danes do 13. ure naložilo 4.982 uporabnikov. Aplikacija je na voljo v štirih jezikih, in sicer slovenskem, italijanskem, madžarskem in angleškem, je še povedal minister.

Minister priporoča, da si uporabniki nastavijo tako imenovano prednostno delovanje aplikacije v ozadju, "s čimer omogočimo, da obvestilo o morebitnem stiku z okuženim dobimo tudi, če uporabnik v tistem trenutku aplikacije nima odprte".

Kot je še povedal minister, je za tehnično pomoč glede aplikacije na voljo enotni klicni center – na telefonski številki 080 17 87 ali na e-naslovu ekc@gov.si –, na katerem vam bodo zagotovili vse potrebne informacije ter vam nudili pomoč pri postopku prenosa aplikacije in njene uporabe.

Na spletnem mestu gov.si pa je objavljena posebna podstran #OstaniZdrav, na kateri so predstavljeni vse tehnične in vsebinske podrobnosti aplikacije ter navodila za njen prenos, je še povedal.

Minister Koritnik zatrjuje, da aplikacija #OstaniZdrav ne uporablja lokacijske informacije in ne beleži osebnih podatkov.

Obvezna aplikacija? "Bojim se, da bomo potrebovali tudi takšno aplikacijo"

Na vprašanje, ali bodo ob sedanji uvedbi prostovoljne aplikacije spreminjali zakonsko besedilo, ki daje podlago tudi za obvezno uporabo koronske aplikacije, je minister odgovoril nikalno, saj da razlogi za umestitev obvezne uporabe v zakonsko podlago niso prenehali, piše STA.

"Bojim se, da bomo potrebovali tudi takšno aplikacijo," je dejal minister in pojasnil, da gre za drugo aplikacijo. Na vprašanje, ali jo že razvijajo, je odgovoril: "Mi vsekakor delamo na tem, da bomo čim bolje pripravljeni, če pride do potrebe, vsekakor pa takšna aplikacija terja precej več časa kot tokratna." Obenem pa je navedel še, da razmišljajo tudi o prilagoditvi zakonskih določb z vidika podlag za obdelavo podatkov pri tokratni aplikaciji, saj informacijska pooblaščenka opozarja, da je aplikacija pripravljena brez zakonske podlage.

#OstaniZdrav
Novice Novo slovensko orožje proti koronavirusu je že številka ena
#Ostanizdrav
Novice Aplikacija za sledenje okužbam že na voljo
Ne spreglejte