Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2020,
11.38

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

nočitev Slovenija turisti

Petek, 24. 1. 2020, 11.38

4 leta, 2 meseca

Do konca novembra v Sloveniji skoraj 15 milijonov turističnih prenočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Turist Ljubljana | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Sloveniji je bilo od januarja do konca novembra zabeleženih več kot 5,9 milijona prihodov turistov in skoraj 15 milijonov njihovih prenočitev, kar je pet odstotkov več prihodov in en odstotek več prenočitev kot v enakem obdobju leto prej. Novembra je sicer število prihodov in prenočitev na letni ravni upadlo, piše STA.

Zaposleni v turističnih nastanitvenih obratih so novembra našteli nekaj več kot 290 tisoč prihodov turistov in nekaj več kot 702 tisoč njihovih prenočitev. Število prihodov je bilo za približno en odstotek nižje kot novembra 2018, število prenočitev pa za približno osem odstotkov, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Manj domačih turistov

Število prihodov domačih turistov je novembra na letni ravni upadlo za štiri odstotke na 99 tisoč, njihovih prenočitev pa za sedem odstotkov na skoraj 261 tisoč, še piše STA.

Dunaj
Novice Avstrija bi omejila Airbnb. Kaj pa Slovenija?

Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 191 tisoč, kar je približno toliko kot v predlanskem novembru, njihovih prenočitev pa nekaj manj kot 442 tisoč, kar predstavlja osemodstotni padec. Tuji turisti so ustvarili 63 odstotkov vseh turističnih prenočitev v tem mesecu.

Največ turistov je tudi novembra v Slovenijo prišlo iz Italije (19 odstotkov ali skoraj 83 tisoč prenočitev), Avstrije (17 odstotkov) in Hrvaške (osem odstotkov). Na letni ravni se je najbolj povečalo število prenočitev azijskih turistov, in sicer za šest odstotkov, piše STA.

Največ prenočitev v zdraviliških občinah

Največ prenočitev so zabeležili v zdraviliških občinah (36 odstotkov), sledila je občina Ljubljana z 18 odstotki vseh prenočitev. V vseh vrstah turističnih občin, razen v zdraviliških, so novembra zabeležili padec prenočitev. Upad prenočitev je bil najopaznejši v gorskih občinah (za 20 odstotkov), medtem ko so v zdraviliških občinah turisti ustvarili za en odstotek več prenočitev.

Največ prenočitev je bilo v hotelih (64 odstotkov), vendar pa za tri odstotke manj kot v novembru 2018. Sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše (12 odstotkov vseh prenočitev) ter kampi (štirje odstotki vseh prenočitev), še piše STA.

Trendi Pravljična avstrijska vas se duši v poplavi turistov #video
Ne spreglejte