Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
11. 5. 2015,
15.20

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SSD nasveti Matic Tomšič

Ponedeljek, 11. 5. 2015, 15.20

4 leta, 4 mesece

Zakaj diski SSD niso primerni za arhiviranje podatkov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Diski SSD klasične mehanske modele HDD prekašajo v skoraj vseh pogledih - hitrosti, gostoti shranjenih podatkov glede na velikost in odpornosti na poškodbe. Ne pa tudi v dolgoživosti.

Nakup in namestitev trdega diska SSD je za uporabnika starejšega računalnika ena od najboljših nadgradenj za pospešitev delovanja sistema. Diski SSD nimajo premikajočih se delov, temveč temeljijo na pomnilniku flash, podobno kot ključi USB. Dostop do podatkov, shranjenih na SSD, je instanten, odpiranje aplikacij in programov pa bliskovito. SSD številni uporabljajo kot sistemski disk, na katerem so naloženi operacijski sistem ter najpogosteje odpirani programi in igre, multimedijske podatke pa spravijo na klasični HDD.

Diski SSD niso brez pomanjkljivosti A kot večina stvari v življenju imajo tudi diski SSD pomanjkljivosti. Ko so se pojavili na trgu, je za glavno veljala cena, saj so bili pregrešno dragi – za 80 gigabajtne modele je bilo treba odšteti toliko kot za soliden računalnik. Razmerje med evrom in gigabajtom je zdaj doseglo sprejemljivo raven, za približno 200 evrov je že mogoče dobiti disk SSD z zmogljivostjo 500 gigabajtov.

Podjetje za računalniško varnost KoreLogic zdaj opozarja na drugo slabost diskov SSD – nezmožnost dolgotrajnega skladiščenja podatkov v "hladnem stanju" (brez elektrike).

SSD se pri ohranjanju podatkov namreč zanašajo na stalno povezavo z elektriko. Strokovnjaki KoreLogic pišejo, da ob daljši prekinitvi dotoka elektrike začnejo izgubljati podatke. Pri nekaterih naj bi se to zgodilo zelo hitro, že po nekaj dneh. Pri večini hladna hramba podatke nedotaknjene ohrani od nekaj mesecev pa do približno enega leta. Prvo velja za diske SSD za profesionalno rabo, drugo za standardne komercialne modele, pojasnjujejo pri KoreLogicu.

Podatke, ki jih ne želite izgubiti, shranite bolj pazljivo Na obdobje, v katerem je hladna hramba diskov SSD še zanesljiva, lahko sicer vpliva spreminjanje temperature prostora, v katerem stojijo. Če bi se s 25 stopinj Celzija dvignila na 30 stopinj Celzija, bi se življenjska doba podatkov na disku SSD brez napajanja prepolovila. Nadaljnje višanje temperature pa jo še bolj skrajša. Podatke, ki se jih želite oklepati dlje, zato raje shranite na klasični mehanski disk HDD, v oblak ali pa na fizične medije (DVD, blu-ray), še svetujejo pri KoreLogicu.

Ne spreglejte