Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 9. 2020,
9.23

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

11

Natisni članek

omrežja 5G 5G

Sreda, 30. 9. 2020, 9.23

3 leta, 7 mesecev

Vlada sprejela pomembno odločitev o omrežjih 5G

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

11

5G, bazne postaje, antene, bazna postaja | Omrežja 5G predvsem v zadnjem letu burijo precej duhov, saj jih mnogi (neupravičeno) povezujejo s številnimi teorijami zarot.  | Foto Getty Images

Omrežja 5G predvsem v zadnjem letu burijo precej duhov, saj jih mnogi (neupravičeno) povezujejo s številnimi teorijami zarot.

Foto: Getty Images

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela sklep o ukrepih za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G, so sporočili z vlade. Ta temelji na naboru orodij EU za kibernetsko varnost tehnologije 5G, ki ga je konec januarja letos na podlagi znotraj EU usklajene ocene kibernetskih tveganj v omrežjih 5G pripravila Evropska komisija.

5G
Novice Stanovalec straši sosede v bloku: kaj je narobe z njegovim pismom

Akos do zdaj operaterjem ni mogel postavljati dodatnih zahtev glede varnosti 5G

Trenutna ureditev področja elektronskih komunikacij, v katero spadajo omrežja 5G, pa tudi omrežja poznejših generacij, agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) ne daje podlage za nalaganje dodatnih varnostnih zahtev operaterjem elektronskih komunikacij glede zagotavljanja kibernetske varnosti, ki so istočasno povezane tudi z zagotavljanjem nacionalne varnosti, piše STA.

Prav tako morajo biti varnostne zahteve ustrezno vključene v podzakonski akt s področja varnosti in javni razpis za potrditev radiofrekvenčnega spektra, ki omogoča delovanje omrežij 5G, so zapisali na vladi.

V Sloveniji imamo komercialno omrežje 5G od julija letos. Prvi ga je vzpostavil Telekom Slovenije.  | Foto: Reuters V Sloveniji imamo komercialno omrežje 5G od julija letos. Prvi ga je vzpostavil Telekom Slovenije. Foto: Reuters

5G, MWC 2019
Novice Kaj prinaša (in odnaša) skupna slovenska in ameriška izjava o varnosti omrežij 5G?

Prihajajo dodatna pooblastila in zahteve za Akos

Zato ministrstvu za javno upravo vladni sklep nalaga, da v predlog zakona, ki ureja elektronske komunikacije, med drugim vključi dodatna pooblastila regulatorju področja elektronskih komunikacij oziroma organu, pristojnemu za informacijsko varnost, za nalaganje zahtev operaterjem, lahko tudi predhodnih, za zagotavljanje kibernetske varnosti v mobilnih komunikacijskih omrežjih.

Akosu pa sklep med drugim nalaga, da v podzakonski akt s področja varnosti vključi tudi zahteve operaterjem glede zagotavljanja raznolikosti dobaviteljev na ravni posameznih operaterjev in na nacionalni ravni, da v javni razpis za podelitev radiofrekvenčnega spektra, ki omogoča delovanje omrežij 5G, iz razloga nacionalne varnosti vključi vsaj minimalne varnostne zahteve.

5G
Novice Zmota, ki med Slovenci seje jezo: "Operater me je nate..."

Ukrepe mora vsaka država članica implementirati na nacionalni ravni. Nosilec sektorja kritične infrastrukture v Sloveniji na področju informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov je ministrstvo za javno upravo, koordinacijo implementacije ukrepov pa je prevzela uprava za informacijsko varnost, ki je organ v njegovi sestavi, še navaja STA.

Do konca leta bo pokritost z mobilnim signalom pete generacije Telekoma Slovenije dosegla 33 odstotkov, polni potencial tehnologije 5G pa bo uporabnikom na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov, so julija sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja. | Foto: Reuters Do konca leta bo pokritost z mobilnim signalom pete generacije Telekoma Slovenije dosegla 33 odstotkov, polni potencial tehnologije 5G pa bo uporabnikom na voljo po podelitvi dodatnih spektralnih pasov, so julija sporočili iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja. Foto: Reuters

Ustanovljena skupina za uvajanje ukrepov za izboljšano varnost 5G

Vlada je oblikovala tudi delovno skupino za implementacijo ukrepov, v kateri poleg predstavnikov uprave za informacijsko varnost sodelujejo tudi predstavniki ministrstev za obrambo, za zunanje zadeve ter za javno upravo, Slovenske obveščevalno-varnostno agencije, urada za varovanje tajnih podatkov in Akosa.

Tehnični ukrepi iz nabora orodij so večinoma v domeni operaterjev mobilnih omrežij in bodo zajeti v splošnem aktu Akosa, v domeni organov na nacionalni in ravni EU pa je večina strateških ukrepov, so dodali na vladi.

Evropski sveženj orodij za implementacijo 5G, na katerem temelji vladna strategija

5G | Foto: Reuters Foto: Reuters
Tako imenovani 5G Toolbox Evropske komisije vsebuje tehnične ukrepe za krepitev varnosti omrežij in opreme 5G z zmanjševanjem tveganj, ki izhajajo iz tehnologije, postopkov ter človeških in fizičnih dejavnikov.

Vključuje tudi strateške ukrepe, ki zadevajo krepitev regulativnih pooblastil organov, da lahko podrobno pregledajo nabavo in uvedbo omrežja, posebne ukrepe za reševanje tveganj v zvezi z netehničnimi šibkimi točkami ter mogoče pobude za spodbujanje trajnostne in raznolike dobavne in vrednostne verige tehnologije 5G, da bi se izognili sistemskim tveganjem dolgoročne odvisnosti, so navedli na vladi.

Preberite tudi:

IFA 2020
Novice Podpora omrežjem 5G ni več ekskluziven privilegij najdražjih mobitelov
Huawei, Francija, 5G
Novice Huawei ob nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA znova zavrača očitke
Ericsson, 5G
Novice Telekom Slovenije vpisal Slovenijo na elitni seznam držav s komercialnim omrežjem 5G
Maska
Novice V zaščitnih maskah so antene 5G (če verjamete)
5G
Novice Resnica o novici iz Švice: razočarala bo tisoč Slovencev
Ne spreglejte