Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2020,
18.26

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Natisni članek

ZDA 5G omrežje 5G Huawei

Petek, 24. 7. 2020, 18.26

3 leta, 9 mesecev

Huawei ob nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA znova zavrača očitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

2

Huawei, Francija, 5G | Kot so poudarili v družbi, izključitev enega ponudnika opreme ne more povečati nacionalne varnosti. | Foto Reuters

Kot so poudarili v družbi, izključitev enega ponudnika opreme ne more povečati nacionalne varnosti.

Foto: Reuters

Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei je po četrtkovi seznanitvi vlade z informacijo o nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G danes znova zavrnil očitke ZDA, na katerih temeljijo pozivi k njegovi blokadi. Kot so poudarili v družbi, izključitev enega ponudnika opreme ne more povečati nacionalne varnosti.

"Huawei zanika trditve ZDA in poudarja, da ZDA nikoli niso predložile nobenih konkretnih dokazov, ki bi podkrepili to teorijo. ZDA že več kot deset let ne uporabljajo Huaweijeve opreme v svojih glavnih omrežjih, zato z njegovo opremo nimajo izkušenj," so sporočili iz družbe.

"Če izvzamemo enega dobavitelja iz telekomunikacijskih omrežij države, se njena nacionalna varnost ne bo izboljšala," so dodali.

5G, bazna postaja
Novice Slovenija namerava z ZDA podpisati izjavo o varnosti omrežij 5G

Skupno izjavo Slovenije in ZDA z obrazložitvijo poslali v DZ

Vlada se je na četrtkovi seji namreč seznanila z informacijo o nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G. Skupno izjavo je skupaj z obrazložitvijo posredovala v seznanitev DZ.

Izjava po navedbah vlade izhaja iz zavez, ki jih je slovenska stran že sprejela v okviru EU in Nata s ciljem povečanja informacijske varnosti in zmanjšanja s tem povezanih tveganj.

"Izjava torej prispeva h krepitvi odpornosti omrežij 5G, še zlasti v kritični telekomunikacijski infrastrukturi. Izjava prav tako izhaja iz razumevanja, da bo le varno in stabilno omrežje 5G lahko temelj vse bolj digitaliziranega gospodarstva in družbe ter kot takšno ključno izhodišče za nadaljnji razvoj, hkrati pa tudi zagotovilo zaščite temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter varovanja zasebnosti," so dodali.

Ericsson, 5G
Novice Telekom Slovenije vpisal Slovenijo na elitni seznam držav s komercialnim omrežjem 5G

V osnutku izjave navedeni varnostni pogoji

V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobila STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G. Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja.

Državi bi s skupno izjavo - podobne izjave so ZDA že podpisale med drugim s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Latvijo - prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Izjava bi lahko omejila sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, čeprav njegovo ime v osnutku ni omenjeno. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa si namreč že nekaj časa prizadeva tuje države odvrniti od sodelovanja s Huaweijem, ki ga med drugim obtožuje vohunjenja za kitajske oblasti.

Huawei.
Novice Popoln izgon Huaweia iz omrežij 5G v Združenem kraljestvu - politična ali strokovna odločitev?
5G, bazne postaje, antene, bazna postaja
Novice 5G: Nemčija je naredila velik korak naprej
Ne spreglejte