SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija namerava z ZDA podpisati izjavo o varnosti omrežij 5G

0,13

termometer

5G, bazna postaja
Skupna izjava o varnosti 5G med Slovenijo in ZDA izhaja iz zavez, ki jih je slovenska stran že sprejela v okviru EU in Nata s ciljem povečanja informacijske varnosti in zmanjšanja s tem povezanih tveganj, so sporočili z vlade. Foto: Ericsson

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o nameravani sklenitvi skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G. Skupno izjavo je skupaj z obrazložitvijo posredovala v seznanitev DZ. Izjava bi lahko omejila sodelovanje kitajskega Huaweija pri vzpostavljanju 5G v Sloveniji.

Skupna izjava o varnosti 5G med Slovenijo in ZDA izhaja iz zavez, ki jih je slovenska stran že sprejela v okviru EU in Nata s ciljem povečanja informacijske varnosti in zmanjšanja s tem povezanih tveganj, so sporočili z vlade.

"Izjava torej prispeva h krepitvi odpornosti omrežij 5G, še zlasti v kritični telekomunikacijski infrastrukturi. Izjava prav tako izhaja iz razumevanja, da bo le varno in stabilno omrežje 5G lahko temelj vse bolj digitaliziranega gospodarstva in družbe ter kot takšno ključno izhodišče za nadaljnji razvoj, hkrati pa tudi zagotovilo zaščite temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter varovanja zasebnosti," so dodali po pisanju STA.

Druga svetovna vojna Novice Pomemben mejnik: pred 75 leti je bila osvobojena Evropa

Izpostavili bi tudi nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU

V osnutku skupne izjave, ki ga je junija pridobila STA, je navedenih več varnostnih pogojev, glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G. Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja.

Državi bi s skupno izjavo - podobne izjave so ZDA že podpisale med drugim s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Latvijo - prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Izjava bi lahko omejila sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, čeprav njegovo ime v osnutku ni omenjeno. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa si namreč že nekaj časa prizadeva tuje države odvrniti od sodelovanja s Huaweijem, ki ga med drugim obtožuje vohunjenja za kitajske oblasti, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin