Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2020,
7.40

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

20

Natisni članek

druga svetovna vojna obletnica Borut Pahor vojna

Petek, 8. 5. 2020, 7.40

3 leta, 11 mesecev

Pomemben mejnik: pred 75 leti je bila osvobojena Evropa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

20

Druga svetovna vojna | Danes mineva 75 let od konca druge svetovne vojne na evropskih tleh. | Foto Reuters

Danes mineva 75 let od konca druge svetovne vojne na evropskih tleh.

Foto: Reuters

Po Evropi so bile danes slovesnosti ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, ki so bile letos okrnjene zaradi ukrepov v pandemiji novega koronavirusa. Nekateri voditelji so potegnili tudi vzporednice med vojno in trenutno zdravstveno krizo in pozvali k skupnemu ukrepanju.

 

Borut Pahor spomin druga svetovna vojna
Novice Pahor ob obletnici druge svetovne vojne: Kljub razhajanjem smo ohranili mir

Predsednik republike Borut Pahor je spomnil, da bi bile brez skupne zmage izničene vrednote, ki jih je oblikovala evropska humanistična misel, Evropa pa bi postala celina razdejanja in kulture sovraštva. To pa je bil tudi trenutek, ki je položil temelje za današnji mednarodni red, je dodal, piše STA.

Poklon žrtvam

Ob predsedniku republike so se v palači zbrali tudi veleposlaniki zavezniških držav: francoska veleposlanica Florence Ferrari, ameriška veleposlanica Lynda Blanchard, britanska veleposlanica Sophie Honey in ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov.

Borut Pahor spomin druga svetovna vojna | Foto: STA , Foto: STA ,

Sklepni del zaznamovanja obletnice je bil na Kongresnem trgu, kjer so se vsi skupaj poklonili žrtvam druge svetovne vojne s polaganjem vencev k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev.

Angela Merkel
Sportal Angela Merkel je prižgala zeleno luč

V Franciji slovesnost brez občinstva

Francoski predsednik Emmanuel Macron je najprej v Parizu položil venec pred spomenik generala Charlesa de Gaulla, nato pa se je napotil še do Slavoloka zmage, kjer je ob grobnico neznanega vojaka prav tako položil venec. Simbolično je tudi znova prižgal večni plamen, vojaški zbor pa je zapel francosko himno marseljezo.

Zaradi zdravstvene krize je slovesnost na vrhu Elizejskih poljan tokrat minila brez gledalcev. So pa bili prisotni visoki predstavniki vojske, Macronova predhodnika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy, premier Edouard Philippe, obrambna ministrica Florence Parly in pariška županja Anne Hidalgo. Udeleženci niso nosili zaščitnih mask, so pa vzdrževali varnostno razdaljo.

V Nemčiji je bila na čelu slovesnosti pri spomeniku vojni Neue Wache kanclerka Angela Merkel, ki je – ob ustrezni varnosti razdalji – položila vence skupaj s predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem, navaja STA.

Angela Merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ta je ob tej priložnosti tudi nagovoril Nemce, ki po njegovih besedah danes lahko rečejo, da je dan osvoboditve tudi dan hvaležnosti. Medtem ko so med vojno "ves svet spremenili v svoje sovražnike", 75 let pozneje niso več sami. "To je veselo sporočilo današnjega dne. Živimo v močni in uveljavljeni demokraciji v 30. letu združene Nemčije ter v srcu mirne in združene Evrope," je dejal.

"Za nas Nemce 'nikoli več' pomeni 'nikoli več sami'," je dejal. "Želimo si več, ne manj sodelovanja v svetu – tudi v boju proti pandemiji," je še dodal Steinmeier.

Michael Flynn
Novice Ameriško pravosodno ministrstvo odstopilo od pregona Michaela Flynna

V znamenju pandemije koronavirusa

Več politikov je danes pozvalo k temu, da bi znova našli zagon iz leta 1945 v boju proti pandemiji novega koronavirusa, med drugim britanski premier Boris Johnson. "Na to obletnico smo udeleženi v novem boju proti koronavirusu, ki zahteva enako mero narodnega truda, kakršnega ste izkazali pred 75 leti," je zapisal v pismu vojnim veteranom, poroča STA.

Posebna ekipa britanskih kraljevih letalskih sil je uprizorila prelet nad Londonom in pri tem za sabo pustila sled rdečega, belega in modrega dima. Žrtev vojne so se v državi spomnili tudi z dvominutno tišino sredi dneva, pozneje pa je mogoče pričakovati še nagovor kraljice Elizabete II. Britanske televizije bodo njen vnaprej posneti govor predvajale ob 21. uri po lokalnem času, natančno 75 let po radijskem nagovoru njenega očeta, kralja Jurija VI.

Kraljica Elizabeta | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne na evropskih tleh ta dan označila za odločilen trenutek v zgodovini človeštva in prelomno točko za usodo Evrope. Za zadnjo ta dan pomeni tudi konec krute vojne, ki jo je povzročil nacistični režim, in osvoboditev iz njenih najtemnejših ur, je zapisala na Twitterju in izrazila hvaležnost, da danes obstaja Evropska unija.

Nicolas Maduro
Novice Trump zavrnil vpletenost ZDA v poskus vdora v Venezuelo

Putin državljane nagovoril prek zaslonov

Podobne slovesnosti 9. maja, znanega kot dan zmage, pripravijo tudi v več nekdanjih sovjetskih republikah, vključno z Rusijo, Ukrajino in Belorusijo. V Moskvi naj bi bila v soboto velika vojaška parada s številnimi visokimi gosti, a so ruske oblasti dogodek zaradi pandemije preložile. Namesto tega je bil predviden prelet vojaških letal nad Rdečim trgom, predsednik Vladimir Putin pa je Ruse tudi nagovoril prek televizijskih zaslonov.

Vladimir Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obletnice sta se v ZDA spomnila tudi predsednik Donald Trump in žena Melania, ki sta položila vence ob spomeniku v drugi svetovni vojni ubitim ameriškim vojakom v Washingtonu. Tudi Trump je ob tem potegnil vzporednice s trenutno zdravstveno krizo in zagotovil, da bodo ZDA, kot že tolikokrat poprej, zmagale.

Več voditeljev se je danes pred sobotno obletnico tudi pogovarjalo po telefonu. Merklova in Putin sta se strinjala, da je treba spomin na drugo svetovno vojno ohraniti za vedno.

Donald Trump in Melania Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Putin se je pogovarjal tudi z Macronom, na povabilo avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza pa je prek videoposlanice nagovoril tudi avstrijske državljane. V sporočilih ZDA, Veliki Britaniji in Franciji pa je poudaril vlogo koalicije proti Hitlerju v skupnem boju za zmago. Zavzel se je, da bi tudi danes tako sodelovali v boju proti pandemiji bolezni covid-19.

Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč. Pred tem je Nemčija 7. maja podpisala brezpogojno kapitulacijo, dan pozneje je sledil še podpis ob prisotnosti predstavnikov Rdeče armade. Na isti dan so se v prestolnicah po Evropi ogromne množice podale na ulice, piše STA.

Koronavirus v ZDA
Novice Se v ZDA uresničuje črni scenarij?

 

Ne spreglejte