Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2020,
14.35

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

3

Natisni članek

spomin Borut Pahor predsednik

Petek, 8. 5. 2020, 14.35

3 leta, 11 mesecev

Pahor ob obletnici druge svetovne vojne: Kljub razhajanjem smo ohranili mir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

3

Borut Pahor spomin druga svetovna vojna | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne danes spomnil, da bi bile brez skupne zmage izničene vrednote, ki jih je oblikovala evropska humanistična misel, Evropa pa bi postala celina razdejanja in kulture sovraštva. To pa je bil tudi trenutek, ki je položil temelje za današnji mednarodni red, je dodal.

 

Borut Pahor
Novice Borut Pahor: Prihaja čas preizkušenj

Predsednik Borut Pahor je danes na dogodku v predsedniški palači poudaril, da je veliko zavezništvo, katerega del so bili številni evropski narodi, tudi slovenski, z ogromnimi žrtvami v šestih letih vojne preprečilo, da bi Evropa padla v temno stran totalitarizma, postala celina rasizma in genocida ter sistematičnega zanikanja človekovih pravic, piše STA.

"Z zmago v tej vojni se je človeštvu odprla pot, ne premočrtna in ne brez težav, ne le k obnovi in odpravi gorja, ki sta ga povzročili nacistična in fašistična agresija, temveč tudi pot k miru, kolektivni varnosti, svobodi številnih narodov, blagostanju v Evropi in svetu, razvoju, odpravljanju revščine in bede v prostranstvih sveta in uveljavljanju človekovih pravic," je dodal.

Druga svetovna vojna
Novice Pomemben mejnik: pred 75 leti je bila osvobojena Evropa

Kljub različnim stališčem ohranili mir

Spomnil je, da se je že med vojno zasnoval bodoči mednarodni red, ki med drugim temelji na suvereni enakopravnosti držav, prepovedi uporabe sile v mednarodnih odnosih, obvezi, da se spore rešuje na miren način, na spoštovanju mednarodnega prava ter spoštovanju in varovanju temeljnih človekovih pravic. Opozoril je, da se v teh zadnjih 75 letih kljub številnim razhajanjem in različnim stališčem med zmagovalkami ni vnel grozovit konflikt.

Borut Pahor spomin druga svetovna vojna | Foto: STA , Foto: STA ,

Poudaril je, da je uspelo ohraniti svetovni mir. V tem kriznem obdobju pa je še izrazil prepričanje, da bomo zmagali tudi tokrat. Ob predsedniku republike so se v palači zbrali tudi veleposlaniki zavezniških držav. Francoska veleposlanica Florence Ferrari je opozorila, da medtem, ko nas danes zaposluje drugačna vrsta boja, ne smemo pozabiti na žrtve, ki so jih naši predniki plačali s krvjo, da bi našim generacijam zagotovili življenje v svobodnem svetu.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kolednike Misijonskega središča Slovenije.
Novice Pahor: To je vrglo senco na sicer odlično ravnanje vlade in DZ

Poklonili so se žrtvam druge svetovne vojne

Tudi veleposlanici ZDA in Velike Britanije Lynda Blanchard in Sophie Honey sta spomnili, da moramo biti hvaležni tistim, ki so se žrtvovali pred več kot 75 leti, da lahko danes uživamo mir in varnost. "Moramo se posvetiti načelom, za katera so se borili, za človečnost, strpnost in osvoboditev pred tirani," je dejala ameriška veleposlanica.

Borut Pahor spomin druga svetovna vojna | Foto: STA , Foto: STA ,

Ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov pa je dodal, da se je obojestransko zaupanje zgradilo na temeljih zgodovinske resnice, ter posvaril pred spreminjanjem zgodovine ter morebitnim opravičevanjem nacizma.

Sklepni del zaznamovanja obletnice je bil na Kongresnem trgu, kjer so se predsednik republike in veleposlaniki poklonili žrtvam druge svetovne vojne s polaganjem vencev k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev, poroča STA.

Borut Pahor spomin druga svetovna vojna | Foto: STA , Foto: STA ,

Druga svetovna vojna se je po šestih letih uradno končala 9. maja 1945 minuto čez polnoč. V prestolnicah po Evropi so se ogromne množice podale na ulice že dan pred tem, poroča STA.

Borut Pahor
Novice Pahor po plazu kritik popravlja vtis, zdaj pozira celo v skafandru
Ne spreglejte