Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 3. 2012,
10.29

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

računalnik

Sobota, 10. 3. 2012, 10.29

8 let, 2 meseca

Tablični računalniki spodkopavajo prodajo klasičnih računalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Študija raziskovalne družbe Gartner je pokazala na izjemno negativen učinek vse večje priljubljenosti tabličnih računalnikov na prodajo klasičnih računalnikov.

Ameriški tehnološki velikan Apple, ki je ta teden predstavil novo različico priljubljenega tabličnega računalnika ipad, je samo v zadnjem lanskem četrtletju prodal 15,4 milijona tabličnih računalnikov, navaja študija. Tablični računalniki namreč odvračajo kupce od nakupa klasičnih osebnih in prenosnih računalnikov.

Glede na študijo se je tako prodaja osebnih računalnikov lani celo nekoliko skrčila, tudi letos pa se bo povečala le za 4,4 odstotka na 368 milijonov enot. Prodaja tabličnih računalnikov naj bi medtem letos že presegla 100 milijonov enot. Applov delež na trgu naj bi bil pri tem 60-odstoten.

"Naprava mora ustrezati potrebam uporabnika, ne obratno" "Potrošniki se bodo zdaj pri izbiri naprav osredotočili na svoje potrebe oz. na to, katera naprava jim bo omogočila najbolj učinkovito, zabavno in priročno izvrševanje njihovih nalog," je poudaril Ranjit Atwal iz Gartnerja. "Naprava mora ustrezati potrebam uporabnika, ne obratno," je izpostavil.

Po njegovih besedah bo v prihodnje pomembno vlogo odigralo vprašanje, kakšen bo uspeh operacijskega sistema Windows in tankih prenosnikov oz. t.i. ultrabookov - ali bodo uspeli znova prepričati kupce ali ne.

Glede osebnih računalnikov pa so v Gartnerju poudarili, da bo rast njihove prodaje močno odvisna od povpraševanja na hitro rastočih trgih.

Ne spreglejte