Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 8. 2017,
19.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

digitalni asistent Samsung Galaxy S8 Plus Samsung Galaxy S8 Android Samsung Bixby

Sreda, 23. 8. 2017, 19.29

6 let, 7 mesecev

Samsungov glasovno vodeni pomočnik Bixby gre v širni svet

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Samsung Bixby | Foto Samsung Slovenija

Foto: Samsung Slovenija

Zdaj naj bi deloval v 200 državah, tudi v Sloveniji. Kaj morate vedeti, če mu želite dati priložnost, da bi vam pomagal?

Bixby je Samsungov odgovor na Applovega glasovnega pomočnika Siri in sorodno Googlovo orodje Google Assistant. Razlika je seveda v tem, da Bixby deluje na operacijskem sistemu Android, prvič se je pokazal na Samsungovih pametnih telefonih Galaxy S8 in Galaxy S8+.

Nekaj dni do predstavitve Note 8

Bixbyja so sprva napovedali za april, a so mu pot po vsem svetu odprli šele zdaj. To gotovo ni naključje – dali so mu dovolj časa, da se bolje nauči poslušati, zdaj pa smo le nekaj dni pred uradno objavo phableta Samsung Galaxy Note 8

Za začetek najpomembnejše opozorilo potencialnim uporabnikom in navdušencem tega glasovno vodenega pomočnika: sprva bo Bixby ubogal le v ameriški angleščini in (južno)korejščini. Da, bodo tudi drugi jeziki, a še ne vemo, kateri, niti, kdaj.

Zato pa pri Samsungu obljubljajo, da so Bixbyja že do zdaj naučili izkoriščati vse značilnosti in posebnosti njihovih najnaprednejših mobilnih naprav.

Bixby obljublja razumevanje naravnega govora, torej v običajnih stavkih in ne samo v strukturiranih ukazih - a za zdaj le v ameriški angleščini in korejščini. | Foto: Samsung Slovenija Bixby obljublja razumevanje naravnega govora, torej v običajnih stavkih in ne samo v strukturiranih ukazih - a za zdaj le v ameriški angleščini in korejščini. Foto: Samsung Slovenija

Če bo znal dobro poslušati, ga bomo zelo ljubili

Uspeh digitalnih glasovno vodenih pomočnikov bo najbolj odvisen od njihove zanesljivosti – pričakovano najožje grlo bo tu gotovo razumevanje glasovnih ukazov z vsemi mogočimi narečji, govornimi napakami oziroma posebnostmi in vsem drugim, kar vpliva na naše izgovorjene besede.

Bixby obljublja, da bo razumel kontekst glasovnih ukazov, ki jih bodo uporabniki lahko prilagajali svojim željam. Tako bo na primer ukaz good night (lahko noč) lahko sočasno poskrbel za zagon tihega načina, nastavitev budilke in prilagoditve zaslona nočnemu načinu prikaza.

Bixby bi moral razumeti naš naravni govor (v enem od podprtih jezikov, seveda) in temu primerno ustrezno ukrepati: če mu bomo na primer v ameriški angleščini povedali "Pošlji ženi pravkar posneto fotografijo", bi njemu moralo biti popolnoma jasno, kaj mora narediti. Ob primerni priložnosti bomo to zagotovo preverili!

Ne spreglejte