Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
24. 5. 2019,
17.18

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

pametni telefon Apple Google Huawei

Petek, 24. 5. 2019, 17.18

4 leta, 11 mesecev

Prva žrtev Huaweieve težave: bo sploh mogoče kupiti nov telefon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Honor, Huawei | Pri svetovno znanem tehnološkem mediju Wired so Honor 20 Pro v torek zaradi Googlove prekinitve sodelovanja z družbo Huawei opisali kot odličen pametni telefon, ki ga trenutno nihče ne bi smel kupiti. Naslov lahko danes spremenijo v "telefon, ki ga nihče ne bo mogel kupiti". | Foto Reuters

Pri svetovno znanem tehnološkem mediju Wired so Honor 20 Pro v torek zaradi Googlove prekinitve sodelovanja z družbo Huawei opisali kot odličen pametni telefon, ki ga trenutno nihče ne bi smel kupiti. Naslov lahko danes spremenijo v "telefon, ki ga nihče ne bo mogel kupiti".

Foto: Reuters

Usoda izjemnega novega pametnega telefona Honor 20 Pro, ki ga je v torek predstavila Huaweieva hčerinska družba Honor in ki bi bil letos zagotovo ena prvih izbir zahtevnih kupcev z malce plitkejšimi žepi, je negotova. Ker je Google prekinil sodelovanje s Huaweiem, Honor za pametni telefon 20 Pro ne more pridobiti licence za Googlove storitve, ki tvorijo jedro uporabniške izkušnje. To pomeni, da naprave v Evropi in na drugih trgih zunaj Kitajske sploh ne more začeti prodajati.

Honor za najnovejši pametni telefon Honor 20 Pro ni prejel certifikata za uporabo operacijskega sistema Android in Googlovih storitev, kot so trgovina z aplikacijami Play Store, e-pošta Gmail, YouTube, navigacija Maps, zato ga v Evropi ne more začeti prodajati, je razkril francoski spletni portal 01net.

Ker gre za zdaj še za neuradno informacijo, smo jo preverili še pri slovenskem predstavniku za Honor. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. 

Udarec za Honor 20 Pro, ki bi moral biti letos eden od prvakov srednjega cenovnega razreda, je posledica nedeljske Googlove prekinitve sodelovanja s Huaweiem, kar zadeva licenciranje programske opreme in spletnih storitev. Ker je Honor hčerinsko podjetje družbe Huawei, pretrganje stikov z Googlom vpliva tudi nanj. 

Honor 20 Pro
Novice Huawei trdi, da je "vse OK", pa je res? Novi telefoni govorijo drugo zgodbo.

Da je nekaj narobe, je bilo zelo očitno že na predstavitvi Honorja 20 Pro

Torkova londonska predstavitev generacije Honor 20 je bila zaradi novice o pretrganju stikov med Googlom in Huaweijem, ki je odjeknila manj kot 48 ur prej, v marsičem popolno nasprotje preteklih tovrstnih dogodkov. 

Honor 20 Pro je med novinarji in kasneje na spletu doživel zelo topel sprejem. Še posebej veliko pohval sta bila deležni njegova izvrstna kamera, ki je ena najboljših ta hip, in pa cena, saj je Honor 20 Pro precej cenejši od primerljivo zmogljivih pametnih telefonov.
 | Foto: Reuters Honor 20 Pro je med novinarji in kasneje na spletu doživel zelo topel sprejem. Še posebej veliko pohval sta bila deležni njegova izvrstna kamera, ki je ena najboljših ta hip, in pa cena, saj je Honor 20 Pro precej cenejši od primerljivo zmogljivih pametnih telefonov. Foto: Reuters

Tik pred začetkom predstavitve smo novinarji dobili informacijo, da pogovorov s šefi Honorja, ki tradicionalno sledijo premieri novih telefonov, ne bo.

Novinarji tudi nismo prejeli vzorčnih naprav, ki so namenjeni preizkušanju funkcij telefonov še pred začetkom prodaje.

Podjetje prav tako ni izdalo informacij, kdaj bo nove pametne telefone, ob modelu Pro sta bila predstavljena še klasični Honor 20 in cenejši model Honor 20 Lite, mogoče kupiti. 

Prvi mož družbe Honor George Zhao je na predstavitvi pametnih telefonov generacije Honor 20 razočaral marsikaterega odgovorov lačnega novinarja, saj problematiki prekinitve sodelovanja med Googlom in Huaweiem, Honorjevim starševskim podjetjem, ni namenil niti ene besede. | Foto: Reuters Prvi mož družbe Honor George Zhao je na predstavitvi pametnih telefonov generacije Honor 20 razočaral marsikaterega odgovorov lačnega novinarja, saj problematiki prekinitve sodelovanja med Googlom in Huaweiem, Honorjevim starševskim podjetjem, ni namenil niti ene besede. Foto: Reuters

V torek vodstvo Honorja opisanih potez ni utemeljilo z razlagami, jih pa precej dobro pojasni razkritje spletne strani 01net.

Če Honor 20 Pro res ni dobil certifikata za Googlove storitve in programsko opremo, preprosto ne more iti med uporabnike, pa četudi so to zgolj novinarji. 

Po poročanju 01net je za nedoločen čas sicer zamaknjen samo Honor 20 Pro. Za sorodni model Honor 20 naj bi Honor vse potrebne licence pridobil pravočasno. 

Razstavni modeli Honor 20 Pro so imeli naložen operacijski sistem Android 9.0, a jih je bilo mogoče uporabljati le za zaprtimi vrati. 
 | Foto: Matic Tomšič Razstavni modeli Honor 20 Pro so imeli naložen operacijski sistem Android 9.0, a jih je bilo mogoče uporabljati le za zaprtimi vrati. Foto: Matic Tomšič

Huawei in Google mirita, da obstoječim uporabnikom vsaj še nekaj časa ni treba skrbeti, politiki se prepirajo, bo poraženec trgovinske vojne nekdo tretji?

Čeprav Google še vedno spoštuje omejevalne ukrepe administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa glede trgovanja s Huaweiem, je uporabnike obstoječih pametnih telefonov Huawei in Honor v začetku tedna pomiril, da se zanje vsaj do 19. avgusta ne spreminja nič. Enako zagotovilo je podal tudi Huawei

Google, Kitajska
Novice ZDA prestavile ukrepe proti Huaweiu za 90 dni, Google se je takoj prilagodil

Sodelovanje s Huaweiem medtem prekinja vse več podjetij. Ob Googlu so vezi med drugim pretrgali tudi proizvajalci čipov Qualcomm, Intel in ARM, japonski proizvajalec elektronike Panasonic, telekomunikacijska velikana Vodafone in EE ter neuradno tudi Microsoft, ki je iz svoje spletne trgovine potiho umaknil prenosnik Huawei MateBook. 

Ob Googlu lahko podjetju Huawei zagotovo največ preglavic povzroča prekinitev sodelovanja z britanskim podjetjem ARM. Huaweijeva hčerinska družba HiSilicon, ki izdeluje procesorje Kirin za pametne telefone znamke Huawei, licence za tehnologijo, ki je potrebna za proizvodnjo procesorjev, namreč kupuje prav pri ARM.  | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Ob Googlu lahko podjetju Huawei zagotovo največ preglavic povzroča prekinitev sodelovanja z britanskim podjetjem ARM. Huaweijeva hčerinska družba HiSilicon, ki izdeluje procesorje Kirin za pametne telefone znamke Huawei, licence za tehnologijo, ki je potrebna za proizvodnjo procesorjev, namreč kupuje prav pri ARM. Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Ameriška in kitajska politika se glede zadeve Huawei sicer prerekata še naprej. 

Peking je danes ZDA obtožil, da širijo laži o kitajskem tehnološkem velikanu Huawei, s čimer se je odzval na nedavne navedbe ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, da Huawei ni iskren glede svojih vezi s kitajskimi oblastmi, je poročala slovenska tiskovna agencija STA.

Huawei, 5G
Novice Huawei: "Ameriške oblasti nimajo pojma o tehnologiji"

Kitajski veleposlanik v Pakistanu Lijian Zhao je v začetku tedna medtem ameriške oblasti na čelu z Donaldom Trumpom obtožil, da Huawei sovražijo zato, ker je ameriškega tekmeca Apple "razrezal na kose":

Čeprav so uporabniki spleta hitro opozorili na Zhaojeva dvojna merila, saj je zgornjo objavo na Twitter poslal prav z Applovega pametnega telefona iPhone, se je Apple na Kitajskem znašel v težavah. 

Vzklilo je namreč gibanje za bojkot Applovih pametnih telefonov in podporo domačim proizvajalcem z nakupovanjem njihovih naprav namesto iPhonov. Apple je na Kitajskem lani že tako ali tako zabeležil padec prodaje, novo gibanje pa mu lahko škodi še bolj, poročajo tamkajšnji mediji

Ponekod na Kitajskem uporaba pametnega telefona iPhone v javnosti v teh dneh velja celo za sramotno početje. | Foto: Reuters Ponekod na Kitajskem uporaba pametnega telefona iPhone v javnosti v teh dneh velja celo za sramotno početje. Foto: Reuters

Preberite tudi:

Richard Yu, Huawei P30 Pro, Mate 20X
Novice Google miri uporabnike telefonov Huawei: preberite, zakaj je vaših skrbi konec
Android, Bugdroid, Google
Novice Ali bosta Google in Trump uničila Huaweieve sanje?
Aplikacije, dovoljenja
Novice Pozor: če imate na telefonu katero od teh aplikacij, jo raje izbrišite
5G. MWC18
Novice ZDA Nemčiji ne pogojujejo več, koga (ne) smejo izbrati za dobavo infrastrukture za 5G
Google Maps
Novice Prihajajo neizogibne spremembe za najbolj znani zemljevid sveta
YouTube
Novice YouTubov inženir priznal, kaj so storili: Hrvat je rekel, da bo to naredil on
Pametni telefoni, pametni telefon
Novice Veliko bolj kot dizajn cenimo vzdržljivost akumulatorja svojih mobilcev
Google Pixel 3 XL
Novice Za tiste, ki iščejo odlično žepno kamero, bo ta telefon pravi
Steve Jobs, Mercedes
Novice Direktorjev mercedes vedno na mestu za invalide, imel je poseben razlog
Ne spreglejte