Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
14.49

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Windows Microsoft pametni telefon IDC Matic Tomšič Windows 10

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 14.49

4 leta, 5 mesecev

Pametni telefoni z Windowsi "nimajo šans", pravijo analitiki

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Microsoftov mobilni operacijski sistem Windows (Phone) bo zdajšnji 2,2-odstotni tržni delež med uporabniki pametnih naprav do leta 2019 popravil za vsega 0,1 odstotka, napovedujejo analitiki pri IDC.

Microsoftov telefonski posel je v krizi. Kljub prizadevanjem, ki jih je vložil v razvoj Windows 10 kot platforme za pametne telefone, analitična hiša IDC operacijskemu sistemu na mobilnem področju v naslednjih štirih letih napoveduje le 0,1-odstotno rast tržnega deleža.

Platformi Windows 10 in starejša Windows Phone sta trenutno nameščeni le na 2,2 odstotkih vseh pametnih telefonov, je razvidno iz poročila IDC. Njun delež je v primerjavi z velikanoma Androidom in iOS, ki zavzemata 81,2 oziroma 15,8 odstotkov trga, zanemarljiv.

Razmerje moči glavnih igralcev mobilnega trga se do leta 2019 ne bo bistveno spreminjalo. Pri IDC pričakujejo, da bo Android takrat obvladoval 82,6 odstotka trga, Applov iOS pa 14,1 odstotka. Android bo še naprej uspešen zato, ker ga podpirajo veliki Kitajci (Xiaomi, Huawei), iOS pa zaradi zveste Applove skupnosti.

Microsoftove težave so se zaradi pehanja za cenovno konkurenčnostjo začele že letos Eno od preprek pri osvajanju žepov uporabnikov, ki jo je Microsoft predse pravzaprav postavil kar sam, je poskus ugajanja kupcem z nizkimi cenami. Povprečna priporočena maloprodajna cena Microsoftovih pametnih telefonov je namreč 136 evrov, povprečna MPC telefonov z Androidom pa 202 evra. Pri IDC-ju ocenjujejo, da bo Microsoft z nizkocenovno politiko k sodelovanju težko privabil velike partnerje z interesi v višjih cenovnih razredih.

Rast letne prodaje pametnih telefonov se je upočasnila Letos se bo sicer prvič od vzpona pametnih telefonov zgodilo, da bo letna rast prodaje manj kot desetodstotna. IDC za leto 2015 pričakuje 9,8 odstotno rast prodaje, do leta 2019 pa naj bi se znižala celo na 4,7 odstotka. To bo pomenilo, da bo na vsem svetu prodanih približno 1,862.000.000 pametnih telefonov.

Ne spreglejte