Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
3. 12. 2014,
8.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft črni petek Matic Tomšič

Sreda, 3. 12. 2014, 8.30

8 let

Okna 8.1 po številu uporabnikov prvič prehitela legendarne "Ikspeje"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Operacijski sistem Windows 8.1 je s tržnim deležem ta konec tedna prvič od izida prehitel Okna XP, ki jim je Microsoft aprila ukinil podporo. Pri tem je pomagal prodajni vrvež, znan kot "črni petek".

Leto po izidu je 8.1, posodobljena različica osmih Microsoftovih Oken, vendarle dosegla in presegla magično prelomnico – desetodstotni delež na trgu operacijskih sistemov. Windows 8.1 glede na podatke statističnega portala StatCounter tako uporablja 10,95 odstotka lastnikov osebnih računalnikov.

To pomeni, da se je izboljšana osmica zavihtela pred najstarejši še živeči Microsoftov operacijski sistem, Okna XP. Ta kljub temu, da so izšla davnega leta 2001, njeni očetje pa so ji aprila letos odklonili nadaljnjo podporo s posodobitvami, še vedno držijo 10,69-odstotni tržni delež. V premočnem vodstvu so še vedno zelo priljubljena Okna 7, ki so glede na podatke s konca novembra nameščena na več kot polovici (50,34 odstotkih) vseh PC-jev na svetu.

Če ni izbire, kupiš tisto, kar je na razpolago Osrednji razlog za nenaden porast uporabnikov Oken 8.1 – pretekli konec tedna je njihov delež poskočil za več kot poldrugi odstotek – je seveda tako imenovani črni petek, nakupovalni praznik v ZDA in Veliki Britaniji. Trgovine takrat konkretno spustijo cene izdelkov, kupce pa praviloma najbolj zanimajo popusti na zabavno elektroniko.

Za osebne računalnike z Okni so se cenjene stranke tako kot lani pretepale tudi na letošnji črni petek, a s pomembno razliko. Na vseh so bila nameščena samo Okna 8.1, edini Microsoftov operacijski sistem, ki ga navaden tehnološki potrošnik še lahko kupi. Od 1. novembra letos mešetarji z elektroniko namreč ne morejo oziroma ne smejo več prodajati osebnih računalnikov z Okni 7 v različicah Home Basic, Home Premium in Ultimate.

Največ zanimanja za poceni prenosnike z Okni 8.1 Portal The Register piše, da je bilo na črni petek med potrošniki, ki so v trgovino vstopili zaradi nakupa osebnega računalnika, daleč največ zanimanja za poceni prenosnike z Okni 8.1. Nanje naj bi "navalili" predvsem potrošniki, ki kot primarno računalniško napravo uporabljajo tablico, a potrebujejo tudi delovno postajo za resnejša ali zapletenejša opravila, ki z uporabo tablice trajajo predolgo.

Ne spreglejte