Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
27. 1. 2016,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

dron letalstvo

Sreda, 27. 1. 2016, 15.05

8 let

Najmanj dve tretjini dronov v ZDA še nista opravili obvezne registracije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V ZDA so v prvih 30 dneh od začetka registriranja dronov sklenili skoraj 300 tisoč postopkov. Slovenija še vedno nima ustrezne zakonodaje, usklajevanje potekajo počasi.

Ameriška zvezna uprava za letalstvo je obvezno registracijo brezpilotnih letal s težo med 250 gramov in 25 kilogramov uvedla 21. decembra lani. Takrat so prav tako postavili pogoj, da mora biti vsak, ki takšno letalo upravlja, star vsaj 13 let. Tovrstna letala, ki do 19. februarja ne bodo registrirana, po tem datumu ne bodo več zakonito letela na odprtem prostoru v ZDA.

Lani naj bi v ZDA prodali okrog enega milijona brezpilotnih letal, kar pomeni, da v prvih 30 dneh registracijskega postopka ni bila registrirana niti tretjina dronov. Zahteve po višji varnosti in urejenosti Vedno več držav po vsem svetu se odloča za registracijo dronov kot del prizadevanj za višjo odgovornost in varnost. To vprašanje je postalo toliko bolj vroče po nekaj odmevnih primerih, ko so brezpilotna letala poletela proti varovanim osebam in prostorom ali ko so skoraj izzvala nesrečo. Tako je decembra lani dron za las zgrešil smučarja Marcela Hircherja na stezi v Italiji.

Na Otoku rekreativci še brez registracije, a s pravili V Veliki Britaniji registracija brezpilotnih letal za osebne namene še ni obvezna, vendar pa obstajajo pravila: brezpilotno letalo se stavbi ali osebi ne sme približati na manj kot 50 metrov, prav tako ne sme leteti bližje kot 150 metrov od naselja. Najvišja dovoljena višina letenja je 400 metrov, letalo pa mora biti vedno na očeh svojega voznika in ne več kot 500 metrov stran od njega. Komercialni "piloti" brezpilotnih letal morajo opraviti usposabljanje in pridobiti ustrezno dovoljenje. Pri nas v pričakovanju ustrezne zakonodaje Pri nas ustreznega zakona še ni. Usklajevanja potekajo počasi, zato tudi ni nobenih varnostnih pravil in zahtev, kar med uporabniki povzroča nezadovoljstvo. V odsotnosti natančnejših pravil se odgovorni vozniki dronov držijo pravila, da se izogibajo reguliranemu zračnem prostoru, kar pomeni, da letijo največ do 300 metrov višine.

Ne spreglejte