Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 2. 2019,
13.29

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

3

Natisni članek

Mastercard brezstično plačevanje nakupovanje

Petek, 15. 2. 2019, 13.29

5 let, 2 meseca

Na blagajnah trgovin še ni dolgo, pa vendar smo Slovenci nanj nori

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

3

Brezstična kartica, plačevanje | Izvedba plačila z brezstično bančno kartico. | Foto Reuters

Izvedba plačila z brezstično bančno kartico.

Foto: Reuters

Slovenci smo v razmeroma kratkem času vzljubili možnost brezstičnega plačevanja z bančnimi karticami. Najnovejša raziskava družbe MasterCard namreč razkriva, da se je število brezstičnih transakcij v Sloveniji med letoma 2016 in 2018 povečalo za več kot 1.100 odstotkov oziroma za več kot 11-krat. 

Slovenija tudi precej izstopa iz svetovnega povprečja, kar zadeva vrednost transakcij prek terminalov za brezstično plačevanje. V globalnem merilu se je vrednost brezstičnih plačil od leta 2016 do leta 2018 povečala za 229 odstotkov, v Sloveniji pa v istem obdobju za kar 1.249 odstotkov. 

Glavni razlog za tako velik porast pogostosti brezstičnega plačevanja je priročnost, v raziskavi Love Index, ki jo ob prazniku zaljubljencev izdajajo že četrto leto, ugotavlja družba MasterCard. 

Brezstično plačevanje od imetnika ustrezne kartice zahteva le, da kartico prisloni na terminal, dokler ne zasliši piska. Če je vrednost nakupa nižja od 15 evrov, je proces plačila zaključen, če je višja, pa je treba vtipkati še kodo PIN. Postopek je bistveno krajši od vstavljanja kartice v plačilni terminal, kaj šele od brskanja za žepnim drobižem. Obkrožena je prepoznavna označba, ki sporoča, da gre za brezstično kartico. | Foto: Reuters Brezstično plačevanje od imetnika ustrezne kartice zahteva le, da kartico prisloni na terminal, dokler ne zasliši piska. Če je vrednost nakupa nižja od 15 evrov, je proces plačila zaključen, če je višja, pa je treba vtipkati še kodo PIN. Postopek je bistveno krajši od vstavljanja kartice v plačilni terminal, kaj šele od brskanja za žepnim drobižem. Obkrožena je prepoznavna označba, ki sporoča, da gre za brezstično kartico. Foto: Reuters

Bankomat, thumb
Novice Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst

Ker je plačevanje hitro, s karticami zapravimo več denarja

Pri MasterCardu so že leta 2012 napovedali, da bodo potrošniki po uvedbi oziroma ob širitvi brezstičnega načina plačevanja s karticami zapravili bistveno več denarja kot prej. Konkretna ocena je bila 30 odstotkov več. 

Napoved se je uresničila, saj raziskava Love Index na primeru valentinovega razkriva, da smo Evropejci leta 2016 na praznik zaljubljencev zapravili 30 odstotkov manj kot leta 2018. 

V Sloveniji z brezstičnimi karticami še ne plačujemo dolgo

Prvi pilotni projekt brezstičnega plačevanja v Sloveniji sta leta 2009 v sodelovanju z Banko Koper izvedla Mobitel in MasterCard Europe, imenoval pa se je MasterCard PayPass. 

Primer delovanja MasterCard PayPass na mobilnem telefonu zdaj že nekaj časa neobstoječe blagovne znamke Sagem. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Primer delovanja MasterCard PayPass na mobilnem telefonu zdaj že nekaj časa neobstoječe blagovne znamke Sagem. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Večina slovenskih bank je strankam brezstične kartice nato sicer začela izdajati šele med letoma 2014 in 2016. 

Preberite tudi:

mBills, Mastercard, Garmin Pay, nosljivo plačevanje
Novice Gotovina ali kartica? Ne, ura!
plačevanje, kartice
Novice Skoraj dve petini Slovencev prihodnje leto pričakujeta debelejše denarnice kot danes
Ne spreglejte