Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
11. 7. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

brexit Lenovo Združeno kraljestvo Velika Britanija britanski funt valutna nihanja valutna razmerja

Ponedeljek, 11. 7. 2016, 11.37

6 let, 7 mesecev

Lenovo: Zaradi brexita bomo v Združenem kraljestvu morda morali odpuščati in dražiti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Kitajsko tehnološko podjetje išče rešitve, kako se spopasti s padajočo vrednostjo britanskega funta – podražitev na Otoku ne izključujejo, a jih tudi ne želijo potrditi ali podrobneje opredeliti.

Zdrs vrednosti valut(e) Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter gospodarska negotovost, ki ju je sprožila referendumska odločitev o odhodu te otoške države iz Evropske unije, skrbita tudi kitajsko tehnološko podjetje Lenovo, ki je med drugim največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov.

"Ukrepali bomo, kakor bo treba, za ohranitev dobičkonosnosti!"

To so besede glavnega finančnika Lenova Wai Ming Wonga. Na vprašanje, ali to pomeni tudi odpuščanje v Združenem kraljestvu, Wong ni želel podati natančnejšega odgovora, so poročali pri poslovnem mediju Bloomberg. "Ne želim se natančno omejevati na nekaj specifičnega – ko želite zmanjšati stroške, ali je število zaposlenih res edino področje?"

Največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov Lenovo v Evropi ustvari (tudi s svojimi drugimi izdelki) približno petino vseh svojih prihodkov. Razmišljajo, kaj narediti ob cenejši britanski valuti, a natančnih potez še ne napovedujejo. | Foto: Največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov Lenovo v Evropi ustvari (tudi s svojimi drugimi izdelki) približno petino vseh svojih prihodkov. Razmišljajo, kaj narediti ob cenejši britanski valuti, a natančnih potez še ne napovedujejo.

Dell bo prilagodil svoje cene v Združenem kraljestvu

Lenovo gotovo ni edino tehnološko podjetje, ki po referendumskem 23. juniju skrbno premišljuje, kako naprej v Združenem kraljestvu. Ameriški računalniški proizvajalec Dell je, poroča spletni portal The Register, naklonjen desetodstotni podražitvi v britanskih funtih, saj bo tako vsaj delno nadoknadil izpad vrednosti zaradi občutne pocenitve te valute. Tako Lenovo kot tudi Dell namreč svoje komponente plačujeta v ameriških dolarjih, zato bi težko vso breme pocenitve funta prevzeli izključno nase.

Wong ni zanikal mogočih podražitev na britanskem trgu, ob tem pa je povedal, da iščejo še druge načine za iskanje učinkovitosti in rasti poslovanja poleg prelaganja neugodnih učinkov valutnih sprememb na potrošnike.

Wong ocenjuje, da približno petina vseh Lenovovih prihodkov izvira iz Evrope, Bloomberg pa je za leto, ki se je končalo 31. marca 2016, izračunal, da so Evropa, Bližnji vzhod in Afrika prispevali 26 odstotkov Lenovovih prihodkov v omenjenem obdobju. Analitiki švicarske banke Credit Suisse ocenjujejo, da je Lenovu uspelo doseči 19-odstotni tržni delež na zahodnoevropskem trgu osebnih računalnikov.

Valutna nihanja niso nič novega

Prvi mož Lenova Yang Yuanqing pa v (še bolj) pomirjajočih tonih pojasnjuje, da se je Lenovo na raznih svetovnih trgih, predvsem v Latinski Ameriki in Evropi, v zadnjih letih že srečeval in uspešno spopadal z velikimi valutnimi premiki in nihanji, zato je prepričan, da bodo kos tudi padajočemu britanskemu funtu.

Ne spreglejte