Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
8. 5. 2015,
15.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasvet računalnik Matic Tomšič

Petek, 8. 5. 2015, 15.21

6 let, 7 mesecev

Kako vemo, kdaj je "crknil" računalniški zaslon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko pritisnete gumb za vklop računalnika, se poženejo ventilatorji, procesor spusti značilen pisk, v ozadju zaslišite zvok, ki signalizira nalaganje Oken. Na zaslonu pa nič. Se je pokvaril?

Črnina na računalniškem zaslonu ima praviloma dva razloga. Eden je odpoved katere od kritičnih komponent računalnika, drugi pa težava z zaslonom oziroma njegovo periferijo. Kako najti sestavni del strojne opreme, zaradi katere sistem ne deluje pravilno, smo že opisali v tem prispevku. Kako pa izvemo, ali nas je izdal zaslon?

Korak za korakom Če se osebni računalnik požene normalno, zaslon pa ne pokaže ničesar, najprej preverite, ali je lučka LED na gumbu za vklop zaslona sploh prižgana. Morda je obarvana drugače kot takrat, ko zaslon deluje normalno. Določeni modeli nekaterih znamk (Acer, Samsung) uporabnika z utripanjem v drugem spektru namreč opozorijo, da je nekaj narobe.

Če lučke ni, preverite, ali je zaslon sploh vklopljen v električno vtičnico. Preizkusite drugo ali pa ga vklopite neposredno v zidno. Če lučka sveti (morda tudi v drugi barvi), poglejte, ali je na obeh straneh pravilno priklopljen kabel za povezavo z računalnikom. Težava ni rešena? Preizkusite drug kabel ali, če imate sodobno grafično kartico, drug način povezave (DVI, HDMI, DisplayPort).

Če igranje s kabli in elektriko ne prinese rezultatov, bo treba z računalnikom povezati drug, preizkušeno delujoč zaslon. Če bo deloval normalno, bo prvega najbrž treba odpeljali na servis (ali kupiti drugega). Za vsak primer ga poskusite povezati še z drugo grafično kartico. Če nimate rezervne (ali kakšne starejše), zaslon odnesite k prijatelju in ga povežite z njegovim osebnim računalnikom.

Popravljanje zaslona prenosnega računalnika raje prepustite strokovnjaku Imate težave z nedelujočim zaslonom prenosnega računalnika? Raje jih ne poskusite odpraviti sami, saj tovrstni posegi zahtevajo brskanje po zelo natlačeni notranjosti prenosnika. Uporabnik, ki v tem ni dobro podkovan (ali pa sploh ne ve, kaj dela), lahko stanje mimogrede še poslabša. Ena od rešitev, pri kateri v roko ni treba vzeti izvijača, je priklop zunanjega zaslona (praktično vsi novejši prenosni računalniki so opremljeni z izhodom HDMI, ogromno starejših pa vsaj z VGA). Če bo ta deloval normalno, je šel vgrajeni zaslon najbrž res rakom žvižgat.

Ne spreglejte