Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
29. 12. 2015,
15.13

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo Samsung SSD Matic Tomšič

Torek, 29. 12. 2015, 15.13

2 meseca, 2 tedna

Je bolje kupiti ključ USB ali prenosni disk SSD?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Igrali smo se s prenosnim diskom Samsung T1, ki temelji na tehnologiji SSD. Je majhen, peresno lahek in hiter kot strela. Pa je z visoko ceno tudi primeren za vsakodnevne prenose datotek?

Prenosni trdi disk Samsung T1, ki smo ga prvič videli na tehnološkem sejmu CES na začetku leta, je bil eden prvih s tehnologijo SSD. To pomeni, da namesto magnetne plošče in bralnega mehanizma (diski HDD) za shranjevanje podatkov uporablja pomnilniške celice (TLC V-NAND), podobno kot ključi USB. Posledica tega je, da je T1 precej, precej manjši od klasičnih prenosnih trdih diskov s premikajočimi se deli v notranjosti. Velik je približno toliko kot plačilna kartica, le malce širši in debelejši je, tehta pa samo 30 gramov. Ob prvem srečanju z njim smo celo pomislili, da je prazen.

Kratica SSD za konkreten hitrostni pospešek T1 je na voljo v različicah z 250, 500 in 1000 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov, mi smo na testno vožnjo peljali prvo. Opremljen je s kablom za priklop na izhod USB 3.0, prek katerega poteka prenos podatkov z ali na osebni računalnik.

Kako hiter je? To smo preverili z brezplačnim orodjem za test zmogljivosti trdih diskov CrystalDiskMark, ki omogoča preizkus hitrosti pisanja in branja podatkov pri različnih obremenitvah. T1 smo primerjali z notranjim trdim diskom SSD, ki si ga lastimo sicer, 250-gigabajtnim modelom Samsung 850 EVO.

Proizvajalec navaja, da je disk Samsung T1 zmožen branja in zapisovanja podatkov pri hitrosti do 450 megabajtov na sekundo. Naš preizkus s programom CrystalDiskMark je pokazal najvišjo hitrost branja 430 MB/s, zapisovanja pa 410 MB/S. To ni veliko počasneje od notranjega diska 850 EVO, pri katerem je CrystalDiskMark pokazal 528 MB/s oziroma 460 MB/s. Pri prebiranju in zapisovanju velikega volumna manjših datotek je bil T1 po pričakovanjih bistveno počasnejši (hitrosti do približno 230 MB/s), a še vedno veliko urnejši od praktično vseh, tudi najhitrejših ključev USB (kot je Patriot Supersonic Rage 2, ki tu dosega hitrosti, nižje od 200 MB/s).

Kaj podpira in kaj zavira naše priporočilo za nakup? Glavni prednosti diska Samsung T1 sta majhnost, s katero lahko brez težav zamenja ključ USB, saj ga je mogoče vtakniti v vsak žep, in hitrost, s katero konkurira ne le ključem USB, temveč tudi notranjim diskom SSD, klasične prenosne diske (HDD-je) pa na tem področju poje za malico. Kaj pa minusi? Prvi in manj pomemben je odsotnost podpore standardu TRIM, ki je pri diskih SSD namenjen preprečevanju izrabe pomnilniških celic, ki lahko povzroči padec hitrosti zapisovanja podatkov.

Drugi je cena - najmanj prostorna, 250-gigabajtna različica diska T1 pri nas stane okrog 150 evrov, model s terabajtom prostora okrog 500 evrov. Podobno prostorna notranja diska SSD je v Sloveniji mogoče dobiti za manj kot 100 oziroma 400 evrov, v tujini še ceneje.

Tretji minus - disk Samsung T1 je zelo nišni izdelek. Nakup bi priporočali samo, če uporabnik iz tega ali onega razloga išče veliko hitrejšo alternativo klasičnim prenosnim diskom. Uporabnikom, ki želijo zgolj prenosni medij za prenašanje večje količine datotek z enega računalnika na drugega, pa bo dovolj prostornejši ključ USB. Zelo hitrega s kapaciteto 64 gigabajtov dobimo za okrog 40 evrov.

Ne spreglejte