Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 9. 2016,
18.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Huawei Samsung pametni telefon iPhone Apple

Torek, 6. 9. 2016, 18.34

6 let, 7 mesecev

Kaj bo letošnja največja Applova novost?

iPhone 7: v teh težkih časih ne bo priložnosti za popravni izpit

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68
Apple iPhone 6 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Cenejša kitajska konkurenca, manj zelene Applove številke s področja pametnih telefonov, dobro zasidrana neposredna konkurenca – iPhone 7 bo moral zablesteti, če želi uspeti.

Prva polovica septembra je tradicionalno obdobje, ko Apple predstavlja naslednjo generacijo svojega pametnega telefona iPhone – po dozdajšnji logiki lahko pričakujemo, da bo imel novi iPhone številko sedem.

Kar pa letos zagotovo ni tradicionalno, je, da se mora letos Apple sprijazniti tudi s padcem prodaje in prihodkov.

Že lani je bilo nekako čutiti, da takratne novosti, predvsem iPhone 6S, ne ustvarjajo več toliko navdušenja (ali evforije, če hočete), kot so ga bili pri Applu vajeni iz prejšnjih let. Vprašanje je, če bodo letošnje novosti sedmice, o katerih se za zdaj samo še bolj ali manj utemeljeno ugiba (ena od teh je celo, da bi sedmica utegnila biti prvi vodoodporni iPhone), povrnilo eekdanje stanje duha in prodaje – in to ravno v letu, ko bi si to Apple resnično močno želel.

Kitajci so se profilirali, a ob tem ostali cenovno privlačni

Kitajski proizvajalci so v zgolj nekaj letih prerasli iz nam v Evropi manj znanih proizvajalcev večinoma preprostih telefonov v znane blagovne znamke s ponudbo za vse cenovne in zahtevnostne razrede – tudi tiste najvišje. Tako so police trgovin po vsem svetu napolnili s svojimi modeli cenovno zelo konkurenčnih (in tudi všečnih) pametnih telefonov in s tem na že od prej zelo oster in neizprosen trg mobilnih telefonov vnesli še več tekmovalnosti.

Ne bistveno slabši – če sploh – kitajski pametni telefon, ki ima lastnosti primerljive z Applom, je lahko za polovico (ali še več) cenejši.

Ravno v tem času pri Applu zaznavajo, da jim kljub več kot 225 milijonom prodanih pametnih telefonov lani prodaja občutno padla. Če se bo tak trend nadaljeval, bi to lahko pomenilo med pet in deset milijonov manj prodanih iPhonov letno v obdobju, ko skupna prodaja pametnih telefonov sicer narašča. Lani jih je bilo prodanih 1,4 milijarde telefonov ali 200 tisoč več kot leto prej.

Kitajski proizvajalci so v zgolj nekaj letih prerasli iz nam v Evropi manj znanih proizvajalcev večinoma preprostih telefonov v znane blagovne znamke s ponudbo za vse cenovne in zahtevnostne razrede. Na sliki: Redmi Note 3 proizvajalca Xiaomi | Foto: Reuters Kitajski proizvajalci so v zgolj nekaj letih prerasli iz nam v Evropi manj znanih proizvajalcev večinoma preprostih telefonov v znane blagovne znamke s ponudbo za vse cenovne in zahtevnostne razrede. Na sliki: Redmi Note 3 proizvajalca Xiaomi Foto: Reuters

Deleži prodanih pametnih telefonov sicer ne povedo vsega, toda …

Čeprav zgolj število prodanih pametnih telefonov ne pove cele zgodbe – Applov iPhone je namreč v višjem cenovnem razredu in zato ustvarja večje prihodke na enoto (in nasploh) –, pri Applu ne morejo biti zadovoljni, da jim, kot poroča analitska skupina IDC, tržni delež pada že tretje četrtletje in da ta zdaj znaša (zgolj) 11,7 odstotka.

Samsung, ki ima ponudbo pametnih telefonov v vseh cenovnih razredih, je v tem obdobju ohranil svoj tržni delež na približno 23 odstotkih in je tako eden redkih, ki jim kitajski pohod še ni bistveno načel tržnega deleža. Preostali nekoč veliki proizvajalci pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android se s tem na svojo žalost ne morejo pohvaliti, so med drugim zapisali v spletni izdaji britanskega časnika The Guardian.

Še najbolj se seveda smeji kitajskim proizvajalcem: Huawei je svoj tržni delež po navedbah istega vira okrepil z dobrih pet na skoraj 8,5 odstotka.

Ko bodo razvijajoči se trgi postali zasičeni, bodo karte premešane na novo

Vsi proizvajalci bi se morali zavedati, da trenutno skupno rast prodaje pametnih telefonov, predvsem tistih v nižjem cenovnem razredu, poganjajo predvsem razvijajoči se trgi, ki pa bodo prej kot slej prav tako dosegli zasičenost. Če zdaj na teh trgih poteka boj za uporabnike, ki kupujejo svoj prvi pametni telefon, bo tudi tam tržni boj dobil značilnosti razvitih trgov, na katerih uporabnike skušajo prepričati v nadgradnjo ali prehod iz druge blagovne znamke ali operacijskega sistema.

Dejstvo je, da novosti, ki bi uporabnike prepričale v čim hitrejšo menjavo pametnih telefonov, preprosto ne prihajajo več tako hitro. Drugače povedano, obstoječi telefoni zadoščajo njihovim pričakovanjem dalj časa in so zato nadgradnje redkejše.  | Foto: Reuters Dejstvo je, da novosti, ki bi uporabnike prepričale v čim hitrejšo menjavo pametnih telefonov, preprosto ne prihajajo več tako hitro. Drugače povedano, obstoječi telefoni zadoščajo njihovim pričakovanjem dalj časa in so zato nadgradnje redkejše. Foto: Reuters

Navdušiti v prvem trenutku

Zato si Apple ne sme privoščiti, da mu z novim iPhonom ne bi uspelo navdušiti že v prvem trenutku, kajti za popravni izpit pri doseganju pričakovanih učinkov morda ne bo imel priložnosti.

Prav tako je težko napovedati, kako se bodo uporabniki odzvali, če novi iPhone res ne bo imel analognega vmesnika za slušalke in bo podpiral samo brezžične slušalke (ali zahteval adapter za stare).

Dejstvo je, da novosti, ki bi uporabnike prepričale v čim hitrejšo menjavo pametnih telefonov, preprosto ne prihajajo več tako hitro. Drugače povedano, obstoječi telefoni zadoščajo njihovim pričakovanjem dalj časa in so zato nadgradnje redkejše. Navdušenje je velikokrat nekaj, kar se ustvari v trenutku in impulzivno, kar bodo proizvajalci, ki si želijo čim pogostejše menjave, morali upoštevati.

Odgovor na mnoga vprašanja bomo dobili v sredo, 7. septembra, ko bo Apple imel uradno predstavitev v San Franciscu. Začela se bo ob 10. uri po tamkajšnjem času, kar je 19. ura po našem času in jo bomo na Digisvetu spremljali v živo.

Ne spreglejte