Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 5. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

pametni telefon HTC U 11 HTC

Torek, 16. 5. 2017, 18.45

6 let, 7 mesecev

HTC U11 napovedal hud boj za najboljši pametni telefon leta 2017

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Tajvanski HTC, eden od največjih proizvajalcev mobilnih naprav na svetu, je pravkar predstavil pametni telefon, ki lahko v žepe in dlani uporabnikov prinese malce prepotrebne svežine. HTC U11 namreč ponuja način komunikacije z uporabnikom, ki ga do zdaj še nismo videli, pa tudi vrhunsko strojno opremo in fotoaparat, ki je po mnenju strokovnjakov najboljši ta hip.

Pametni telefon HTC U11. Tajvansko podjetje letos še ni sledilo trendu, ki sta ga postavila Samsung in LG. Zaslon njunih prvakov Samsung Galaxy S8 in LG G6 prekriva skoraj vso sprednjo ploskev, pri HTC pa so obdržali klasično obliko z "več roba". Zaslon po diagonali sicer meri 14 centimetrov oziroma 5,5 palca, ločljivost pa je za premijski telefon klasična qHD (1.440 x 2.560 slikovnih pik). | Foto: HTC Pametni telefon HTC U11. Tajvansko podjetje letos še ni sledilo trendu, ki sta ga postavila Samsung in LG. Zaslon njunih prvakov Samsung Galaxy S8 in LG G6 prekriva skoraj vso sprednjo ploskev, pri HTC pa so obdržali klasično obliko z "več roba". Zaslon po diagonali sicer meri 14 centimetrov oziroma 5,5 palca, ločljivost pa je za premijski telefon klasična qHD (1.440 x 2.560 slikovnih pik). Foto: HTC

Udarna novost, s katero želi HTC, ki se v zadnjih letih bojuje z upadom prodaje, prepričati kupce novih pametnih telefonov, je nevsakdanji vmesnik Edge Sense.

Srž Edge Sense sta na dotik občutljiva levi in desni rob pametnega telefona. Ko bo uporabnik telefon stisnil skupaj, bo HTC U11 prepoznal krajši ali daljši stisk ter se ustrezno odzval; odprl aplikacijo ali aktiviral mikrofon, fotoaparat oziroma svetilko, na primer.

Edge Sense si lahko zamislimo kot dodaten priročen gumb na robu telefona, ki mu je mogoče določiti različne funkcije, doseči pa ga je preprosto, saj ga vendar ves čas držimo. Oglejte si kratek videoposnetek delovanja Edge Sense:

Uporabnost Edge Sense bo ob začetku prodaje pametnega telefona HTC U11 omejena, saj bo prepoznal le kratek in dolg stisk naprave. A za poletje pri HTC že obljubljajo aplikacijo, s katero bo mogoče Edge Sense z različnimi kombinacijami stiskov programirati tudi za opravljanje bolj specifičnih nalog.

Do poletja bo treba počakati tudi na aktivacijo pametnega pomočnika Alexo, ki ga je razvil Amazon, HTC U 11 pa bo eden prvih telefonov, na katerem bo Alexa na voljo uporabnikom. Alexa sicer ne razume slovensko, slovenski uporabnik jo bo moral za pomoč prositi v angleščini. | Foto: HTC Do poletja bo treba počakati tudi na aktivacijo pametnega pomočnika Alexo, ki ga je razvil Amazon, HTC U 11 pa bo eden prvih telefonov, na katerem bo Alexa na voljo uporabnikom. Alexa sicer ne razume slovensko, slovenski uporabnik jo bo moral za pomoč prositi v angleščini. Foto: HTC

Strokovnjaki pravijo, da ima HTC U11 najboljši fotoaparat med vsemi pametnimi telefoni

Neodvisni spletni portal DxOMark, ki je analiziral in ocenil kakovost že več kot devet tisoč  naprav, ki lahko posnamejo fotografijo, in velja za referenco v svetu digitalne fotografije, je fotoaparat pametnega telefona HTC U11 ocenil z 90 točkami od 100 mogočih.

To je daleč najvišja ocena, kar jih je DxOMark do zdaj podelil kateremu koli pametnemu telefonu. Samsung Galaxy S8 je prejel 88 točk, Applov iPhone 7 86, Huawei P10 87, na primer. Drugo najvišjo oceno je dobil Googlox Pixel, ki ga pri nas ni mogoče kupiti.

Fotoaparat pametnega telefona HTC U 11 ima sicer senzor z 12 milijoni slikovnik pik in zelo široko zaslonko (f/1.7, manj je bolje). | Foto: HTC Fotoaparat pametnega telefona HTC U 11 ima sicer senzor z 12 milijoni slikovnik pik in zelo široko zaslonko (f/1.7, manj je bolje). Foto: HTC

Eden prvih pametnih telefonov pri nas z najhitrejšim mobilnim procesorjem ta hip

HTC U 11 bo poganjal že večkrat omenjeni mobilni čip Snapdragon 835, ki trenutno velja za najbolj zmogljivega. Pri nas sploh še ni telefona z njim - Samsunga Galaxy S8 ta čip poganja le na ameriškem trgu, Sony Xperia XZ Premium, ki bo prav tako prisegala na Snapdragona 835, prihaja šele junija, Xiaomija Mi 6 pa v Sloveniji še ne prodaja noben neodvisni trgovec.

HTC U 11 z vseh strani:

"Flagship" (tako v angleščini pravijo telefonskim zastavonošam) s Tajvana na nekatere evropske trge po poročanju medija Techradar prihaja 18. maja, na večino pa v prvih dneh junija. Cena v prodaji brez sklenitve ali podaljšanja naročniškega razmerja bo (preračunano iz funtov) okrog 750 evrov.

Zgornja cena bo veljala za "navadni" HTC U 11 s štirimi gigabajti pomnilnika RAM in 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Na nekaterih trgih bo kupcem na voljo tudi malce bolj nabrita različica s šestimi gigabajti pomnilnika RAM in dvojno količino prostora (128 GB). | Foto: HTC Zgornja cena bo veljala za "navadni" HTC U 11 s štirimi gigabajti pomnilnika RAM in 64 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. Na nekaterih trgih bo kupcem na voljo tudi malce bolj nabrita različica s šestimi gigabajti pomnilnika RAM in dvojno količino prostora (128 GB). Foto: HTC

Preberite tudi: Pametni telefon, ki se ga bodo letos bali dvakrat dražji iPhoni in Samsungi (pa verjetno tudi HTC-ji)

Preizkus najboljšega telefona HTC v letu 2016: HTC 10

Ne spreglejte