Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
16. 5. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

7

Natisni članek

OnePlus OnePlus 5 pametni telefon iPhone Samsung Galaxy S8

Torek, 16. 5. 2017, 13.34

6 let, 7 mesecev

Telefon, ki se ga bodo letos bali dvakrat dražji iPhoni in Samsungi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

7

Na spletu so se pojavile prve oprijemljive informacije o naslednjem projektu kitajskega podjetja OnePlus, ki izdaja cenovno ugodne, a superzmogljive pametne telefone. Za junij je namreč napovedan izid modela OnePlus 5, ki bo, vsaj sodeč po spisku tehničnih lastnosti, veliko dražje tekmece pustil daleč za sabo.

Tako bo po napovedih spletne strani Slashleaks verjetno videti zadnja stran pametnega telefona OnePlus 5. | Foto: SlashLeaks Tako bo po napovedih spletne strani Slashleaks verjetno videti zadnja stran pametnega telefona OnePlus 5. Foto: SlashLeaks

Informacije o pametnem telefonu OnePlus 5 je izdala spletna stran SlashLeaks, ki slovi po zgodnjem in kar zanesljivem razkrivanju lastnosti prihajajočih naprav.

OnePlus 5 bo po pisanju SlashLeaks poganjal najzmogljivejši procesor za pametne telefone ta hip, Qualcommov Snapdragon 835. Družbo mu bo delalo kar osem gigabajtov pomnilnika RAM - največ v vseh pametnih telefonih do zdaj.

OnePlus 3T, trenutno najzmogljivejši pametni telefon podjetja OnePlus, ima procesor Snapdragon 821, ki je še vedno zelo aktualen (v svoj letošnji "flagship" telefon, model G6, ga je vgradil LG, na primer), in šest gigabajtov pomnilnika RAM. | Foto: OnePlus.net OnePlus 3T, trenutno najzmogljivejši pametni telefon podjetja OnePlus, ima procesor Snapdragon 821, ki je še vedno zelo aktualen (v svoj letošnji "flagship" telefon, model G6, ga je vgradil LG, na primer), in šest gigabajtov pomnilnika RAM. Foto: OnePlus.net

Zaslon bo glede na predhodnika dobil višjo ločljivost (qHD oziroma 1.440 x 2.560 slikovnih pik), ostal pa bo enako velik (5,5 palca oziroma 13,97 centimetra), kar pomeni ostrejšo sliko. Konkretne dodelave bo deležna tudi baterija s kapaciteto kar štiri tisoč miliamperskih ur (prej 3.400), kar je največ med vsemi trenutno aktualnimi "supertelefoni".

Podobno zmogljivo baterijo ima eden najbolj vzdržljivih telefonov srednjega razreda - Asus ZenFone 3 Max

OnePlus 5 bo poganjala različica operacijskega sistema Android (7.1), najverjetneje pa bo olepšana in optimizirana po OnePlusovo, ki razvija svojo izdajo Androida z imenom OxygenOS.

Operacijski sistem OxygenOS je zelo podoben tovarniškemu Androidu brez vseh dodatkov, ki mu jih pred izidom svojega telefona navesijo proizvajalci. Android je namreč odprtokoden, kar pomeni, da ga lahko poljubno spreminja vsak. | Foto: OnePlus.net Operacijski sistem OxygenOS je zelo podoben tovarniškemu Androidu brez vseh dodatkov, ki mu jih pred izidom svojega telefona navesijo proizvajalci. Android je namreč odprtokoden, kar pomeni, da ga lahko poljubno spreminja vsak. Foto: OnePlus.net

Fotoaparat bo pridobil nekaj milijonov svetlobnih pik (oziroma megapikslov), njihovo število bo s 16 zraslo na 23. Zadnja kamera bo glede na SlashLeaks dvojna, kar je morda pokazatelj, da bo OnePlus za izboljšanje kakovosti fotografij morda poskušal posnemati Apple ali Huawei.

OnePlus bo pri petici najverjetneje spet spregledal odpornost proti vdoru vode, a kompromisi morajo biti. Kitajci bodo skoraj zagotovo namreč tudi letos sledili tradiciji, ki jih je postavila na zemljevid svetovno znanih proizvajalcev pametnih telefonov, in OnePlus 5 kupcem ponudili po zelo konkurenčni ceni.

OnePlus One, prvi pametni telefon podjetja OnePlus, ki je izšel poleti 2014, je ob izidu stal samo 270 evrov, po zmogljivostih pa se je lahko primerjal z najboljšimi pametnimi telefoni svoje generacije. Kliknite na fotografijo za naš preizkus OnePlusa One. | Foto: OnePlus One, prvi pametni telefon podjetja OnePlus, ki je izšel poleti 2014, je ob izidu stal samo 270 evrov, po zmogljivostih pa se je lahko primerjal z najboljšimi pametnimi telefoni svoje generacije. Kliknite na fotografijo za naš preizkus OnePlusa One.

Do zdaj najdražji OnePlus je še vedno aktualni lanski jesenski model 3T, ki je s 439 evri od 250 do 350 evrov (Huawei P10, Samsung Galaxy S7, LG G6, na primer) cenejši od primerljivo zmogljivih pametnih telefonov. Tudi cena OnePlus 5 se bo po napovedih gibala okrog 400 evrov (v prodaji brez vezave).

To je dvakrat manj od Samsunga Galaxy S8, ki ga v nekaterih različicah prav tako poganja Snapdragon 835 (pri nas Samsungov lastni procesor Exynos), in več kot dvakrat manj od Huaweija P10 Plus, Samsunga Galaxy S8+  ter najcenejšega iPhona 7 Plus, ki bodo s podobnimi dimenzijami njegovi bližnji tekmeci.

Kje pa je OnePlus 4?

Pri OnePlusu so ob oznanilu, da razvijajo naslednika modela OnePlus 3T, ki bo nosil ime OnePlus 5, pojasnili, da so številko 4 preskočili zaradi vraževerja. Na Kitajskem štiri namreč velja za število, ki prinaša nesrečo.


Preberite tudi: Test vrhunskega pametnega telefona iz ozadja, ki želi mešati štrene najboljšim

Ne spreglejte