Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 8. 2014,
21.07

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon Vtisi Vtisi ocenili smo Matic Tomšič

Petek, 29. 8. 2014, 21.07

2 meseca

Ocenili smo: Pametni telefon OnePlus One

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
One ponuja zmogljivosti Samsunga Galaxy S5 za polovično ceno, obenem pa je tako ekskluziven, da ga je mogoče kupiti le z uradnim vabilom proizvajalca. Najboljši pametni telefon na svetu?

Zaradi cene. OnePlus One stane vsega 270 evrov (16-gigabajtna različica), kar je več kot dvakrat manj od 600-evrskih cenovnih nalepk podobno zmogljivih Galaxy S5 in HTC One M8. Za nekaj drobiža je cenejši tudi od Googlovega Nexusa 5, še enega proračunu prijaznega supertelefona, v performansu pa ga poseka na praktično vseh področjih. Zdi se, da z nakupom Ona kljub zelo razumni ceni ni treba sklepati nobenih kompromisov. Ali to drži?

Oblikovalci so dobro vedeli, kaj delajo Če niste ljubitelj večjih telefonov, OnePlus One morda ne bo za vas, saj čeprav ima malce manjši zaslon, v višino za slaba dva milimetra prerašča celo Samsungov "phablet" Galaxy Note 3. One ima samo dva fizična gumba, ki sta na daljših stranicah – levi je primarno namenjen nastavljanju glasnosti, desni vklopu in izklopu telefona. OnePlusovi oblikovalci so ju pametno umestili malce nižje od konkurence, saj ju lahko brez večjih težav dosežejo tudi uporabniki z manjšimi dlanmi in krajšimi prsti. Nad levim gumbom je skrit predalček za kartico microSIM (nasvet: izvlečemo ga s pomočjo igle, ki jo dobimo s telefonom).

OnePlus One je na voljo v črno-beli (16 GB) in črni (64 GB) različici, preizkusili smo prvo. Hitreje preprosto ne gre Srce telefona 1+1 je trenutno najboljši Qualcommov čip, Snapdragon 801 s štirimi procesorskimi jedri in frekvenco 2,5 gigaherca, ki poganja tudi Galaxy S5. Družbo mu delajo trije gigabajti pomnilnika DDR3 – cel gigabajt več kot pri Samsungovemu prvaku. One je na voljo v različicah s 16 ali 64 gigabajti shranjevalnega prostora. Ker ne omogoča razširitve pomnilnika s kartico microSD, saj nima ustrezne odprtine, je morda smiseln nakup prostornejše različice. Ta za razliko od nekaterih drugih proizvajalcev (beri: Apple) ne stane dvesto, temveč le nekaj deset evrov več. Zelo zmogljivi strojček pod ohišjem iz magnezija napaja 3100-miliamperska baterija. Ob intenzivni uporabi (wi-fi in 3G oziroma LTE, lokacijske storitve, internet, YouTube in igre) brez težav preživi cel dan, z rednim izklapljanjem funkcij, ki jih ne potrebujete več, pa z enim polnjenjem potegne tudi prek 48 ur.

Zaslon presega pričakovanja Res je, da OnePlus One po svetlosti in barvitosti ne more slediti Galaxyju S5, po kristalni jasnini prikaza pa LG-jevemu imenitnežu G3, a njegov zaslon briljira na drugih področjih. Ker je v ozadju matrika IPS, so vidni koti odlični, morda celo najboljši ta hip, ostrina slike pa bo zaradi gostote 401 slikovnih pik na palec zadovoljila tudi največje petičneže, ki prisegajo na odlični zaslon tekmeca HTC One M8. Barvitost in kontrast prikazanega je sicer mogoče poljubno prilagajati v nastavitvah telefona. Prilagodljivost brez meja OnePlus je ekskluzivni partner podjetja Cyanogen, ki je nastalo iz skupnosti predelovalcev Androida. Kot da že ne bi bil dovolj unikaten, je OnePlus One tako opremljen z operacijskim sistemom CyanogenMod 11S, optimiziranim in zelo prilagodljivim operacijskim sistemom, ki je zasnovan na Androidu 4.4.2 KitKat (mogoče ga je nadgraditi na različico 4.4.4).

CM uporabniku omogoča spreminjanje tem, ki povsem spremenijo videz uporabniškega vmesnika (ikone, pisave, meniji, indikatorji statusov omrežij in baterije) in nadaljnje prilagajanje vsebin znotraj posameznih tem, urejanje bližnjic do nastavitev, spreminjanje namembnosti kapacitativnih gumbov na dnu zaslona … Možnosti je resnično nešteto.

Za nameček je do določenih prvin mogoče dostopati s prstnimi gestami. Dvojni pritisk zaslona telefon prebudi iz stanja pripravljenosti, krožni gib odpre fotoaparat, vlečenje dveh prstov gor in dol po zaslonu vklopi ali izklopi glasbo, gib v obliki črke V pa aktivira svetilko LED. Brez prehudih kompromisov tudi pri fotoaparatu Nexus 5, še en nizkocenovni supertelefon, s katerim One vleče največ vzporednic, si glede na celokupno kakovost lasti zelo povprečen fotoaparat, ki ga pravzaprav odlikuje le hitrost. OnePlus One na srečo navduši tudi s fotografijo, saj ima vgrajen Sonyjev senzor s 13 megapiksli, ki se v slabi svetlobi odreže precej bolje kot Nexusov, točneje poustvari barve in kakovostnejše fotografije zajame tudi v načinu HDR.

Čeprav kamera Ona ni na nivoju pošasti, vgrajenih v Galaxy S5 ali HTC One M8, še vedno predstavlja najboljšo mobilno fotografsko alternativo za manj kot 300 evrov. Dodano vrednost ji daje res dobra aplikacija z ogromno nastavitvami (igranje z njimi je zabavno, a najboljši posnetki nastajajo v načinu Samodejno), ki jo je sestavila Cyanogenova ekipa. "Selfie" kamera na pročelju OnePlus One je med boljšimi na trgu, saj ima senzor s kar 5 megapiksli.

One je v koraku s časom tudi na področju snemanja videa. Ob standardni FullHD (ali 1080p) ponuja tudi zajem v visoki ločljivosti 4K. Uporabnik, ki bo videoposnetke predvajal le na zaslonu telefona, razlike v ostrini slike med 4K in 1080p ne bo opazil, bo pa s snemanjem v najvišji ločljivosti hitro napolnil pomnilnik. Grajamo … nič? Podjetje OnePlus je z modelom One pokazalo, kakšen je lahko – ne, kakšen bi pravzaprav moral biti sodoben pametni telefon. Zmogljiv, prijazen do uporabnikov, multimedijsko nadarjen in predvsem opremljen z razumno cenovno nalepko. Ker je OnePlus One več kot dvakrat cenejši od paradnih konjev drugih proizvajalcev, ob tem pa jih preseže na številnih področjih, ne samo v performansu, si preprosto zasluži zelo visoko oceno. In nakup.

Ocena: 9.5

Tehnične specifikacije: deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE procesor: 4-jedrni Qualcomm Snapdragon 801, 4-jedrni 2,5 GHz (Krait 400) grafični procesor: Adreno 330 delovni pomnilnik: 3 GB notranji pomnilnik: 16 GB ali 64 GB zaslon: 13,97 cm, 1080 × 1920 točk, 401 ppi, 16 M barv, IPS glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, dvojna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR sprednja kamera: 5 MP, 1080p snemanje videa: 4K s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, stereo zvok, stabilizacija slike povezljivost: WiFi (tudi mobilne povezave mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB 2.0, NFC baterija: Li-Ion 3100 mAh operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat, CyanogenMod 11S dimenzije: 152,9 mm (v) × 75,9 mm (š) × 8,9 mm (d) masa: 162 gramov

Ne spreglejte