Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 5. 2012,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje

Petek, 4. 5. 2012, 17.13

8 let

Vabila pričam na dunajski proces o Patrii vročena tik pred 1. majem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okrožno sodišče v Ljubljani je sporočilo, da so bila vabila slovenskim pričam na sojenje o Patrii na Dunaju vročena tik pred prvomajskimi prazniki.

Kot so pojasnili, so zaprosilo za zaslišanje s sodišča na Dunaju, kamor je bil v četrtek vabljen tudi premier Janez Janša, prejeli šele 23. aprila, preiskovalna pisarna sodišča pa dan kasneje.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se tako odzvali na poročanje avstrijske tiskovne agencije APA, da je dunajsko sodišče vabilo za pričanje slovenskih prič poslalo že 27. marca. "To pomeni, da naj bi ga ljubljansko okrožno sodišče dobilo vsaj v začetku aprila," so zapisali in ob tem poudarili, da so ga prejeli šele 23. aprila. Zato so po mnenju sodišča mediji objavili napačne in zavajajoče informacije.

Kot so še sporočili z okrožnega sodišča, je pristojna preiskovalna sodnica 24. aprila izdala odredbo, da se vabljenim pričam vročijo sodna pisanja preko sodnega vročevalca. Ob tem so pojasnili, da je bilo zaprosilo z dunajskega sodišča poslano v nemščini s prošnjo, da se priložena vabila za zaslišanje prič vročijo Ivanu Janši, Ivanu Črnkoviču, Mariji Črnkovič, Antonu Krkoviču, Juretu Cekuti in Jožetu Zagožnu. Vabila pričam so bila prevedena v slovenščino.

Vabilo za Janšo dostavljeno na vlado Dodali so, da je sodišče vabilo Cekuti vročilo 24. aprila, Zagožnu 25. aprila, Mariji in Ivanu Črnkoviču pa 26. aprila. Premieru Janši vabilo ni bilo osebno vročeno, temveč je bilo 25. aprila dostavljeno na vlado. Podatka o tem, ali je bilo vabilo Janši dejansko vročeno, sodišče še nima. Tudi Krkoviču vabilo osebno ni bilo vročeno, pač pa je bilo prevzeto v vložišču ministrstva za obrambo.

Na okrožnem sodišču so še poudarili, da je preiskovalna sodnica 30. aprila o vročitvah obvestila sodišče na Dunaju. Sporočilo o vročitvah je bilo poslano po faksu in po elektronski pošti.

Slovenske priče, med njimi Janša, so bile v četrtek povabljene na sojenje v zadevi Patria, ki poteka na Dunaju. Prič na sodišče ni bilo. Janša ter zakonca Črnkovič in Cekuta so se opravičili, opravičila pa nista posredovala Krkovič in Zagožen.

Priče pripravljene na zaslišanje preko videokonference Sodnica Maria Zöllner na dunajskem sodišču namerava zaradi četrtkove odsotnosti slovenskih prič pripraviti zaslišanje prek videokonference, na kar so pripravljenost izrazile tudi same priče, tudi Janša.

Spomnimo: Dunajski proces proti petim obtoženim, ki so med drugim obtoženi podkupovanja in industrijskega vohunjenja, je povezan s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006.

Pri 278 milijonov evrov vrednem poslu naj bi bile v igri milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti slovensko Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

Avstrijski lobist Hans-Wolfgang Riedl in podjetnik Walter Wolf naj bi podkupnine spravila do pomembnih ljudi v Sloveniji.

Ne spreglejte