SiolNET. Novice Črna kronika
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Softiću v ponovljenem sojenju še višja kazen #video

0,68

termometer

Senad Softić
Foto: STA

Okrožno sodišče je danes Senada Softića obsodilo na 29 let in tri mesece zapora za umor in povzročitev splošne nevarnosti pred dvema letoma na Titovi cesti v Mariboru. S tem je sodišče skoraj v celoti prisluhnilo predlogu tožilstva in obtoženemu na ponovljenem sojenju izreklo celo višjo kazen, kot jo je prejel pred pritožbo. Sodba ni pravnomočna.

Čeprav je obramba tudi na ponovljenem sojenju na Okrožnem sodišču v Mariboru poskušala dokazati, da je pri dogodku 4. oktobra 2017, ko je obtoženi sredi ceste ustrelil in tako umoril Rada Mitrovića, šlo za hipno odločitev in ne načrtovano dejanje, je vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič ob četrtkovih sklepnih besedah vztrajal pri naklepnem umoru iz ljubosumja in brezobzirnega maščevanja ter predlagal 30-letno zaporno kazen.

Sodnica Maša Blažeka je obtožnici skoraj v celoti sledila, iz nje pa izločila zgolj brezobzirnost dejanja, saj ta naj ne bi bila v celoti dokazana. Prav tako skoraj ni našla olajševalnih okoliščin, medtem ko so na težo izrečene kazni po njenih besedah vplivali način dejanja in kar 28 izstreljenih nabojev pa tudi, da je šlo za nagib iz ljubosumja, čeprav sploh ni bil prepričan, da ga žena vara z Mitrovićem.

Softiću v ponovljenem sojenju še višja kazen. Novinarka: Samanta Gomboc/Video: Planet.

Olajševalnih okoliščin mu niso priznali

Prav tako je po mnenju Maše Blažeka dovolj dokazov, da je šlo pri dejanju za direktni naklep, saj je umorjenega nekaj časa pred dogodkom zasledoval z avtomobilom, nato pa ga ob prvem postanku sredi križišča in v času največje prometne konice ustrelil skozi okno avtomobila. Sodišče tudi ni moglo spregledati hudega trpljenja, ki ga je z dejanjem povzročil družini umorjenega, saj se je ta znašla v hudi finančni stiski. Kot olajševalne okoliščine sodišče ni štelo niti njegovega slabšega duševnega stanja po razhodu z družino, prav tako njegova prištevnost v trenutku dejanja ni bila bistveno zmanjšana.

Sodišče je zato Senadu Softiću za umor iz ljubosumja in maščevanja prisodilo 27 let in pol zapora, za povzročitev splošne nevarnosti, saj so streli zadeli tudi Mitrovićevega sopotnika v avtomobilu in celo avtomobil ene od mimovozečih voznic, pa še dodatni dve leti. Skupaj tako obsojenega čaka za zdaj še nepravnomočna enotna kazen 29 let in tri mesece zapora.

Softića je sodnica oprostila stroškov obrambe, ki mu je bila dodeljena po uradni dolžnosti, saj je brez prihodkov, bo pa moral poravnati stroške odvetnikov oškodovanih, družini pokojnega plačati 5.900 evrov, zavarovalnici, od katere je eden od oškodovancev prejel odškodnino, pa 1.710 evrov. Preostale oškodovance je napotila na pravdni postopek. Sodni postopek za Softića so ponovili, ker je višje sodišče kljub njegovemu priznanju razveljavilo obsodilno sodbo, s katero so mu februarja letos izrekli 26 let zapora.

Senad Softić Novice Tožilstvo zahteva za strelca z mariborske Titove 30 let zapora

Softić napovedal pritožbo

Softić, ki streljanja nikoli ni zanikal, je v sklepni besedi dan pred razglasitvijo sodbe znova dejal, da priznava, da je ubil človeka, ne priznava pa vzrokov, ki mu jih očita tožilstvo. Trdil je, da napada ni načrtoval in da ga k temu ni vodilo ljubosumje, saj bi, če bi bilo tako, lahko Mitrovića ubil že prej.

Tudi danes se s sodbo ni strinjal in je že napovedal novo pritožbo, medtem ko njegov odvetnik Simon Bokan, ki je danes nadomeščal Tanjo Kompara, pred medije po razsodbi ni stopil. Na drugi strani je bil z odločitvijo sodišča veliko bolj zadovoljen tožilec Simonič, ki meni, da razloga za pritožbo sam, kljub minimalnim razlikam z mnenjem sodnice, verjetno nima. Tudi po njegovem mnenju bo verjetno sledila pritožba obrambe, vendar tožilstvo trdno stoji za mnenjem, da je šlo za umor brez vsakega dvoma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin