Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2011,
16.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

utaja davkov prodaja

Petek, 22. 7. 2011, 16.05

7 let, 12 mesecev

S prodajo avtomobilov na črno utajil za 80 tisoč evrov davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gorenjski kriminalisti so stopili na prste 35-letnemu Ljubljančanu in ga ovadili zaradi utaje davkov v višini okoli 80 tisoč evrov. Po naših informacijah gre za policistom že znanega Igorja Rozmana.

Ljubljančan naj bi namreč leta 2007 kot fizična oseba na črno uvažal avtomobile, pri tem pa "pozabil" plačati davek na motorna vozila in davek na dodano vrednost, s čimer si je pridobil več kot 80 tisoč evrov premoženjske koristi, so zapisali na kranjski policijski upravi.

Sumljive transakcije pri dveh fizičnih osebah iz Ljubljane (Igor Rozman in njegova žena) in dveh pravnih iz Ljubljane in Kranja (Auto Minex d.o.o Kranj in Medija Auto Ljubljana) je zaznal urad za preprečevanje pranja denarja in v začetku leta 2008 obvestil policijo. Policisti so tako začeli zbirati obvestila in na podlagi odredbe sodišča opravili tudi hišni preiskavi na sedežih obeh pravnih oseb ter pri tem zasegli poslovno dokumentacijo in elektronske nosilce podatkov.

Uvozil najmanj 27, prodal 13 vozil Po pregledu papirjev so ugotovili, da je 35-letnik kot fizična oseba leta 2007 iz tujine v Slovenijo uvozil najmanj 27 vozil višjega cenovnega razreda in jih naprej prodal 13. Vozila je prek podjetja za komisijsko prodajo vozil po uvozu prepisal nase in jih nato prodajal naprej. Leasing podjetja, ki so po večini kupovala vozila, so denar nakazovala na račun podjetja za komisijsko prodajo vozil, to pa na računa 35-letnika, ki jim ju je navedel.

Na otroškem računu 230 tisočakov Sum, da nekaj ni v redu, se je porodil, ko je urad za preprečevanje pranja denarja ugotovil, da se je denar stekal na otroški varčevalni račun. Na omenjenem računu namreč do oktobra 2007 ni bilo veliko denarja, po oktobru pa se je otroški račun obogatil za več kot 230 tisoč evrov. Enako presenetljivo je rasel denar tudi na drugem Rozmanovem računu, na katerem prav tako do junija 2007 ni bilo veliko prometa, do oktobra pa se je nanj steklo več kot 220 tisoč evrov.

Od navedenih zneskov, torej več kot 450 tisoč evrov, osumljeni ni plačal davkov v višini 80 tisoč evrov. Za kaznivo dejanje zatajitev finančne obveznosti je zagrožena kazen do treh let zapora, ker gre v zgoraj opisanem primeru za kvalificirano obliko, mu grozi do osem let zapora.

Ne spreglejte