Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 3. 2014,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav Matjaž Rakovec odškodnina

Torek, 11. 3. 2014, 11.42

8 let

Rakovec od Zavarovalnice Triglav zahteva pol milijona evrov odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matjaž Rakovec zaradi po njegovem mnenju nezakonite razrešitve z mesta predsednika uprave toži Zavarovalnico Triglav in zahteva dobrih pol milijona evrov odškodnine.

Sodnica Darja Krajšek Novak je danes na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča začela obravnavati tožbo nekdanjega prvega moža Zavarovalnice Triglav Matjaža Rakovca zaradi razrešitve z mesta predsednika uprave te družbe.

"Vztrajam pri tem, da je šlo za nezakonito razrešitev z mesta predsednika uprave in člana uprave Zavarovalnice Triglav, kar ni bilo v skladu z veljavnim statutom družbe, poslovnikom nadzornega sveta in tudi ne pravilnikom o korporativnem poslovanju," je za Planet Siol.net povedal Rakovec, ki je dodal še, da meni, da se je danes pokazalo, da je tožba upravičena. Kot je znano, je nadzorni svet Zavarovalnice Triglav 22. maja lani razrešil predsednika uprave Rakovca, kot je takrat povedal predsednik nadzornega sveta Mihael Perman, zaradi poslovno-ekonomskih razlogov. Tožba Rakovca se nanaša na ugotovitev ničnosti vpisa v sodni register spremembe pri predsedniku uprave in plačila odškodnine v skupni vrednosti 516.399,42 evra.

"Ta odškodnina vključuje več postavk, in sicer tako materialno škodo, ki je nastala z izgubo prihodka, kot tudi nematerialno škodo, kot je izguba časti," je višino zahtevanega zneska pojasnil Rakovčev pooblaščenec Tomaž Toldi.

Zaslišali bodo devet prič Ker se stranki nista poravnali, se je sodišče odločilo, da bo v postopku zaslišalo tri priče Zavarovalnice Triglav, in sicer Mihalea Permana, za katerega je pridobilo pisno izjavo, ter Žigo Andolška in Jovana Lukovca, ki pisnih izjav nista podala, ter šest prič tožnika Rakovca. Ta je sicer pridobil enajst pisnih izjav, predlagal pa je neposredno zaslišanje Roka Straška, Aleša Živkoviča, Blaža Šemica, Branka Gorjana, Petra Celarja in Mirana Krštinca.

Zadnji trije so predstavniki delavcev v nazornem svetu, ki so med glasovanjem o razrešitvi Rakovca sejo zapustili, "kar kaže na to, da je bilo glasovanje zmanipulirano", je navedel pooblaščenec Toldi. Kot je dodala sodnica, bo te priče zaslišala tudi zato, ker bi bil morda rezultat glasovanja lahko drugačen, če seje ne bi zapustili, "tako pa zapisnik seje nakazuje, da so sejo zapustili zato, ker jim je tako svetoval odvetnik. Zato je treba razčistiti, ali so sejo zapustili po lastni volji".

Pooblaščenec Zavarovalnice Triglav se sicer z ugotovitvijo sodnice ni strinjal, ker naj bi bili člani nadzornega sveta pri odločanju samostojni.

Trije predstavniki delavcev v nadzornem svetu so sejo zapustili pred glasovanjem o razrešitvi.

Naj pojasnimo še, da je bilo na seji devet članov nazornega sveta, o razrešitvi Rakovca pa je glasovalo šest članov. Zakaj so zapustili sejo, Rakovec ne ve: "Pri točki o moji razrešitvi, ki sploh ni bila na dnevnem redu, so odšli iz dvorane iz meni neznanih razlogov." Rakovcu bi mandat sicer potekel oktobra letos.

Sodnica bo med postopkom odločila tudi o predlogu obrambe, da sodišče pridobi magnetogram seje, ker tožnik Rakovec trdi, da v zapisniku ni vsega, kar se je tam dogajalo. Vse priče bo sodišče na zaslišanje povabilo 6. maja, ko se bo pravda nadaljevala.

Ne spreglejte