SiolNET. Novice Črna kronika
0,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posledice procesa Patria na zdravje Krkoviča bo ocenil sodni izvedenec

0,27

termometer

Tone Krkovič
O tem, kako je proces Patria vplival na zdravje Toneta Krkoviča, bo ocenil sodni izvedenec. Foto: Klemen Korenjak

V tožbi Antona Krkoviča zoper državo zaradi sodnega procesa Patria je sodišče postavilo sodnega izvedenca medicinske stroke, ki bo ocenil, kakšne posledice je na njegovem zdravju pustil proces. Krkovič namreč državo poleg odškodnine za neupravičen zapor toži tudi zaradi posledic načetega zdravja, ki naj bi mu jih pustil večletni proces.

Sodišče je pred kratkim že izdalo delno sodbo, s katero je Antonu Krkoviču priznalo odškodnino za neupravičen zapor v višini 35 tisoč evrov in obresti od leta 2017 naprej. Gre za nesporni znesek, ki ga je Krkoviču pripravljena za zapor priznati država.

Tone Krkovič Novice Krkovič zavrnil 35 tisoč evrov odškodnine, ki mu jo je ponudila država

Zaradi načetega zdravja od države terja 600 tisoč evrov

Poleg odškodnine za zapor Krkovič državo toži tudi zaradi načetega zdravja in drugih posledic, ki naj bi mu jih povzročil proces, pri čemer skupno terja 600 tisoč evrov. Kako je sam proces vplival na Krkovičevo zdravje, bo preverjal sodni izvedenec medicinske stroke, ki ga je postavilo sodišče.

Tone Krkovič zaradi načetega zdravja, ki je po njegovem mnenju posledica procesa Patria, od države terja 600 tisoč evrov odškodnine. Tone Krkovič zaradi načetega zdravja, ki je po njegovem mnenju posledica procesa Patria, od države terja 600 tisoč evrov odškodnine. Foto: Bojan Puhek

Ker ta za pripravo izvedenskega mnenja potrebuje nekaj časa, je sodišče naslednji narok preložilo za nedoločen čas. Na današnji obravnavi je sicer sodišče zaslišalo Krkovičevo osebno zdravnico, a je zaslišanje potekalo za zaprtimi vrati, saj so govorili o tožnikovih osebnih podatkih.

Tone Krkovič Novice Krkovič zaradi Patrie vložil tožbo. Od države terja 600 tisoč evrov odškodnine.

Krkovič sodno preganja višjega sodnika

Krkovič je danes v sodni spis v vednost vložil tudi zasebno tožbo, s katero kazensko preganja višjega sodnika Milana Štruklja. Za tega trdi, da je njegovemu mehaniku po potrditvi pozneje razveljavljene sodbe višjega sodišča na vprašanje, zakaj je obsodil Krkoviča, odgovoril, da zato, ker je bil taka "komanda z vrha", kar je mehanik potrdil tudi na sodišču.

A Štrukelj zanika, da bi mehaniku dejal kaj takega, kar je povedal tudi za tednik Mladina, ko je dejal: "Tudi če bi me mehanik v resnici vprašal, zakaj sem obsodil Toneta, bi mu lahko odgovoril le na en način: ker je storil očitano kaznivo dejanje."

Zaradi te izjave Krkovič Štruklja toži zaradi neupravičenega očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja. Kot piše v zasebni tožbi, je namreč Štrukelj dobro vedel, da so obtožbe zoper Krkoviča v zadevi Patria in zoper vse preostale obtožene zastarale in da nikoli ni bil pravnomočno spoznan za krivega očitanega mu kaznivega dejanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin