Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
6.17

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,43

2

Natisni članek

Natisni članek

Stefan Cakić Gašper Tič sojenje tožilstvo sodišče

Torek, 30. 1. 2018, 6.17

6 let, 8 mesecev

Sojenje osumljencu za uboj Gašperja Tiča odprto za javnost #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,43

2

Stefan Cakić | Foto Sabina Zonta

Foto: Sabina Zonta

Sojenje Stefanu Cakiću, ki je junija lani do smrti zabodel igralca Gašperja Tiča, je javno. Tako je danes odločil ljubljanski okrožni sodnik Ciril Keršmanc kljub drugačnim prošnjam tako tožilstva kot obrambe. Javnost je zato danes slišala podrobnosti iz usodne noči.

Da naj bo sojenje zaprto za javnost, sta sicer predlagala tako tožilka Tamara Gregorčič kot tudi Cakićev odvetnik Gorazd Fišer. Prva se je sklicevala na varovanje družinskega in zasebnega življenja Tiča ter njegovih mladoletnih otrok, Fišer pa na varovanje zasebnega življenja Stefana Cakića.

Pred sodnico prebral svojo izpoved

Cakić se danes zaradi slabega počutja ni posebej zagovarjal, prebral pa je svojo izpoved pred preiskovalno sodnico. Obtoženi je opisal usodno junijsko noč. Začel jo je v ljubljanskem lokalu Cutty Sark, kjer se je omamljal s pivom in kokainom. Ko je bilo tam zabave konec, je z nekdanjim dekletom in dvema natakarjema iz omenjenega lokala odšel do Box bara nasproti železniške postaje.

Tič in Cakić sta se pred usodno nočjo enkrat že srečala

Vendar je bil spomin do takrat že zamegljen, ne spomni se niti, kako je družba do tja prišla. Ko so sedeli v lokalu, je vanj vstopila skupina treh moških, med njimi je Cakić prepoznal Gašperja Tiča, s katerim sta se v istem lokalu tudi spoznala pol leta pred tem.

Cakić se dogajanja tistega večera, ko sta se drugič videla, spomni precej slabo. V spominu mu je ostalo, da je on pristopil k Tiču. Spomni se še, da sta s pokojnim veliko klepetala, še izhaja iz zagovora pred preiskovalno sodnico. Nato je v spominu velika luknja. Same poti do Tičevega stanovanja se ne spomni, je Cakić povedal preiskovalni sodnici dva meseca in pol po lanskem 18. juniju, ko se je zgodila tragedija na Trubarjevi.

Cakić se spominja le posameznih prizorov

Kot je dejal, se je v stanovanju zbudil nemočen, prestrašen, z občutki spolne zlorabe. Občutil je bolečino in pa to, da mu je bilo odvzeto dostojanstvo. Želel je umreti. Nato nova slika v glavi. Videl je Gašperja Tiča z nožem v roki in stolom, ki ga je dvignil nad njim. In nato spet nova slika. Gašper Tič v sobici leži na tleh, veliko krvi, nato on sam pod prho krvav, z nožem v roki. Pri tem je, kot je dejal, imel občutek umazanosti in pa tega, da se je zgodilo nekaj slabega. Nato se spomni le še tega, da je šel iz stanovanja in prosil neznanca, naj pokliče policijo.

Gašper Tič | Foto: STA , Foto: STA , In kot prvi dokaz je sodišče danes predvajalo prav posnetek klica na 113. Najprej govori moški, ki ga je Cakić prosil, naj pokliče policijo. Povedal je, da ima ob sebi fanta, ki pravi, da je bil žrtev napada, na njem so vidni tudi madeži krvi. Nato je slušalko v roke vzel Cakić in zelo zmedeno ter nepovezano prosil policijo, naj čim prej pride, saj da ga je prijatelj napadel z nožem, on pa ga je v samoobrambi zabodel.

Sojenje se bo nadaljevalo čez dobra dva tedna, ko bodo zaslišali goste Box bara. Ti bi po besedah tožilstva utegnili povedati, da v lokalu tiste noči ni vladalo tako prešerno vzdušje, kakor je v svojem zagovoru pojasnjeval Cakić.

Grozi mu od pet do petnajst let zapora

Cakiću za kaznivo dejanje uboja grozi od pet do 15 let zapora. Ker naj bi dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, lahko dobi še manj. Cakić samega dejanja ne zanika, vendar krivde ni priznal, ker Tiču naj ne bi želel nič slabega.

Cakić ne priznava krivde, ki mu jo očita tožilstvo

22-letni Cakić se je imel možnost o krivdi izreči že na predobravnavnem naroku 17. januarja. V pisni izjavi, ki jo je prebral, je dejal, da obžaluje, da je za posledicami njegovih dejanj Gašper Tič umrl. Izrekel je sožalje njegovim svojcem.

Čeprav se s Tičem nista dobro poznala, ga je po lastnih besedah cenil in spoštoval, zato ne more sprejeti očitka, da mu je želel smrt, kot naj bi mu očitala obtožnica. Dodal je, da tudi zato ne priznava krivde, kot mu jo očita tožilstvo.

Dejanje naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti

V obtožnici je zapisano, da je Cakić v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti 18. junija lani v jutranjih urah v stanovanju na Trubarjevi cesti v Ljubljani s kuhinjskim nožem večkrat zabodel Tiča, ki je nato za posledicami vbodov umrl. Dejanje naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ki je bila posledica uživanja alkohola in kokaina.

Družino Tiča v postopku zastopajo trije pooblaščenci, ki premoženjskopravnega zahtevka do zdaj niso podali, so pa pustili odprto možnost, da to še naredijo.

Ne spreglejte