SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji socialni delavec obsojen zaradi zlorabe položaja

1

termometer

 | Foto:
Nekdanjega socialnega delavca Matjaža Ogorevca je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani obsodil na tri leta in devet mesecev zapora, ker je zagrešil štiri kazniva dejanja zlorabe uradnega položaja.

Matjaž Ogorevc je pri svojem delu v Centru za socialno delo Ljubljana Šiška po navedbah časnikov užival velik ugled, imel je številna pooblastila, določeno obdobje nadomeščal direktorja in edini delal na področju skrbništva, o čemer je celo predaval po Sloveniji.

Okoristil se je za več tisoč evrov Ko je postal skrbnik svojih varovancev, večinoma duševnih bolnikov, je dobil pooblastila za upravljanje njihovih premoženjskih pravic. Nato je varovance spravil v različne zdravstvene in oskrbovalne ustanove, njihova stanovanja oddajal ali celo prodal, najemnine in kupnine pa spravljal v svoj žep. Na tak način naj bi se dokopal do več tisoč evrov neupravičene premoženjske koristi, mu je očitalo tožilstvo.

Vrniti mora nezakonito pridobljeno stanovanje Ogorevc je očitke zavračal, češ da je bila oskrba njegovih varovancev v različnih ustanovah precej draga, zato je bil edini način za poravnavo stroškov oddaja ali prodaja njihovih nepremičnin. Sodišča ni prepričal, zato ga je obsodilo na enotno kazen tri leta in devet mesecev zapora, večino varovancev z njihovimi premoženjskimi zahtevki pa napotilo na pot pravde. Eno stanovanje bo moral Ogorevc vrniti lastniku, medtem ko bo moral po odločitvi sodišča večini oškodovancev vrniti tudi nezakonito prisvojen denar od najemnin.

Sodba še ni pravnomočna, je pa že znano, da zoper Ogorevca teče še nekaj kazenskih oz. predkazenskih postopkov. Vsi se nanašajo na ravnanje v škodo varovancev in zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Poleg kazenskih postopkov teče vsaj še en pravdni, ki ga je v imenu oškodovanke sprožila Lucija Šikovec Ušaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin