SiolNET. Novice Črna kronika
0,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dvometraš iz Nizozemske zanika poskus uboja v Portorožu

0,33

termometer

Slovenska policija |  | Foto: STA
Foto: STA

Na koprskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava v sojenju Nizozemcu Brianu Boerkampu zaradi poskusa uboja. Tožilstvo mu očita, da je sredi poletja v Portorožu z nožem vsaj dvakrat zabodel in pri tem ranil moškega. Obtoženi je zanikal, da bi moškega napadel, prav tako je izpovedal, da pri sebi ni imel noža.

Tožilstvo Boerkampu očita kaznivo dejanje poskusa uboja. Kot je navedla tožilka Vesna Medica, je obtoženi 17. julija lani pred enim od gostinskih lokalov v Portorožu med prepirom najmanj dvakrat zabodel moškega z nožem na preklop.

Z nožem, katerega rezilo je bilo dolgo deset centimetrov, naj bi Nizozemec oškodovanca surovo zabodel v predel prsnega koša in v ledveni del hrbta ter mu pri tem prizadejal tudi vbodni rani. Glede na število zamahov z nožem, značilnosti samega noža in mesto ran je po prepričanju tožilstva očitno, da je Boerkamp drugemu poskušal vzeti življenje. To mu ni uspelo, ker sta druga dva moška posegla vmes. Oškodovanec se je branil tako, da je začel v Nizozemca metati stole, zaradi česar je ostalo pri poskusu uboja.

Delal v potujočem lunaparku

Boerkamp je tedaj delal v potujočem lunaparku, ki je gostoval v bližnji Luciji. Omenjenega večera se je s kolegom odpravil v Portorož, na poti nazaj pa sta k njima pristopila moška, ki sta se vedla agresivno, eden od njiju je kazal znake, da je pod vplivom drog. Ta je Nizozemca nato porinil in začel se je prepir, v katerega sta posegla njegov in kolega oškodovanca.

Čez čas sta moška v Boerkampa in njegovega kolega začela metati, kar sta imela pri roki, od stolov do miz. Ko je ujel enega od vrženih stolov, se je Boerkampu odprla rana od ureznine, ki jo je pred tem staknil pri pobiranju stekla, in začel je krvaveti. Sam je nato predlagal svojemu kolegu, da izgineta od tam, saj nista želela težav. Po dogodku je bil sicer tako razburjen, da si je prižgal cigareto z marihuano, da bi se pomiril.

Treniral borilne veščine

Boerkamp je pri tem zatrdil, da oškodovanca sploh ni udaril, noža pa sploh ni imel pri sebi. Na vprašanje tožilke, kako komentira vbodne rane na oškodovancu, je odvrnil, da nima komentarja, češ da na oškodovancu ni bilo videti nobene rane ali krvi.

Pripomnil je tudi, da je velik skoraj dva metra in tehta več kot 110 kilogramov ter da je treniral kikboks in mešane borilne veščine, zato ne bi potreboval noža, če bi želel koga napasti.

Kadrovske težave sodišča

Tožilka je obtoženca soočila tudi z dejstvom, da je bil leta 2016 na Nizozemskem obsojen zaradi posedovanja ali uporabo orožja ter da je bil obsojen tudi zaradi napada na uradno osebo. Kot je pojasnil, je šlo v prvem primeru za solzivec, pri napadu na uradno osebo pa je uporabil le svoje telo. S kraja je zbežal, ker je bil v tujini in ni hotel imeti težav.

Današnji narok je sicer potekal prek videopovezave iz koprskega zapora, kjer je Nizozemec priprt. Kot je pojasnila sodnica Orjana Trunkl, Boerkampa niso mogli privesti iz zapora zaradi kadrovskih težav, povezanih z epidemijo covid-19.

Stik z odvetnikom

Njegov zagovornik Aljoša Štampar Strojin je sicer nasprotoval izvedbi glavne obravnave prek videokonference, češ da med drugim ni zagotovljena nenadzorovana komunikacija med njim in obtoženim. Boerkamp je dodal, da ima občutek, da na ta način nima pravega stika z odvetnikom.

Trunklova je opozorila, da prav na Nizozemskem sodnih razprav zaradi covid-19 skoraj nimajo več v živo. Da bi zagotovili obtoženemu nemoteno posvetovanje z odvetnikom, je sodnica tega napotila v zapor, kjer se je pridružil svojemu varovancu.

okrajno sodišče Maribor, shod v podporo dijakinji Novice 77-letniku za umor žene odredili psihiatrično zdravljenje Policija Novice Poskus umora na območju Poljčan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin