Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2017,
12.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

12

Natisni članek

smrt komentar Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin napad Črnomelj psi

Sreda, 13. 9. 2017, 12.06

6 let, 6 mesecev

Napad psov v Črnomlju

Osumljenec naj bi nezakonito vzrejal in trpinčil živali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,90

12

Ameriški pitbull | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pristojni organi še vedno preiskujejo okoliščine včerajšnjega napada psov na 71-letno žensko iz Mavrlena pri Črnomlju. Policija smrti ženske ne obravnava kot kaznivo dejanje, preiskuje pa sum mučenja živali. 40-letni osumljenec, lastnik petih psov, glede na podatke pristojne inšpekcije nima potrebnega dovoljenja za vzrejo psov.

Kot so sporočili novomeški policisti, je policijo o napadu psov na 71-letnico obvestil občan. Reševalci in policisti so na kraj dogodka prišli v trinajstih minutah po pozivu.

Žensko, ki je bila zaradi ugrizov psov, ki so bili v času napada spuščeni v ograjenem prostoru, hudo poškodovana, so reševalci takoj odpeljali v novomeško bolnišnico. Tam je kasneje zaradi hudih poškodb umrla.

Osumljenec naj bi trpinčil živali

Zakaj in s kakšnim namenom je 71-letnica, ki je živela skupaj s 40-letnim sinom, odšla do živali in kaj je povzročilo napad, policisti še preiskujejo. Napada psov in tragične smrti ženske za zdaj ne obravnavajo kot kaznivega dejanja.

Sum storitve kaznivega dejanja se tako trenutno nanaša le na skrb za pse. Osumljenec naj bi živali namreč zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe in v slabih higienskih razmerah.

Po besedah policije naj bi bile živali prisiljene živeti v lastnih iztrebkih. Če bodo sumi potrjeni, bo policija na okrožno državno tožilstvo poslala kazensko ovadbo.

Glede na trenutne podatke naj bi žensko napadli trije psi pasem pitbul in xl bull pitbul. | Foto: Thinkstock Glede na trenutne podatke naj bi žensko napadli trije psi pasem pitbul in xl bull pitbul. Foto: Thinkstock

Inšpektorji na kraju dogodka odkrili 13 psov različnih lastnikov

Pse, ki so napadli žensko, je sosedom še pred prihodom policistov in reševalcev uspelo pregnati in zapreti v hišo.

Na kraju dogodka so inšpektorji po besedah direktorice inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in rastlinstvo Andreje Bizjak odkrili kar 13 psov pasme pitbul in xl bull pitbul, ki pripadajo različnim lastnikom.

"Osumljenec je lastnik petih psov, poleg tega pa so inšpektorji na tem naslovu odkrili še dva odrasla psa, katerih lastnica prihaja iz Avstrije, in še enega odraslega psa, čigar lastnik je doma v Krškem. Hkrati so odkrili še pet mladičev, starih približno mesec dni in pol," je za Siol.net pojasnila Bizjakova. Vse živali so trenutno v zavetiščih. 

Žensko napadli najmanj trije psi

Po njenih besedah so bili v napadu na 71-letnico udeleženi najmanj trije psi pasem pitbul in xl bull pitbul.

"Za tri pse vemo zagotovo, vendar bomo z zbiranjem dokazov in zaslišanjem prič zdaj poskušali natančno ugotoviti, koliko psov je sodelovalo pri napadu," je razložila Bizjakova in dodala, da nobena od omenjenih živali ni imela statusa nevarnega psa. 

Za omenjeno trojico psov bodo v skladu z zakonom odredili usmrtitev: "Živali bomo odstranili takoj, ko bomo izključili možnost zobne stekline. Glede usode drugih psov pa se bomo odločili glede na izid poizvedovanja."

Po besedah direktorice pristojne inšpekcije Andreje Bizjak osumljenec nima potrebnega dovoljenja za vzrejo psov. | Foto: STA , Po besedah direktorice pristojne inšpekcije Andreje Bizjak osumljenec nima potrebnega dovoljenja za vzrejo psov. Foto: STA ,

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in rastlinstvo (UVHVVR) med drugim poudarjajo, da osumljenec ni imel dovoljenja za gojitev oziroma rejo več kot petih odraslih psov.

Lastniki, pri katerih več kot 30 dni v 12 mesecih biva več kot šest odraslih psov, morajo glede na veljavno zakonodajo vzrejo živali prijaviti.

"Domnevamo, da je šlo za kršitev zakonodaje glede reje psov. Ni prepovedano imeti več psov, vendar morajo lastniki za to izpolnjevati določene pogoje. Ti so vezani na dobrobit živali in ne na pogoje v zvezi z nevarnimi živalmi," je pojasnila Bizjakova.

Glede informacij, da naj bi sosedje zaradi domnevno neprimernih pogojev za vzrejo psov zoper lastnika podali več prijav na inšpekcijo, Bizjakova odgovarja, da je območni urad njihove institucije v zvezi s tem 17. februarja letos prejel le eno prijavo. Ostale prijave naj bi sosedje po njenih besedah poslali na druge institucije.

Inšpektorica od lastnika zahtevala zmanjšanje števila psov

Po prejeti prijavi si je inšpektorica po zagotovilih Bizjakove ogledala kraj dogodka in ugotovila, da je pri lastniku šest psov: "Lastnika je opozorila, da uredi stanje tako, da bodisi prijavi gojitev bodisi zmanjša število psov."

Ta je nato 4. marca letos zmanjšal število psov tako, da je prej omenjeni lastnici psov iz Avstrije oddal eno žival. Ali je ta žival kasneje še bila pri lastniku in ali je šlo za fiktivno premestitev lastništva, pristojni še ugotavljajo.

Bizjakova je ob tem poudarila, da inšpektor brez odredbe sodišča nima dostopa do bivalnih prostorov lastnika, razen če ga ta tja ne spusti prostovoljno: "Vendar pa imamo v naših evidencah uradno zabeleženo, da so z naslova omenjenega lastnika v izvoz odpeljali tri pse."  

Posedi: Za živali so odgovorni njihovi lastniki

Šef uprave za varno hrano Janez Posedi je prepričan, da še tako dobra zakonodaja takšnih dogodkov v prihodnje ne more preprečiti. | Foto: STA , Šef uprave za varno hrano Janez Posedi je prepričan, da še tako dobra zakonodaja takšnih dogodkov v prihodnje ne more preprečiti. Foto: STA ,

Generalni direktor uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi je za Siol.net ob tragediji dejal, da še tako dobra zakonodaja tovrstnih dogodkov v prihodnosti ne bo preprečila.

"Čeprav imamo dobro zakonodajo na tem področju, ni mogoče preprečiti vseh tragedij, v katere so vpletene živali," je dogodek komentiral Posedi in opozoril, da je za poškodbe ali škodo, ki jo povzročijo živali, pravno odgovoren njihov lastnik.

"Živali pri nas obravnavamo kot žive stvari, kar pomeni, da za škodo, ki jo povzročijo drugim, odgovarjajo njihovi lastniki. Odgovornost je tako absolutno v rokah lastnika, ki mora spoštovati veljavne predpise na tem področju," je pojasnil Posedi.

Glede nadaljnjih sankcij proti lastniku pa Bizjakova pojasnjuje, da bo uprava v skladu s svojimi pristojnostmi proti osumljencu sprožila prekrškovne postopke. 

"Postopke bomo sprožili za vsakega neregistriranega psa, če bomo seveda dokazali, da je njegov lastnik osumljenec, in za to, ker se je na naslovu osumljenca zadrževalo več kot pet psov različnih lastnikov," je še pojasnila Bizjakova.

Ne spreglejte