Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 2. 2023,
12.44

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

skrb Slovenija oskrba hrana cena zavetišče

Četrtek, 2. 2. 2023, 12.44

1 leto, 2 meseca

V zavetiščih za zapuščene živali ogorčeni nad prispevkom države za hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
zavetišče za zapuščene živali Ljubljana Gmajnice. mačka mačke psi | V nekaterih zavetiščih razmišljajo celo o zaprtju.  | Foto Bojan Puhek

V nekaterih zavetiščih razmišljajo celo o zaprtju.

Foto: Bojan Puhek

Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so nezadovoljna s predlogom pravilnika dnevne oskrbe psov in mačk, ki za prispevek države za hrano mačk predlaga do 40 centov, za pse pa do dva evra na dan. Nad takšnim predlogom so zavetišča ogorčena, nekatera razmišljajo tudi o zaprtju. Javna razprava o predlogu pravilnika se sicer izteče v petek.

Kot so za STA povedali v Obalnem zavetišču za živali v Kopru, pričakujejo, da bodo med javno razpravo vendarle dosegli občutnejše spremembe na bolje, predvsem pri višini dodeljenih sredstev. Menijo, da se prav vsi deležniki te javne razprave strinjajo, da je ta predlog nujno potreben večjih dodelav.

"Znižanje sredstev za oskrbo živali za nas pomeni dodaten finančni izpad pri poslovanju zavetišča. Že zdaj pa komaj shajamo s sredstvi, ki nam jih namenijo štiri obalne občine: Koper, Izola, Piran in Ankaran. Kot obstoječi upravljavec Obalnega zavetišča za živali bomo morali temeljito premisliti o prijavi na naslednje pozive za upravljavca, če bodo predlagani pogoji sprejeti," so dejali v koprskem zavetišču.

Za zavetišče Horjul bi bilo zdržno plačevanje po ceniku, ki ga imajo zavetišča, vse preostalo vodi v še več prosjačenja za donacije.
Ali se to izide ali ne, je nemogoče napovedati, so za STA povedali v zavetišču.

Zavetišči sta tudi opozorili, da je kmetijsko ministrstvo predlog pravilnika pripravilo brez posvetovanja z njimi. | Foto: Bojan Puhek Zavetišči sta tudi opozorili, da je kmetijsko ministrstvo predlog pravilnika pripravilo brez posvetovanja z njimi. Foto: Bojan Puhek

Po končani javni razpravi bo jasno več 

Na kmetijskem ministrstvu so za STA povedali, da bodo dejanske cene dnevne oskrbe jasne po koncu javne razprave glede omenjenega pravilnika.

Navedli so tudi, da predlog pravilnika določa merila za izračun stroškov dnevne oskrbe za pse in mačke, ki se plačujejo iz državnega proračuna za živali po 120 dneh bivanja v zavetišču. Zavetišča pa bodo po sprejetju pravilnika oblikovala cene dnevne oskrbe na podlagi teh meril. V pravilniku so določene tudi začasne cene hrane in vode do potrditve cen dnevne oskrbe. Začasne cene so zaradi spodbujanja hitrega sprejetja cenika nižje od normativov in veljajo samo do potrditve cenika, ki ga predlagajo zavetišča, s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ceniki, ki so bili začasno sprejeti do sprejetja pravilnika in na podlagi katerih se trenutno krijejo stroški oskrbe živali, se od zavetišča do zavetišča razlikujejo.

Višina oskrbe se giblje od 8 do 20,16 evra za psa na dan in od 4,60 do 10 evrov za mačko na dan. To pomeni, da lahko na primer za oskrbo večjega psa zavetišče mesečno dobi več kot 600 evrov povračila, so dejali na ministrstvu.

Poudarili so tudi, da se zavetišča financirajo iz različnih virov. Največji del predstavljajo javna sredstva iz občinskih proračunov. Če gre za društvo, ki deluje v javnem interesu, se lahko zavetišče financira tudi iz državnega proračuna.  | Foto: Bojan Puhek Poudarili so tudi, da se zavetišča financirajo iz različnih virov. Največji del predstavljajo javna sredstva iz občinskih proračunov. Če gre za društvo, ki deluje v javnem interesu, se lahko zavetišče financira tudi iz državnega proračuna.  Foto: Bojan Puhek

Zavetišče posvojiteljem zaračuna pavšal za posvojitev, za oddane lastniške živali pa stroške v obliki pavšala krije dotedanji lastnik. Vsa zavetišča imajo po zakonu o zaščiti živali možnost pridobivati sredstva z različnimi dodatnimi aktivnostmi za zbiranje sponzorskih sredstev in donacij.

"V preteklosti je bilo veliko kritik na račun ustvarjanja dobička zavetišč s strani društev za zaščito živali, ki so menila, da bi morala biti zavetišča prvenstveno v funkciji dobrobiti živali, in ne v funkciji ekonomskega subjekta. Predvsem ne smemo dopustiti, da bi zaradi finančnih ugodnosti, ki bi jih predstavljali prihodki iz državnega proračuna, zavetišča postala zbirališče živali, ker bi to s strani dobrobiti živali potem pomenilo ravno nasprotni učinek od želenega," so še navedli na kmetijskem ministrstvu.

Kmetijska ministrica Irena Šinko je konec januarja ob robu zasedanju kmetijskih ministrov članic EU v Bruslju spomnila, da zakon o zaščiti živali pravi, da se ne krijejo vsi stroški, ampak stroški za hrano, vodo in veterinarsko oskrbo. V tem pravilniku so po njenih besedah dejansko določena merila, na kakšen način se bodo te cene vzpostavile in za to prehodno obdobje začasna cena, ki je sprejemljiva. | Foto: STA , Kmetijska ministrica Irena Šinko je konec januarja ob robu zasedanju kmetijskih ministrov članic EU v Bruslju spomnila, da zakon o zaščiti živali pravi, da se ne krijejo vsi stroški, ampak stroški za hrano, vodo in veterinarsko oskrbo. V tem pravilniku so po njenih besedah dejansko določena merila, na kakšen način se bodo te cene vzpostavile in za to prehodno obdobje začasna cena, ki je sprejemljiva. Foto: STA ,

"Torej cene, ki so do zdaj za oskrbni dan znašale nekje okrog 28 evrov, niso ustrezne in bomo morali doseči neki kompromis. Zavetišča pa se bodo morala tega zavedati. Pomembno je, da živali v zavetiščih čim prej najdejo novega lastnika oz. skrbnika, kajti na ta način bodo imele živali dobrobit, ne da bodo v tistih malih boksih v zavetišču," je dejala Šinkova. Dodala je, da bodo presodili, kakšne so najprimernejše cene oskrbe živali.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva ob obisku zavetišča posvojila mačko
Zavetišče pod Špičkom
Sportal Zavetišče pod Špičkom, eden najlepših razgledov, ki ga ne pozna vsak #video
Ne spreglejte