SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ko združimo akvaristiko z vrtnarjenjem, dobimo wabi-kuso

0,02

termometer

wabi-kusa
Foto: Thinkstock

Wabi-Kusa je japonska tehnika ustvarjanja majhnih vrtov v odprtih posodah, vazah ali kozarcih. Ideja o oblikovanju tovrstnega "vrtička" se je porodila japonskemu akvaristu Takashiju Amanu. Umetniški hibrid med akvarijem in vrtom lahko z nekaj ustvarjalne spretnosti izdelate tudi sami.

kokodema Dom Naredite sami svojo kokedamo

Wabi je japonska beseda, ki izhaja iz besede wabi-sabi, s katero označujemo estetiko, ki ceni naravno nepopolnost. Tako kot pri notranjem oblikovanju se načelo wabija počasi prebija tudi v pokrajinsko oblikovanje in vrtnarstvo.

Navdih črpa iz japonskih kokedam in estetskega aranžiranja akvarija

Wabi-kusa svoje tehnične principe izdelave črpa iz stoletja stare prakse oblikovanja kokedam, le da se ob tem uporabi druga vrsta rastlinja, aranžiranja in posod. Te si je izposodila iz akvaristike.

Tako so videti kokedame. Tako so videti kokedame. Foto: Thinkstock

Tako kot pri oblikovanju krogle kokedame, ki je sestavljena iz maha in zemlje, je tudi pri tehniki wabi-kusa glavna podporna točka za postavitev rastlinja zemlja, ki jo obložimo z mahom ali vodnimi algami. Druge so pogostejše, saj so bolj prilagojene vodnim razmeram.

Wabi-kusa je iz vodnega rastlinja

Medtem ko lahko kokedamo naredimo iz praktično katerekoli kopenske rastline, pri tehniki wabi-kusa uporabimo rastlinje, prilagojeno na življenje v vodi. Glavni elementi so tako zemlja, alge in vodno rastlinje, ki jih nato položimo v višje in nižje vaze, posode ali kozarce. Tako kot je pri akvariju potrebna voda, tudi zemeljski del pri wabi-kusi leži v vodi, ki pa ne sme presegati višine postavljene zemlje.

Wabi-kusa združuje principe kokedame in akvaristike. Wabi-kusa združuje principe kokedame in akvaristike. Foto: Thinkstock

Zaradi te namočenosti uporabljamo vodno rastlinje, saj se to obdrži neprimerno dlje, kot bi se na primer kopenske rastline, ki bi jih prevelika izpostavljenost vodi umorila. Da bi izdelali svoj "vrtiček" v steklu, posegajte po rastlinah, ki jih uporabljamo za aranžiranje akvarijev. Teh namreč ne motijo vegetacijske razmere, kot so prisotnost vode, odprtost posode in izpostavljenost kisiku.

wabi-kusa Foto: Thinkstock

Od višine posode, v kateri želite wabi-kuso, je odvisna tudi uporaba želenega rastlinja. Glede na to, da gre pri tem za majhen vrtiček, se je bolje odločiti za uporabo miniaturnih akvarijskih rastlin, vendar to seveda ni pogoj. Uporabite lahko tudi večje, a vzdrževanje bo zahtevalo več dela.

V svojem vrtičku lahko uporabite zelenje, kot so rogolist, valisnerija, bolbitis, blyxa japonica, indijska vodoljuba, pritlikava rotala, valisnerija, vodna kuga in vodna pahljača.

Izdelava je povsem preprosta

Najprej se lotite sestavljanja podlage iz zemlje. Pri tem lahko uporabite mešanico približno enake količine vrtne zemlje in šote, dodate pa lahko tudi substrat, vendar pazite, da ga ne bo preveč, saj se lahko drugače v vrtu razrastejo alge. Iz mešanice izdelajte poljubno oblikovano podlago, ki jo zasidrajte oziroma namestite v svojo stekleno posodo ali vazo.

pesek Foto: Thinkstock

Da bi ostala na svojem mestu oziroma ne bi razpadla, jo ovijte v mah ali alge, vse skupaj pa povežite in utrdite z laksom. Najlažje bo, če v izbrano posodo najprej položite podlago iz zemlje, v katero nato previdno posadite svoje rastline.

Pred dodajanjem vode lahko poljubno okrasite "okolico". Uporabite lahko okrasno kamenje ali lubje, ki se ravno tako uporablja za okraševanje akvarijev. Lahko pa greste še korak dlje in dodate celo plastične imitacije rib.

Rastline dobro uspevajo na umetni svetlobi

Rastline pri tehniki wabi-kusa povsem dobro uspevajo tudi pod umetno svetlobo, tako da ne potrebujejo neposrednega sonca, da bi rasle. Za nekaj ur na dan jih dajte pod lučko, lahko tudi v večernih urah. Ker bo rastlinje vpijalo vodo, bo treba to dotočiti vsaj enkrat na teden, na vsake štiri dni bo pa potrebna menjava celotne vode s svežo.

jesenski šopek Dom Z listnato zelenjavo do cvetličnih aranžmajev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin