Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2018,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

dom Vrt Vrt jesen pridelki domačih sort Cvetlični aranžmaji

Sreda, 31. 10. 2018, 12.00

2 meseca, 2 tedna

Z listnato zelenjavo do cvetličnih aranžmajev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
jesenski šopek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jesenski pridelki, ki smo jih sadili septembra, so že primerni za nabiranje. Ne samo, da boste iz njih lahko pripravili okusne jedi, uporabite jih lahko tudi kot del jesenskih, namiznih, cvetličnih aranžmajev in vencev, s katerimi lahko okrasite svoja vhodna vrata ali mizo.

zelenica jeseni
Trendi Oskrba zelenice v jesenskih mesecih

Za cvetlične aranžmaje lahko uporabite predvsem vrtnine iz družine kapusnic, saj imajo bogato listje, ki je prožno in dovolj trdo, da se ga lahko uporabi kot osnovo za venec ali šopek. Kapusnice so primerne tudi zato, ker poosebljajo jesen. Nekateri pridelki rastejo v odtenkih temnozelene, sivozelene in vijoličaste, zato so lahko šopki in aranžmaji prav zares lepi in drugačni.

Cvetovi artičoke | Foto: Thinkstock Cvetovi artičoke Foto: Thinkstock Listnati ohrovt v različnih odtenkih

Plodovi listnatega ohrovta so njegovi bogati kodrasti listi, ki jih lahko uporabite namesto zelenja pri oblikovanju šopka. Ta raste v odtenkih svetlo- do sivozelene in vijoličaste.

Z mešanjem listja ohrovta s sezonskimi cvetlicami lahko ustvarite bogat šopek. Za temnejše barvne odtenke lahko v šopek vključite tudi listje vijoličastega ohrovta, ki ga lepo dopolnjujejo zanimivi, prav tako vijoličasti cvetovi artičoke, ki te dni že cveti.

Šopek lahko dopolnite tudi z listjem hojhere, ki s svojimi čudovitimi rdečimi, srebrnimi, oranžnimi in drugimi pisanimi odtenki poskrbi za razbitje čezmerne zelenosti.

Zelenjavni del šopka lahko dopolnite s sezonskimi cvetlicami, ki bodo ustvarile zanimiv kontrast zelenju. Za romantičen pridih v šopek vključite vrtnice, krizanteme, kozmeje in močvirske lobelije, ki v tem času še vedno dobro uspevajo.

Japonski javor | Foto: Thinkstock Japonski javor Foto: Thinkstock Ne samo šopki, ampak tudi venci

Podobno kot šopke lahko iz jesenske zelenjave in cvetlic izdelate tudi vence. Predlagamo, da listje obranega ohrovta dan ali dva pustite, da se nekoliko posuši.

Venec boste najlažje izdelali, če boste uporabili okroglo gobo za aranžiranje, saj si boste s tem prihranili kar nekaj časa pri pritrjevanju rastlinja.

Listje "posadite" v peno, dodatno pa ga lahko pritrdite tudi z laksom. Za lepši končni videz lahko venec v zadnji fazi poškropite z lakom za rože, da se bo listje na svetlobi svetilo.

Za barvno bogatejši venec lahko v tega vključite tudi listje japonskega ali pahljačastega javorja, ki se v jesenskih mesecih obarva v intenzivne rdeče in rožnate odtenke. Za bogatejšo reliefno strukturo v venec pritrdite kostanje, želode, lešnike, bučna semena in koruzne storže.

brstični ohrovt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Namizni aranžmaji po vzoru sukulentov

Iz kapusnic lahko izdelate tudi namizne aranžmaje po vzoru sukulentov ali sočnic. V okrasne sklede položite gobo za aranžiranje, s pomočjo katere lahko oblikujete manjše skupinice plodov brstičnega ohrovta, cvetače, brokolija in celo obrezanih špargljev.

Skupino lahko estetsko olepšate s dodajanjem redkvic, ki bodo poskrbele za barvito živahnost. Da bi gobo za oblikovanje skrili, jo lahko prekrijete s plastjo gozdnega maha. V svoj aranžma lahko vključite tudi storže in vejice. Po želji lahko poljubno dodajate okrasne dodatke, ki se vam zdijo primerni in odsevajo duh jeseni.

Iz plodov, ki nam jih podari gozd, lahko ravno tako ustvarite zanimive svečnike, ki bodo popestrili prostor, še posebej v večernih urah. V široke steklene kozarce položite dišeče sveče, te pa ogradite z jesenskimi plodovi, kot so kostanj, želod ali lešniki. V svečnike lahko dodate tudi sezonsko suho listje, ki bo ob nekaj kapljicah eteričnega olja poskrbelo za prijeten vonj vašega doma.

divji kostanj
Trendi Divji kostanj ni užiten, a pomaga pri marsičem
Ne spreglejte