Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2018,
11.56

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dom pametni dom ideje otroška soba otroci

Sobota, 22. 9. 2018, 11.56

5 let, 7 mesecev

Zabavne ideje za otroške sobe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
otroška soba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Otrokom, še posebej mlajšim, je treba zagotoviti zabavno in ustvarjalno domače okolje. Če imate občutek, da so vaši otroci zdolgočaseni nad svojo sobo, se potem skupaj z njimi lotite zabavnih načinov okraševanja njihove sobe, ki bodo prostor spremenili v veselo, varno in sproščujoče zavetje, v katerem bodo nadvse uživali. 

Že od njihove zgodnje mladosti je treba poskrbeti za spodbujanje ustvarjalnosti in domišljije. Ker največ časa preživijo prav v svojih sobah, vam lahko ta ponudi krasen način, da sami začnejo prevzemati odgovornost in odločitve o tem, v kakšnem okolju želijo preživljati svoj prosti čas. S povsem varnimi načini lahko skupaj z njimi oblikujete zabavno sobo, iz katere ne bodo hoteli. 

vrtnarjenje otroci
Trendi Zabavne dejavnosti za vaše najmlajše

Šolska tabla za risanje

Otroške sobe si je težko predstavljati brez risalne table, po kateri lahko prosto rišejo in urijo svoje motorične sposobnosti. Dandanes je mogoče kupiti celo stensko barvo, ki po teksturi spominja na tablo in po kateri se lahko piše. Prepleskajte manjši del stene, po kateri bodo lahko po mili volji "čečkali".

Gre za zelo priročen način spodbujanja ustvarjalnosti, hkrati pa lahko služi tudi kot organizator, na katerega lahko vsak teden znova zapišete vsa tedenska opravila in obveznosti, ki jih čakajo.

Če ne želite uničevati sten ali pa stanovanje najemate, potem lahko tablo tudi kupite. Raje se odločajte za tiste, po katerih se riše s kredo, saj so varnejše od tistih z belim ozadjem, po kateri se riše z alkoholnimi flomastri. Poleg tega se bele veliko hitreje umažejo in uničijo. 

Steno lahko prebarvate tudi s povsem navadno črno barvo, ki jo lahko pozneje prepleskate.  | Foto: Thinkstock Steno lahko prebarvate tudi s povsem navadno črno barvo, ki jo lahko pozneje prepleskate. Foto: Thinkstock

Soba naj bo polna slik

Okrasite stene z njihovimi slikami, slikami živali in lastnimi risbicami, saj gre za poceni okrasne dodatke. Vaši otroci pa bodo sobo tako še bolj vzljubili, ker bodo s tem res dobili občutek pripadnosti. Z obešanjem njihovih stvaritev boste sobi dodali osebno noto, poleg tega je to odličen način, da otroci sami aktivno prevzemajo odločitev o tem, kaj želijo umestiti na svoje stenske galerije.  

Ne kupujte dragih okvirjev slik. Igrajte se z njimi tako, da skupaj izdelujete okvirje iz kartonastih škatel. Odrežite dimenzije za okvir, oni sami pa naj jih pobarvajo, porišejo ali polepijo z nalepkami. Iz tega lahko naredite pravo popoldansko aktivnost.

Če ne želite uničevati sten s prekomernim zabijanjem žebljev v steno, lahko te vedno samo polepite z lepilnim trakom ali še bolje - povežite vrvico z enega konca sobe na drugega in potem s ščipalkami obesite slike. Tako bodo otroci sami skrbeli za svojo "razstavo", saj bodo lahko redno menjali slike, ne da bi pri tem vsakič potrebovali vašo pomoč. 

V sobi namenite poseben prostor ustvarjalnemu kotičku, kjer bodo imeli venomer na dosegu roke papir, barvice, flomastre, tempere in druge pripomočke za risanje. | Foto: Thinkstock V sobi namenite poseben prostor ustvarjalnemu kotičku, kjer bodo imeli venomer na dosegu roke papir, barvice, flomastre, tempere in druge pripomočke za risanje. Foto: Thinkstock

Pisane zavese in tekstil spodbujajo živahno vzdušje

Zavese so eden tistih delov hišnega okrasja, pri katerih mame po navadi ne popuščajo, sploh če želite imeti enotne zavese po celem domu. Ampak v otroški sobi res lahko popustite, sploh če se ta ne nahaja na sprednjem delu doma, kjer bi zavesa vidno izstopala v primerjavi z drugimi. 

Otroci naj se odločijo, kakšne zavese in prevleke želijo imeti, in v njihovo izbiro se ne vmešavajte. Poleg tega so pisane zavese za otroke veliko bolj zanimive in zabavne od navadnih. Tudi morebitno uničenje s flomastri in temperami vam ne bo povzročalo preveliko preglavic glede čiščenja, saj jih boste tako ali tako, nekoč, ko jih bodo otroci prerasli, zamenjali. Zaradi istega razloga popustite tudi pri prevlekah. Naj izberejo, kaj hočejo, čeprav se te sploh ne ujemajo s pohištvom.

otroška soba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poskrbite za organiziranost sobe

Otroci niso najbolj organizirani, pa tudi pospravljenosti ne posvečajo pozornosti, zato so starši tisti, ki morajo poskrbeti, da ne izgubljajo stvari. To boste najlažje dosegli, če v njihovo sobo namestite poličke, na katerih lahko po škatlah razvrščajo svoje knjige, igrače in druge stvari.

Poličke namestite v višini, ki jo zlahka dosežejo, tako da ne bodo vsakič odvisni od vas. Kupite nekaj pisanih škatel in se skupaj z njimi prvič lotite razvrščanja njihove lastnine. Pojasnite jim, da bodo morali od zdaj naprej sami skrbeti za svoje stvari.

Lučke za čarobno vzdušje

Če imajo otroci res kaj radi, so to pisane lučke. Po sobi - v višini, ki je ne dosežejo, izobesite kar božične lučke, ki jih lahko ohranjajo prižgane ponoči, če se bojijo teme.

Te so tako ali tako šibkejše od navadnih, zato svetloba ne bo premočna. Omogočajo pa ravno toliko svetlobe, ob kateri jih ne bo strah. Namesto božičnih lučk lahko kupite tudi "disko" namizne svetlike, ki jih lahko otroci uporabijo tudi takrat, ko si zaželijo plesanja.

Pustite otrokom povsem prosto pot in soba bo zažarela v vsej svoji pisanosti. Odražala pa bo tudi osebnost in domišljijo vaših otrok, kar je najpomembnejše.

otroška soba | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

otroci se igrajo
Trendi Igralnica po meri vaših otrok
Ne spreglejte