SiolNET. Dom Oprema in dekor
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako lahko sobne rastline izboljšajo duševno zdravje?

0,30

termometer

sobne rastline |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ste vedeli, da lahko rastline, s katerimi se obkrožite v svojem domu, vplivajo na duševno počutje? Preverite razloge, zakaj si jih omisliti čim več.

rastline Dom Preden si z rastlinami polepšate balkone, si postavita ta tri vprašanja

Pandemija je vplivala na poslabšanje duševnega zdravja marsikoga, zato so številni začeli iskati rešitve, kako si v udobju lastnega doma pričarati oazo miru in dobrega počutja. Ena od odličnih rešitev za to so sobne rastline, ki prinašajo občutek miru in spokojnosti. 

Še več nasvetov za to, kako lahko sobne rastline vplivajo na vaše duševno zdravje, ima Metka Sporiš, lastnica butične cvetličarne, ki ustvarja dih jemajoče cvetlične kreacije za poroke in druge različne priložnosti. 

Dom, okrašen s sobnimi rastlinami, morda ne bo povsem odpravil slabega počutja in večjih težav, bo pa pripomogel k lepšemu vsakdanu in pomiritvi med lastnimi štirimi stenami. Preverite razloge, zakaj si jih omisliti čim več:

Čistejši zrak in boljša vlaga

"Poleg občutka varnosti in miru, ki so vam ga predniki prenesli izpod krošenj dreves, vam sobne rastline nudijo tudi številne druge pozitivne učinke. Med najbolj znanimi so čiščenje zraka, izboljšanje vlage v zraku in zbiranje prahu, ki se namesto na površinah zbira na njihovih listih," pravi Metka. 

sobne rastline | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zelene rastline vas poživijo

"Zelene rastline vas bodo poživile. Ta učinek sobnih rastlin pa pripisujemo zeleni barvi, ki jo asociiramo z vitalnostjo in zdravjem. Zelene rastline tako dvigujejo nivo vaše energije in sproščujoče delujejo na vaše oči."

Sprostitev in večja produktivnost

Pri tem imajo poseben pomen fraktalni vzorci, razlaga Metka. "Ti so najbolj poznani v umetniškem svetu in optičnih iluzij, saj vam, če predolgo strmite vanje, povzročajo vrtoglavico in občutek zmede. A če se ti isti vzorci pojavijo v naravi, imajo na vas ravno nasproten učinek in blagodejno vplivajo na sprostitev. Ob pogledu na vzorčaste liste vam povzročijo tako imenovani 'alfa odgovor', zaradi katerega dosežete sproščeno, a hkrati budno stanje. Ta pojav je za vas posebej koristen v stresnih trenutkih, ko morate ostati zbrani in produktivni. Zato je vaša delovna miza idealen prostor za rastline z vzorčastimi listi."

sobne rastline | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Sobne rastline vas prizemljijo

Sobne rastline imajo prav posebno moč: zaradi njih se počutite bolj prisotne v trenutku in dnevu, obljubja sogovornica. "'Žive rastline' so tiste, ki se čez dan veliko premikajo in tiste, ki hitro rastejo. S takšnimi rastlinami dobite občutek, da vas obdaja življenje, kar spodbudi razmišljanje o vas samih."

Med takšne rastline, ki vam bodo pomagale pri občutku prisotnosti spadajo rastline s cirkadianim ritmom. To so tiste, ki se premikajo s premikanjem sonca. Sobne rastline, ki zjutraj s soncem odprejo svoje liste in jih z luno zaprejo pa naj bi blagodejno vplivale na vaš spanec.

Druge iz te vrste so hitro rastoče rastline. Rastline, ki rastejo hitro, plezajo po policah in stenah ter se pri tem hitro spreminjajo in v vas vzbujajo občutek, da ste del narave, vam dajejo občutek, da ste prisotni v trenutku in tako lažje pozabite na skrbi.

sobne rastline | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ob skrbi za sobne rastline bolje skrbite zase

"Raziskave kažejo, da osebe, ki skrbijo za sobno rastlino, tudi bolje skrbijo zase. Skrb za rastline naj bi namreč spodbujala aktivnost v sivi možganovini, kjer se tvorijo čustva, sprejemajo odločitve in se izvaja samonadzor. Tako vas nega in skrb za sobno rastlino nezavedno pripeljeta do tega, da to skrb preslikate nase. Posledično bolje poskrbite za primerno prehrano, nego in dobro počutje."

Zadovoljna rastlina, samozavesten skrbnik

"Vsak, ki ima doma kakšno sobno rastlino, pozna čudoviti občutek, ko zelena prijateljica razvije nov list, požene novo vejico ali zacveti," še pripoveduje Metka in dodaja, da vsakega skrbnika uspeh ob uspevanju rastline navda s samozavestjo, občutkom nadzora, moči in ponosa.

"Ti mali uspehi so tisti, ki vam dajo občutek, da lahko vsak dan dosežete cilje in premagate ovire. Posebej močno vplivajo na vašo samozavest tiste rastline, ki cvetijo in obrodijo plodove. Le zares zadovoljna rastlina se bo želela razmnoževati, kar je bistvo cvetenja ter plodov, in prav vi ste bili tisti, ki ste ji omogočili to zadovoljno življenje."

sobne rastline | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Metka za konec poudari, da čeprav imajo sobne rastline številne pozitivne učinke na duševno zdravje posameznika, pa same še zdaleč niso dovolj. "So pa odličen pripomoček in dodatek, a moramo poudariti, da ne bodo rešile vseh vaših težav. Če ste v stiski, vsekakor poiščite strokovno pomoč. Če poznate koga, ki je v stiski, pa mu prisluhnite in mu tudi verjemite."

šopek Trendi Za lažje obdarovanje: šopki, ki se ujemajo z določenim nebesnim znamenjem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin